Fyll i en offertförfrågan!

    Dela med en vän!

    [ssba-buttons]
    Hösten är bästa tiden att bygga pool - Ring oss idag - offert inom 24 timmar Hösten är bästa tiden att bygga pool - Ring oss idag - offert inom 24 timmar Hösten är bästa tiden att bygga pool - Ring oss idag - offert inom 24 timmar

    POOLETTEN

    Välkommen till Pooletten – poolgigantens wikipedia för alla som har frågor kring pool.

    Frågor och svar angående allt runt omkring pool som våra kunder ofta ställer till oss på Poolgiganten. Vi har försökt att svara på alla frågor så objektivt det går.


    Hoppa till sektion:

    Allmänt – BetongpoolBlue connectBygga poolBygglovCirkulationspumpGlasfiberpoolKloreringKostnaderLamelltäckningLinerNedgrävd poolPool ovan markPoolbelysningPooldammsugarePoolkemiPoolrobotPoolsarg/kantstenPoolskyddPoolstegePooltakPooltrappaPooltyperPoolvärmePoolvärmepumpPoolvärmeväxlarePoolöverdragSandfilterSaltklorinatorSkimmerStålpoolThermoblockThermopoolTeknikrumTömningVinterstängningVintertäckningVårstart


     

    Allmänt om pooler

    Att välja en pool för din trädgård kan låta komplicerat men behöver inte vara så svårt, här finns all information som ni behöver för att ta ett beslut.

    Pooler finns i en mängd olika storlekar och konstruktioner och den typ av pool du väljer kommer att hjälpa till att bestämma kostnaden, byggprocessen och hur du och din familj kommer att använda den. När du planerar att köpa pool är det viktigt att överväga alla dina alternativ för en pool ovan mark, nedgrävd pool och specialpool innan du gör investeringen. Kontrollera med kommunen även om det normalt inte behövs bygglov, marklov kan krävas vid viss pooltyp.

    Till toppen

    Ljuvlig utsikt från relaxområdet med pool i förgrunden till hästhagen, vår kund vill gärna inspirera

    Sök inom kategorin:

    Allmänt om pooler

    • Vilken pool ska man välja?

      Ett av valen man står inför när man bestämt sig för att bygga en pool är vilken man skall välja. Skall man köpa en tillfällig pool som man kan ha under några år eller skall man bygga en pool som håller livet ut som med lite linerbyte var 15’e till 20’e år håller i närmare 100 år så är rekommendationen en Thermopool NXT®.

      Här kan du läsa lite mer om konstruktionen på en Thermopool NXT® .

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Är pool en bra investering

      Att investera i en pool är som att investera för livet. Avkopplingen och njutningen som en pool innebär är bara det värt investeringen. En pool höjer marknadsvärdet på ditt hus vilket är en ekonomisk vinning men den verkliga investeringen gör du för dig själv.

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Hur mycket ökar Husvärdet med pool?

      Att säga hur mycket husvärdet ökar i värde beror i stor utsträckning på vart i landet du bor. Generellt kan man säga att en investering i en pool ökar husvärdet vilket i princip alltid gör att värdeökningen på huset betalar investeringen av en ny pool.

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Vad kostar markarbete för pool?

      När du planerar för att bygga en pool är det viktigt att inkludera kostnaderna för markarbetet i din budget. Markarbetet omfattar förberedelse av platsen, schaktning och nivellering av marken samt eventuell dränering.

      Kostnaderna för markarbetet kan variera beroende på flera faktorer, inklusive poolens storlek och form, platsens tillgänglighet och eventuella befintliga hinder som behöver tas bort. Det rekommenderas starkt att anlita professionella entreprenörer för att utföra detta arbete för att säkerställa korrekt installation och undvika kostsamma problem i framtiden.

      Priserna för markarbetet kan variera, så det är bäst att be om kostnadsuppskattningar från flera entreprenörer för att få en tydlig uppfattning om kostnaderna i din specifika situation.

      Att förutsäga vad det kostar med markarbete för pool är svårt eftersom det är så många olika faktorer som spelar in. Om man räknar bort eventuell sprängning av berg och förutsätter att man kan gräva hela hålet på en dag (vilket är normalt) så kostar det för en standardpool på 4×8 med 1,50 meters djup ca 20-25.000 kr inklusive etableringskostnader.

      Eventuell bortforsling tillkommer och kostnaden för detta kan bli lika mycket till beroende på hur långt det är till deponi. Eventuell Dränering, isolering samt gjutning av bottenplatta tillkommer också.

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Varför skall man köpa pool av POOLGIGANTEN?

      Det finns några punkter man skall titta på när man skall bygga en pool och bestämma poolleverantör.

      När det gäller att investera i en pool är det viktigt att välja en pålitlig och erfaren leverantör. Här är några anledningar till varför Poolgiganten kan vara det rätta valet för ditt poolprojekt:

      1. Egenutvecklad stabilare konstruktion av Thermoblock NXT® med förstärkt insida, dränering på utsidan mm.
      2. Allt som behövs finns på eget lager
      3. Bästa pris garanti
      4. Kompletta detaljerade instruktionsvideos för självbyggare
      5. Stort/tryggt och stabilt bolag med god ekonomi
      6. Alltid snabbåterkoppling/offert inom 24 timmar.
      7. Över 30 års erfarenhet av pooler
      8. Svensk kvalitet

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Vilken pool håller längst?

      Den normala livslängden på en glasfiberpool eller en stålpool är mellan 25 till 30 år men billiga varianter håller endast 4-5 år. Ser man till den pool som håller längst är en Thermopool NXT® den som har en livslängd på upp till 100 år med endast linerbyten var 15’e till 20’e år.

      En nedgrävd murad pool med exempelvis LECA eller en Thermopool NXT® som är betongfylld har en hållbarhet på minst 100 år.

      Thermopool NXT® är inte bara Sveriges mest sålda pool det är också den pool av alla som håller längst. Med sin medellivslängd på närmare 100 år är Thermopoolen den pool som håller längst med sin betongfyllda stomme. Tillbehör som exempelvis liner behöver bytas ut några gånger under livstiden, då blir en Thermopool som ny swimmingpool igen.

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Hur djup pool ska man ha?

      Det normala djupet på en swimmingpool är 1,5 meter med ett normalt baddjup på 1,4 meter. Skall man se till hela familjen inklusive barnen som garanterat kommer att bada mest så skulle 1,3 meter vara perfekt för dom men för grunt för vuxna. Den gyllene medelvägen för hur djup poolen skall vara är 1,5 meter.

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Vilken typ av pool är bäst?

      För att bestämma vilken pool som är bäst är det inte bara att titta på grundkonstruktionen utan även se till vilka eventuella problem som kan uppstå med olika pooltyper. Om en pool någon gång måste tömmas helt på vatten får alla pooltyper utan armerad/gjuten stomme problem.

      Problemet uppstår i och med att väggar inte klarar trycket utifrån av jordmassorna utan risk finns att poolen trycks ihop vilket i värsta fall skapar en obrukbar pool om den är nedgrävd.

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Vilken är Sveriges mest sålda pooltyp?

      En av de mest robusta och hållbara poolkonstruktionerna som finns på marknaden idag är Thermopool som byggs med hjälp av thermoblock. Denna metod involverar fyllning av thermoblock med armering och betong, vilket skapar en imponerande hållbarhet och stabilitet i poolstrukturen.

      Thermoblock är speciellt utformade block som är gjorda av frigolit, ett isolerande material med hög densitet. Dessa block har en inbyggd kanal där armering och betong kan fyllas för att skapa en stark och enhetlig poolvägg. Kombinationen av frigolitens isolerande egenskaper och betongens hållfasthet resulterar i en poolstruktur som är både väderbeständig och hållbar över lång tid.

      Det är sant att betong är känt för sin långvariga hållbarhet. Beroende på konstruktion och underhåll kan en betongstruktur som en pool hålla i 50 till 100 år eller mer. Genom att använda denna beprövade konstruktionsmetod med thermoblock och betong kan Thermopool erbjuda en exceptionellt lång livslängd för sin pool vilket gör den till ett klokt val för dem som söker en investering i långsiktig poolnjutning.

      Sammanfattningsvis är Thermopool med thermoblock och betongfyllning en banbrytande metod för att bygga hållbara och pålitliga pooler. Genom att kombinera thermoblockens isolerande förmåga med betongens hållfasthet skapas en poolkonstruktion som kan ge glädje och nytta under många årtionden framöver.

      Här kan du läsa mer om vilken är Sveriges mest sålda pooltyp

      En thermopool byggs med thermoblock som fylls med armering och betong. Det resulterar i en av de mest hållbara poolkonstruktioner som finns på marknaden idag. Betong håller i minst 50-100 år!

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Hur tömmer man en pool?

      Det viktigaste att tänka på när man skall tömma sin pool är att allt klor/kemikalier bör ha försvunnit eller avklorera. Poolvattnet bör tömmas på egna gräsmattan, se till att det inte når grannens tomt, gatubrunnar eller dagvattensystem. Töm poolen lite i taget så det hinner sjunka undan. Pool med sandfilter behöver sällan tömmas.

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Hur fyller man en pool?

      Antingen fyller man sin pool från tankbil med vatten men kostnaden för en tank med vatten inklusive hemkörning kostar ca kostar 50 kr/m3 + bilkostnad/milkostnad/bränsletillägg m.m. men det går snabbt eller så fyller man med vattenslang själv. Att fylla sin pool med eget vatten görs bäst på kvällen när vattenförbrukningen är liten, se till att vattenslangen är över vattenytan för snabbast påfyllning och för att undvika baksug som kan ställa till det.

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Hur tjock betongplatta till pool?

      En 10 cm tjock betongplatta försedd med armering är tillräckligt för en pool. Betongåtgången ligger på ca 4 kubikmeter men varierar aningen baserat på poolens storlek. Storleken på betongplattan skall vara poolens storlek plus poolstommens tjocklek. Vissa vill låta armeringsjärn sticka upp men lättast är att borra och banka ner armeringsjärn i hålen så de hamnar rätt i Thermoblocken.

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Hur mycket vatten rymmer en pool?

      Med en pool som har ett djup på 1,5 meter (vattendjup på 1,4 meter) och mäter 4×8 meter kan vi beräkna vattenvolymen:

      Vattenvolym = längd x bredd x djup Vattenvolym = 4 m x 8 m x 1,4 m = 44,8 kubikmeter

      Detta innebär att poolen har en vattenvolym på cirka 44,8 kubikmeter.

      Om en tankbil rymmer runt 10 till 16 kubikmeter vatten skulle det krävas flera vändor med tankbilen för att fylla poolen eftersom den rymmer nästan 45 kubikmeter. Beroende på exakt tankbilskapacitet skulle det kunna ta upp till 5-6 vändor med en 10-kubikmeter tankbil eller 3-4 vändor med en 16-kubikmeter tankbil för att fylla poolen.

      Kostnaden för att fylla poolen med tankbilsvatten skulle vara beroende av den exakta prissättningen, inklusive vattenkostnad per kubikmeter samt eventuella tillägg som bilkostnad, bränsletillägg och liknande. Om vattenkostnaden är 50 kr/m³ och det finns andra kostnader involverade skulle den totala kostnaden vara därefter.

      När det gäller att fylla poolen med kommunalt vatten är det klokt att vara medveten om eventuella bevattningsförbud eller restriktioner som kan vara på plats i området. Att fylla på poolen på kvällen kan vara en bra idé för att minimera påverkan på vattenresurserna och samtidigt dra nytta av lägre temperaturer och minskad avdunstning under natten.

      Sammanfattningsvis är det viktigt att noggrant planera och ta hänsyn till vattenvolymen, transportkostnaderna och eventuella lokala riktlinjer när du fyller din swimmingpool med vatten från en tankbil eller från kommunalt vatten.

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Hur lång tid tar det att bygga pool?

      Tiden det tar att bygga en pool varierar men schaktning för en nedgrävd pool inklusive dränering och gjutning av bottenplatta tar cirka 1 vecka. Thermoblock för Thermopool NXT® tar några dagar att bygga  inklusive montering av inbyggnadsdetaljer och fylla Thermoblocken med betong. Montering av liner och annat runt poolen gör att man får räkna med en total byggtid på cirka 2 månader.

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Är det jobbigt att ha pool?

      Nej, det är inte jobbigt att ha pool. Har man bara rätt pooltillbehör tar det cirka en halvtimma i veckan att underhålla poolen, testa vattnet och dosera klornivån. Lamelltäckning eller pooltak skyddar från nedfallande löv/grenar och skyddar djur/barn. Din poolrobot städar botten och poolväggar så sätt dig i solstolen och njut.

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Är det mycket jobb med en pool?

      Med dagens avancerade automatiska lamelltäckningar som skyddar poolen från nedfall och automatiskt öppnar poolen med mobilen till poolrobot som städar botten, automatiska klordoseringar med mera gör att det aldrig har varit enklare att ha en pool än nu. Så svaret är nej, det är inte jobbigt att ha pool.

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Hur länge håller en pool?

      För att svara på hur länge en pool håller måste men både titta på investeringen och andra faktorer. En barnpool i plast eller liknande håller i något eller några få år. De riktiga poolerna tillverkade av glasfiber, stål eller trä har en hållbarhet på mellan 25-50 år medan en Thermopool NXT® håller i upp till 100 år.

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Hur stor yta behövs för pool?

      Man behöver inte större tomt än 50 m2 för att ha en pool. Självklart behövs det ytor runt poolen som avkoppling och skall man ha ett pooltak får man räkna med cirka 3 meter extra utrymme på ena kortsidan för pooltaket. En standardpool på 4×8 meter tar en yta på dryga 38m2 utvändigt poolmått.

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Hur kan man tömma en pool?

      När man bestämt sig för att tömma sin pool av någon anledning är det viktigt att man sett till att samtliga kemikalier man tillsatt i poolen har försvunnit genom att låta poolen vara avtäckt under några dagar.

      En pool som är fri från klor får man inte släppa ut poolvattnet i spillvattennätet eller dagvattennätet och måste se till att det inte hamnar på grannens tomt.

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Vad finns det för olika pooler?

      Det finns en stor mängd olika pooler, runda, hexaformade, fyrkantiga och traditionella rektangulära pooler där de populäraste storlekarna är 4×8 samt 5×10 meter stora. Poolernas material varierar från plåt, trä, glasfiber. Thermopooler har längst hållbarhet och är enkla att bygga likt lego och passar alla tomter.

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Hur stor tomt behöver man för att bygga pool?

      Den storleken på tomt som behövs för att bygga pool behöver inte vara större än 50 kvadratmeter. Utrymme för rekreation med solstolar, matplats är att föredra och har man ett pooltak kräver det 3 meter på gavelsida för att skjuta undan pooltaket. Så, det behövs inte speciellt stor tomt för att bygga pool.

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Vad ska man tänka på när man köper pool?

      Det första man skall tänka på är om man skall bygga pool själv eller om man skall anlita en poolbyggare för uppgiften. Skall man köpa en färdig pool som sänks ner i ett grävt hål så är det viktigt att välja en pool med ordentliga tätskikt. Sveriges mest sålda pool är Thermopool NTX® som du enkelt bygger själv likt lego.

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Vilken typ av pool ska man välja?

      Fundera på pool ovan mark eller nedgrävd innan man funderar på vilken typ av pool man skall välja. Flertalet pooltyper försvinner om man vill bygga pool ovan mark. Plåtpool riskerar rosta, glasfiberpool har begränsad storlek och kan oftast inte tömmas. Thermopool NTX® kan byggas under och ovan mark i alla storlekar och håller i runt  100 år.

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Vad ingår i ett Poolpaket?

      Det är varierande med vad som ingår när man köper ett poolpaket från olika leverantörer. Poolgigantens poolpaket är klart för bad och innefattar blå liner med snäpplist, bottenmatta, vikbar stege, komplett belysning, bräddavlopp, inlopp, reningsverk, kopplingspaket och städutrustning – allt som behövs för badklar pool med andra ord.

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Hur mycket vatten skall man ha i poolen?

      Hur mycket vatten man skall ha i poolen varierar med poolens storlek men vattnet i poolen skall vara så mycket att det går upp till bräddavloppet. Tänk på att en pool som håller 28 grader får en avdunstning på upp till 300 liter per dygn så man får fylla på vatten i poolen med jämna mellanrum.

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Hur för jag bort smutsranden i poolen?

      Smutsranden i poolen får man bort enklast genom att använda en speciell linertvätt tillsammans med en specialborste som kan beställas från Poolgiganten. Se till att använda rekommenderade produkter och experimentera inte själv då en liner är lite känslig mot repor.

      Läs mer om hur man rengör poolen här.

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Hur får jag bort grus från poolen?

      Hur man får bort grus ur poolen är enkelt om man har en poolrobot som enkelt tar bort grus från poolens botten. Om man inte har en poolrobot får man ta hjälp av den manuella sugslang/teleskopstång som alltid följer med i ett köp av pool från Poolgiganten vilken kopplas till bräddavloppet. Backspola och skölj poolens filter för att rensa ut eventuella rester eller partiklar. Kontrollera och justera vattenkemikalier för att återställa balansen.

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Hur får jag bort löv från poolens botten?

      Löv som hamnat på poolens botten får man bort genom att först använda en håv för att få bort det mesta av löven från botten. Sen dammsugs kvarvarande löv enkelt upp av en poolrobot. Se även över PH-värdet om det varit mycket löv i poolen och överväg någon av dagens smarta pooltäckningar.

      Här kan du se våra olika typer av pooltäckning

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Varför sjunker vattennivån i poolen?

      Vattennivån i poolen sjunker normalt genom avdunstning med ca 300 liter per dygn när temperaturen är 28 grader. Sjunker vattennivån i poolen mer tyder det på pooläckage vilket måste undersökas.

      Bra poolskydd minskar avdunstning.

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Hur mycket skall poolvattnet sjunka normalt?

      Poolvatten sjunker normalt med ca 300 liter per dygn vid en temperatur på 28 grader i poolvattnet och ännu mer vid högre temperaturer. Skulle det sjunka mer måste man kontrollera eventuellt poolläckage.

      Tillbaka till Pooletten FAQ



    Kostnad pool

    Det känns väl som en ganska viktig fråga vad det kostar med en pool. Det är bara det att det är svårt att svara på då förutsättningarna för en prissättning varierar väldigt mycket om poolen skall vara ovan mark eller nedgrävd, vilken pooltyp är det tänkt att bygga, vilket material skall poolen bekläs med, liner eller mosaik.

    Skall man ha kantsten runt poolen, vilka tillbehör vill man ha i form av poolvärmepump, reningsverk, pooltäckning, poolrobot så det är inte lätt att svara på frågan direkt utan vi försöker räta ut frågetecknen här under och hoppas att nedan kan hjälpa dig med svaret på dina frågor.

    Till toppen

    Nova pooltak

    Sök inom kategorin:

    Kostnad pool

    • Vad kostar det att bygga pool?

      Vad det kostar att bygga en pool beror på många faktorer, pooltyp, markförhållanden och om arbetet skall lejas bort. Det kostar runt 200.000 att bygga pool med standardutrustning själv. Skall man anlita byggare till allt inklusive grävning, bortforsling schakt, deponikostnad, rening, poolskydd, poolvärme ligger en kostnad att bygga pool på mellan 400-600.000 kronor.

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Vad kostar det att fylla en pool?

      Hur mycket det kostar att fylla en pool med vatten beror på flera faktorer, poolen storlek och om du skall fylla med eget vatten eller från tankbil. En normal pool på 4x8x1,5 meter (1,4m vattennivå) rymmer ca 45.000 liter (45 kubik) vatten. En tankbil tar ca 10-16 m³ vatten och kostar ca 50 kr/m³ + bilkostnad, milkostnad/bränsletillägg m.m. Att fylla själv kostar ca 16:-/kubik.

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Var köpa pool?

      Det finns många ställen att köpa pool. Vanliga små badpooler finns att köpa på byggvaruhus och återförsäljare av lekpooler. Skall man investera i en pool som håller i mellan 50 till 100 år krävs specialiserade poolföretag som inte gör annat än att säljer pooler. Så vart du köper pool beror på din plånbok och dröm.

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Är det värt att bygga pool?

      Tänk vilket värde en pool skulle göra för själen och välmående för att inte tala om vad värdet på fastigheten skulle öka i värde. Att barnen kan leka i poolen och vuxna kan ha sköna poolpartyn med familj, grannar eller kollegor vid poolkanten. Nog är det värt att bygga en pool alltid.

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Är pool värdehöjande?

      Om en investering av en ny pool skall vara värdehöjande bör man bo i eller i närheten av våra storstadsregioner. De flesta husspekulanter har troligtvis drömt av att ha en pool på sin tomt. En pool brukar vara värdehöjande då fastigheter med en pool på tomten kan driva prisnivån uppåt genom budgivning.

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Vad kostar en pool i månaden?

      Månadskostnaden för att driva en 4×8 meters standardpool med 28 graders värme kostar i storleksordningen 500 till 1.000 kronor per månad. Poolsäsongen beräknat på 4 månader ger en totalkostnad på 2.000 – 4.000 kronor. Har man dock ett lamelltäcke med transparent/svarta lameller värmer det ca 8 grader och kostnaden minskas markant.

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Vilken pool är mest prisvärd?

      Skall man bara titta på investeringskostnaden och inte livslängden finns det flera poltyper som är prisvärda. Ser man till vilken pool som är mest prisvärd över så lång tid som upp till 100 år och jämför det med kostnaden att bygga en pool så är Thermopool NXT® helt klart mest prisvärd.

      Om man tittar på hållbarheten i paritet med kostnaden för att bygga en pool så är Thermopool NXT® mest prisvärd med sin livslängd på över 100 år och kostnaden för linerbyte var 20’e år med 20.000:-/gång kostar en Thermopol NXT® på 4×8 meter på dryga 100.000 i inköp med standardutrustning, betong ca 100.000 och inklusive linerbyten ca 300.000 under sin livstid.

      Om man jämför Thermopoolens kostnad på 300.000 under sin livstid med olika pooltyper på 4×8 meter kostar:

      Glasfiberpool* riktpris ca: 90.000:-, livslängd: ~20 år, Total kostnad på 100 år: 450.000:-

      Stålpool* riktpris ca: 150.000, Livslängd: 25 år, Total kostnad på 100 år: 600.000:-

      Träpool* riktpris ca: 180.000, livslängd: 20 år, Total kostnad på 100 år: 900.000:-

      *Liner blir ny vid köp av ny pool

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Vad ska man tänka på vid köp av pool?

      Det man skall tänka på vid köp av pool är vart på tomten poolen skall vara. Skall man ha en swimmingpool ovan mark eller en nedgrävd? Bryr man sig om hållfastheten och livslängden är Thermopool NXT® att föredra. Lamelltäckning håller värmen bäst med energibesparing på ca 8 grader med transparent/svart SOLAR lamell, poolrobot /poolvärmepump är bra tillbehör.

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Vad kostar en pool 3x6?

      En pool på 3×6 meter av Thermoblock inklusive blå liner med snäpplist, bottenmatta 550 g, stege 4-steg vikbar, komplett belysning, bräddavlopp och inlopp i ABS-plast, kraftigt reningsverk, kopplingspaket XL, startpaket kemi/städ XL ger en komplett Thermopool NXT® på 3×6 meter som kostar från 88.950:- *

      * = (pris 2022-06)

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Vad kostar en pool 4x8?

      En pool på 4×8 meter av Thermoblock inklusive blå liner med snäpplist, bottenmatta 550 g, stege 4-steg vikbar, komplett belysning, bräddavlopp och inlopp i ABS-plast, kraftigt reningsverk, kopplingspaket XL, startpaket kemi/städ XL ger en komplett Thermopool NXT® på 4×8 meter som kostar från 103.600:- *. * = (pris 2022-06)

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Vad kostar en pool 5x10?

      En pool på 5×10 meter av Thermoblock inklusive blå liner med snäpplist, bottenmatta 550 g, stege 4-steg vikbar, 2 st. kompletta belysningar, bräddavlopp och inlopp i ABS-plast, kraftigt reningsverk, kopplingspaket XL, startpaket kemi/städ XL ger en komplett Thermopool NXT® på 5×10 meter som kostar från 103.600:-*

      * = (pris 2022-06)

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Hur mycket el drar poolen?

      Om man inte har någon pooltäckning på en pool i storleken 4×8 meter och vill ha en vattentemperatur på 28 grader så förbrukar poolen runt 12.000 kWh under Juni till September. Har man lamelltäckning med SOLAR-lameller värmer det upp ca 8 grader. Och då drar inte poolvärmepumpen mycket el alls.

      Tillbaka till Pooletten FAQ



    Bygglov/marklov/placering av pool

    Det finns många poolintresserade som har frågor om vart man skall placera sin pool på bästa sätt och hur relationerna till grannarna blir när de så småningom köper en pool. Det första man bör göra är att berätta för sina grannar att man planerar att investera i sitt badparadis och ta upp en diskussion med grannarna om den tänkta placeringen av poolen.

    Normalt sett behöver man inget bygglov för att bygga en pool. Skall du bygga din pool nära tomtgränsen till grannen är det bästa om ni pratar med varandra även om inte bygglov krävs.

    Vid vissa större markförändringar är det en annan sak, då kan ett marklov bli aktuellt och som med alla typer av byggen är det bästa att prata med sin kommun innan man sätter igång med sitt poolprojekt för att reda ut eventuella oklarheter. Tänk på att inget angående poolen får påverka grannen, inte ens tömning av poolens vatten får nå grannens tomt.

    Till toppen

    Att tänka på Inför poolbygget, vi gör hembesök när du skall bygga / köpa pool så det blir rätt

    Sök inom kategorin:

    Bygglov pool

    • Får man bygga pool vid tomtgräns?

      Det finns inga restriktioner på hur nära tomtgräns du kan bygga din swimmingpool men se till att prata med grannarna eftersom poolbygge inte kräver bygglov. Se också till att inte grannens tomt får någon åverkan och om du skall ha pooltak se till att det finns ca 3 meter fritt för det.

      För säkerhets skull så kontrollera med din kommun

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Hur nära grannens tomt får man bygga en pool?

      Generellt gäller att allt underhåll som krävs för poolen ska kunna genomföras på den egna tomten och inga regler finns om hur nära tomtgräns en pool får byggas. Det är dock alltid bra att ha en god dialog med dina grannar inför poolbygget.

      För säkerhets skull så kontrollera med din kommun

      Tillbaka till Pooletten FAQ



    Olika pooltyper

    Det finns en uppsjö av olika pooltyper på marknaden som både passar olika plånböcker, stilar, tomter och önskemål för att inte tala om hållbarhet.  Det finns pooler som inte håller mer än något år till pooler som håller i över 100 år och varje pooltyp fyller sin funktion på marknaden. Här skall vi försöka ge lite djupare information om olika pooltyper och hoppas vi reder ut en del frågetecken.

    Till toppen

    Armeringsjärn i Thermoblock NXT poolkonstruktion

    Sök inom kategorin:

    Olika pooltyper

    • Vilken pooltyp håller längst?

      Det råder ingen tvekan om att den mest långlivade och hållbara poolen på marknaden idag är Thermopool NXT® med sina imponerande 100+ år av livslängd. Oavsett om du väljer en nedgrävd variant eller en Thermopool NXT® ovan mark så är det här valet det som garanterar den långvarigaste hållbarheten. Det unika med Thermopool NXT® är dess konstruktion som gör den enastående robust.

      Thermopool NXT® använder sig av betongfyllda frigolitblock som är särskilt utformade för att tåla påfrestningar och behålla sin styrka över tiden. Denna kombination av material och design skapar en poolstruktur som är oerhört motståndskraftig och klarar av att hantera påverkan från väder, vatten och användning på ett exceptionellt sätt. Den förstärkta insidan ytterligare stärker poolens hållbarhet och stabilitet vilket gör att den kan stå emot påfrestningar och belastningar under långa perioder utan att förlora sin kvalitet.

      Oavsett om du drömmer om att ha en nedgrävd pool som smälter in i din trädgård eller en imponerande Thermopool NXT® ovan mark som står som en blickfångande del av din utomhusmiljö kan du lita på att denna pool kommer att fortsätta erbjuda enastående prestanda och hållbarhet under många årtionden framöver.

      Sammanfattningsvis är Thermopool NXT® den obestridda ledaren när det gäller långvarig hållbarhet på poolmarknaden idag. Med över 100 år av bevisad livslängd och en konstruktion som kombinerar betongfyllda frigolitblock och förstärkt insida kan du vara säker på att din pool kommer att förbli i toppskick och erbjuda oförglömlig poolglädje i generationer framöver.

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Vad ska man ha för pool?

      Vad man skall ha för pool beror på hur din tomt ser ut. Valet man skall göra när man inte vet vad för pool man skall ha är att bestämma om man skall ha en ovanmarkspool eller en nedgrävd pool. Olika förutsättningar finns baserat på den frågeställningen. En Thermopool NXT® alltid att fungera till 100%.

      Tillbaka till Pooletten FAQ



    Thermopool

    En Thermopool är en betongpool med omgivande isolerande frigolitblock som både är enkla att hantera, bygga upp likt legoklossar och har en isolerande effekt som minskar energiförlusten.

    Poolgiganten säljer endast Thermopool då vi har en egenutvecklad och förädlad variant av Thermoblocken som både är stabilare, har bättre passform än andra på marknaden.

    Våra egenutvecklade Thermoblock kallar vi för NXT® och blocken är specialanpassade för poolbygge med färdiga spår för armeringsjärn, spårad utsida så vatten enkelt dräneras bort och den förstärkta insidan av Thermoblocken är förstärkt för att skydda poolens liner och själva frigoliten från eventuella skador.

    Frågorna om just Thermopool är många och vi skall försöka svara på de vanligaste frågorna här nedan.

    Till toppen

    img-108

    Sök inom kategorin:

    Thermopool

    • Vem tillverkar Thermopool?

      Det finns enstaka tillverkare av Thermopool och Thermoblock. Poolgiganten har en egen tillverkning av egenutvecklade Thermoblock NXT® som är helt anpassade för att bygga pool. Vilken är då fördelen med POOLGIGANTEN’s Thermopool NXT®? Poolgiganten’s Thermoblock NXT® är förberedda för armering och har förstärkt insida mot linern vilket skyddar linern mot skador. Utsidan på blocket har dräneringsskåror.

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Thermopool fördelar?

      Thermopoolens fördelar är många jämfört med andra pooltyper. Thermoblocken har en isolerande effekt vilket är mycket energibesparande. Byggprocessen är enkel och effektiv med perfekt passform och byggs likt lego, armeras med armeringsjärn och Thermoblocken fylls med betong. Hållbarhetstiden för en Thermopool NXT® är upp till 100 år.

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Måste man återfylla Thermopool?

      När man monterat alla Thermoblock och skall återfylla marken mot Thermopool NXT® bör man ha en fiberduk mot den spårade/dränerande utsidan av Thermoblocken. Sedan bör man återfylla med dränerande material som eventuellt LECA men det är inte ett måste att återfylla en Thermopool men om man inte gör det behövs kontreforer.

      Insidan på ett Thermoblock NXT® är förstärkt med hårt material som gör att kanten blir mindre känslig mot stötar och förstärkningen ser till att linern inte tar stryk. Gamla/andra varianter på Thermoblock har normalt mjukare yta och känsligare för stötar. Att återfylla Thermopool med vatten bör man vänta med i ca 2-3 veckor så betongen hunnit härda ordentligt.

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Vilken Thermopool är bäst?

      Vilken Thermopool som är bäst hittar du svaret om på denna sidan.

      Hela poolen fungerar dessutom som en enda stor termos tack vare frigolitens isolerande förmåga och är mycket energieffektiv. Den effektiva isoleringsförmågan medför att uppvärmningskostnaden blir betydligt lägre än på enklare konstruktioner.

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Vad kostar Thermopool?

      En Thermopool NXT® på 4×8 meter kostar strax över 100.000 kronor för en komplett pool inklusive standardutrustning. Skall man gräva ner sin Thermopool tillkommer kostnaden för grävning och eventuell bortforsling av schaktmassor. Skall man bygga en Thermopool NXT® ovan mark tillkommer eventuell kostnad för trädäck/altan. Totalkostnad Thermopool 4×8 meter brukar ligga på runt 300 till 500.000:-.

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Vilken betong till Thermopool?

      När man skall välja vilken betong till Thermopool man skall köpa rekommenderas att man köper vibrationsfri, självkompakterande C28/35, S4 (halvflyt) betong.

      Rekommenderad stenstorlek är 8mm. Beställ betongbil med tillräckligt lång arm så att slangen kan hänga lodrätt över bortersta hörnet på poolen.

      Se till att få en två tums slang så att betongen rinner långsamt ner i blocken och slangen blir mer lätthanterlig än en tjockare variant.

      TIPS! För att garantera rätt konsistens på betongen så beställ betong S3 för att sedan på plats späda till S4 (utförs av chaufför).

      När plattan eller Thermoblocken har brunnit i ca 6-8 timmar och är hård så är det dags att börja vattna och täck i 4-5 dagar så blir det bra.

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Vad kostar betong till Thermopool?

      Kostnaden för betong till en Thermopool kan variera beroende på flera faktorer, poolens storlek, form, djup och eventuella specialdesignade funktioner. Priset kan också variera beroende på geografisk plats och tillgänglighet av material.

      Generellt sett kan kostnaden för betong till en Thermopool uppskattas baserat på kvadratmeterpris för betong. Det bästa sättet att få en exakt uppskattning är att kontakta en professionell poolbyggare eller entreprenör som kan utföra en noggrann bedömning och ge dig en offert baserat på dina specifika krav och önskemål.

      Kom ihåg att kostnaden för betong endast är en del av den totala kostnaden för att bygga en Thermopool. Det finns också andra kostnader att beakta, såsom markarbete, poolutrustning, installation och eventuella tillägg som trappor eller poolskydd.

      Betong till en Thermopool NXT’s poolgrund med storleken 4×8 meter kostar i storleksordningen 15-20.000 kronor beroende på poolstorleken. Att fylla Thermopoolens Thermoblock i storleken 4×8 meter med armering och betong kostar cirka 30.000 kronor så betong till en Thermopool kostar totalt ca 50.000 kronor.

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Hur mycket betong till Thermopool?

      För att gjuta en bottenplatta samt hålrummen i Thermoblocken på en Thermopool NXT® som har storleken 4×8 meter får man beräkna runt 500 meter armeringsjärn samt runt 5 kubikmeter betong där man föredrar att betongen kommer med en betongbil för att göra betongfyllnaden så smidig som möjligt och att man får rätt betong (C28/35).

      Räkna ut hur mycket betong du behöver beställa genom följande formel:

      Poolens yttre omkrets x pooldjup = poolens kvadratmeteryta x 130 liter betong.

      Ex. 4 x 8 m pool: 26m x 1,5m x 130liter = 5070 liter + 500 liter extra för betongbilen.

      Totalt för en 4 x 8m pool 5570 liter betong, betong för ev. gaveltrappa tillkommer.

      Betongåtgång för väggar 130 liter / kvadratmeter utsida poolvägg + 500 liter.

      Betongåtgång per löpmeter gaveltrappa Thermo är 564 liter.

      Beräkningen är för en pool på 4×8 meter med ett djup på 1,5 meter blir betongåtgången 5 kubik (beställ ½ kubik extra).

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Hur gjuter man i Thermoblock?

      Fyll Thermoblocken varv efter varv med ett jämt lager betong och se till att det inte bildas några luftfickor genom att ”jucka” upp och ner med ett kvastskaft eller ett långt armeringsjärn i varje cell. Var noga och skynda inte! Det måste vara betong över allt och inga luftfickor.

      Jämna till betongen ovanpå poolkanten så att du får en slät och fin yta.

      Tips! Se till att få en två tums slang så att betongen rinner långsamt ner i blocken och slangen blir mer lätthanterlig än en tjockare variant.

      OBS! Rikta strålen med betong mot förstärkningarna i blocken för att undvika spräckta block

      OBS! Använd aldrig betongvibrator då detta förstör poolväggen/thermoblocken

      OBS! Knacka på väggen med handflatan för att höra om det är luftfickor för var annat varv du fyllt med betong, gör detta löpande under gjutningsprocessen. Betongen skall härda minst en vecka innan återfyllning sker.

      Om poolen är monterad ovan mark kan man med fördel vänta upp till fyra veckor innan vattenfyllning sker för att var helt säker på att betongen härdat klart.

      Borra 20mm hål i bottenplattans alla innerhörn för att dränera ut eventuellt kondensvatten som kan uppstå mellan liner /poolvägg. Borra så nära hörnet som möjligt för att undvika att man ser hålet genom linern senare.

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Hur lång tid tar det att bygga en Thermopool?

      Beräkna att markarbete tar cirka en vecka med grävning, dränering samt gjutning av bottenplattan. Att sedan bygga en Thermopool NXT® tar inte så lång tid. Blocken är förberedda för armering. Såga ut för poolbelysning, inlopp & bräddavlopp samt fylla Thermopoolen med betong och montera liner i medföljande snäpplist går på några dagar.

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • När måste man återfylla Thermopool?

      Efter att en Thermopool är monterad och klar har man på utsidan av Thermoblocken en räfflad sida som gör att kondens dräneras ner under poolen. Dräneringssidan täcks med fiberduk och mot duken återfylls det med LECA eller annat dränerande material som i sin tur återfylls med jordmassor runt om.

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Hur bygger man en Thermopool?

      Man bygger en Thermopool genom att starta med att gjuta bottenplatta av betong som man staplar Thermoblocken på med förskjutningar i olika rader. Thermopoolens block armeras efter hand de byggs upp och det är förberett för armeringsjärnen, uttag görs för in/utlopp, belysning etc. Hålrummen fylls med betong efter armering. Bottenmatta läggs ut, Liner monteras i snäpplisten, fyll med vatten och bada.

      Läs mer om hur man bygger en Thermopool här.

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Vad består stommen i en Thermopool av?

      Vad stommen i en Thermopool består av får du svar på på den sidan. Vi på Poolgiganten vill endast sälja det bästa då det är viktigt för oss med nöjda kunder, det är därför vi säljer Thermopool NXT®. Blocken på Thermopool NXT®

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Thermopool monteringsanvisning

      Så här monterar man Thermopool:

      Efter dränering, isolering och bottenplattan är armerad, gjuten börja med:

      1. Markera ut hålen för armeringsjärn i bottenplattan, borra för armeringsjärn och naja.
      2. Såga hål för armering i hörnblocken.
      3. Limma Thermoblocken och placera ut
      4. Limma, armera och naja de olika nivåerna av Thermoblock
      5. Gör uttag för poolbelysning, inlopp och bräddavlopp mm. Som monteras enl instruktionerna.

      Snäpplist för linern limmas fast.

      • Ev kontreforer monteras (ovanmarkspool)
      • Fyll Thermoblocken med betong
      • Veckla ut linern, häng upp linern på snäpplisten.
      • Montera packningar på lampa, inlopp & bräddavlopp
      • Fyll poolen sakta, vid pooltrappa lägg något tungt och mjukt på (sandsäck rekommenderas) och flytta uppåt ju mer poolen fylls
      • Bada

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • När vinterstänga thermopool?

      När man bör vinterstänga poolen är när dygnstemeraturen och vattnet ligger runt 10 till 12 grader och är temperaturen där alger slutar växa. Se till så att värdena i poolen är bra innan vinterstängningen fortsätter. Töm vatten till under inlopp/bräddavloppet. Töm & koppla i sär alla tillbehörens slangar. Sätt i vinterpluggarna/frysflaska i inlopp och bräddavlopp. Rengör polen och täck med tätslutande överdrag.

      Det finns många delar att tänka på vid vinterstängning av pool så läs instruktionerna på vår sida om vinterstängning pool.

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Bygga thermopool själv?

      Att bygga Thermopool själv är inga problem för den som är normalhändig. Man kanske skall ta hjälp med eventuell grävning, dränering, bottenisolering (om så önskas), gjutning av bottenplatta samt att betongfylla Thermoblocken. Tänk på att ta hjälp med elarbeten om du inte har behörighet. Resterande med att bygga Thermopool själv är väldigt enkelt och principen är samma som att bygga lego.

      Läs mer här om du vill bygga en Thermopool själv

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Montera liner thermopool?

      När man skall montera liner i en Thermopool är det viktigt att man ser till att linern är placerad rätt innan man fäster linern i Thermopoolens snäpplist (ingår). Se till att linern är slät innan den fästs i snäpplisten. Lägg ut sandsäckar i botten av Thermopoolen och ev. i pooltrappans första steg och fyll försiktigt på med vatten några centimeter, släta ut eventuella veck.

      Fortsätt att fylla poolen sekventiellt, släta ut linern efter hand. Är linern stel och svår att jämna ut kan vatten på max 30 grader mjuka upp linern. Om det finns pooltrappa så flytta sandsäckar uppåt vid påfyllning, släta ut tills poolen är vattenfylld och njut av att bada i er nymonterade Thermopool.

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Vad är en Thermopool?

      En Thermopool är utformad av frigolit (Polystyrenplast) och är utformad för att armera och fylla med betong för att få en stabil poolkonstruktion, blocken kallas för Thermoblock för att de är värmeisolerande för att spara energi. Thermopool NXT® är specialutvecklad av Poolgiganten med extra förstärkt insida och dränering på utsidan samt har bästa passformen på marknaden.

      Mer om vad en Thermopool är finns här

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Betongpool eller thermopool?

      En Thermopool klassas som en betongpool eftersom Thermoblocken i en Thermopool armeras och fylls med betong. Istället för att bygga gjutformar/mura eller bygga av lecablock går det mycket lättare och billigare att bygga sin betongpool som en Thermopool. Du får dessutom en värmeisolerad pool som sparar energi bättre än en gjuten betongpool.

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Vad består en thermopool av?

      En Thermopool består av specialanpassade frigolitblock tillverkade av polystyrenplast som har en bra isolerande effekt vilket gör energiförbrukningen i poolen mindre. Fördelar med att bygga pool av Thermoblock är enkelheten och flexibiliteten då man bygger poolen likt lego. I övrigt består en Thermopool av samma saker som alla pooler, poolskydd, inlopp, utlopp, reningsverk, poolvärmare etc.

      Läs mer här om vad en Thermopool består av

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Thermopool med trappa

      En Thermopool med pooltrappa är en smidig lösning för att enkelt kunna ta sig upp ur poolen, Det smidiga med en trappa i sin Thermopool är att det är även är en skön plats för rekreation och umgänge. Våra poolstegar är vikbara så man enkelt kan vika upp trappan i sin Thermopool så inte poolstegen är i vägen för ditt poolskydd.

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Thermopool med gaveltrappa

      En Thermopool med gaveltrappa är lyxigt då man inte bara enkelt kan gå i och ur poolen enkelt. Man får dessutom massa härlig yta att sitta på med fötterna i vattnet där det är härligt att umgås med familj och vänner. Bästa investeringen i livslängd och kvalitet är att köpa en Thermopool med gaveltrappa.

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Thermopool med pooltak

      Att bygga en Thermopool med pooltak är vanligt men tekniken går framåt och det finns bättre lösningar för pooltäckning idag. Ett pooltak får massa kondens, löv, fågelspillning och annat måste städas bort från pooltaket. Ett pooltak bevarar en del av poolens värme. Innan ni investerar i ett pooltak så titta på de smarta nya lamelltäckningarna som finns.

      Vill du veta mer om lamelltäcken som inte bara sparar energi och behåller värmen bättre än ett pooltak och kan värma poolen själv med upp till 8 grader Celsius. Det fina med lamelltäcken är att det mesta av smutsen på lamellerna städas automatiskt av vid inrullning. Läs mer om Lamelltäcke pool ->

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Thermopool med hörntrappa

      En Thermopool med en hörntrappa kan vara ett fantastiskt val för att kombinera funktionalitet och estetik i din pooldesign. Hörntrappor är vanligtvis utformade för att passa in i en av poolens hörn och erbjuder ett bekvämt och elegant sätt att komma in och ut ur poolen.

      Fördelarna med en hörntrappa i en Thermopool inkluderar enkel tillgång till poolen och ökad säkerhet särskilt för yngre simmare eller personer med begränsad rörlighet. Hörntrappor tar inte upp mycket utrymme i poolen och kan vara en utmärkt lösning för att maximera användningen av poolens yta.

      En Thermopool med en hörntrappa kan bli en imponerande och funktionell funktion i din pool och det är en detalj som kan bidra till en lyxig och njutbar simupplevelse.

      En hörntrappa i en Thermopool är en bra kompromisslösning då man får bekvämligheten vid upp och nedstigning i poolen men en Thermopool med gaveltrappa erbjuder även skön plats att sitta och umgås vid. Det man skall tänka på är att linern måste anpassas till en Thermopool med gaveltrappa.

      Tillbaka till Pooletten FAQ



    Thermoblock

    Det finns flertalet olika typer av Thermoblock på marknaden så att säga att man skall bygga en Thermopool med Thermoblock innebär att man vill bygga en pool med isolerande frigolitblock som fylls med betong. Det är dock skillnad på Thermoblock och Thermoblock NXT® som vi på Poolgiganten utvecklat till att vara just anpassade för pooler (thermoblock var initialt utvecklade för husbyggen, inte pool).

    Så, Poolgiganten bestämde sig för att med våra 30+ år i poolbranschen utveckla ett Thermoblock speciellt till pooler, vi kallar det för Thermoblock NXT®.

    Till toppen

    Rektangulärt Thermoblock NXT

    Sök inom kategorin:

    Thermoblock

    • Thermoblock är gjorda av?

      Vad Thermoblock är gjorda av hittar du på denna sidan

      Bygg din pool med Thermoblock NXT®, en starkare pool med bättre livslängd kan du inte få! Med Thermo NXT® extra hårda insida så behövs inte ytterligare förstärkning för att förhindra märken i poolväggen vilket behövs på äldre generationers block.

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Vad kostar Thermoblock?

      Vad Thermoblock kostar måste man veta vilken typ av Thermoblock man vill veta priset på. Det finns flera olika typer av Thermoblock som kostar olika mycket beroende på Themoblockens konstruktioner. Det är inte alla Thermoblock som det byggs pooler av som är utvecklade för poolbygge utan ursprungligen för husbyggnation.

      Poolgiganten har specialutvecklade Thermoblock NXT® för pool och kostar inte mer än andra. En Thermopool NXT® byggt av Thermoblock NXT® på 4×8 meter kostar komplett 103.600 kronor (2022). Läs mer om Thermoblock NXT® ->

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Varför Thermoblock?

      Varför skall man bygga en pool av Thermoblock är för att det ger en stor flexibilitet då Thermoblock är både delbara varje 25 cm, enkla att skära ut för utrustning, byggbara som lego och har förberedda platser för armering innan man fyller tomrummen i Thermoblocken med betong. Thermoblock isolerar väl och hjälper till att hålla poolen varm.

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Fördelar med Thermoblock?

      Det finns många fördelar med att bygga sin pool med Thermoblock. Thermoblock är enkla att hantera och lätta att passa ihop med varandra. Thermoblock NXT® har förberedda spår för armering, isolerar, förstärkt insida  som skyddar liner, spårad utsida för bättre dränering. Fördelar med Thermoblock är många och isolerar poolen för bibehållen värme.

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Är Thermoblock till pool starkt?

      Ja, Thermoblock till pool är starkt. En Thermopool NXT® byggt av Thermoblock NXT® har en hållbarhet på över 100 år. Konstruktionen med isolerande Thermoblock som armeras och fylls med betong är inte bara starkt, det ger en isolerande effekt med som bibehåller poolens vatten varmt.

      Läs mer här om du undrar om hur stark pool du får med Thermoblock>

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Finns det förstärkt sida på Thermoblock?

      Ja, det finns förstärkt sida på Thermoblock med varierande förstärkningsgrad. Poolgiganten har egenutvecklat Thermoblock NXT® som är extra förstärkt för ökad livslängd och hållbarhet. Den förstärkta sidan på Thermoblock NXT® förhindrar märken i poolväggen vilket behövdes på äldre generationers block.

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Är Thermoblock delbara?

      Poolgigantens Thermoblock NXT® har delbara block i 25 centimeters sektioner. Det fina med att Thermoblock NTX® är delbara är att storleken på den pool man vill bygga inte är begränsad. Att dela ett Thermoblock är enkelt gjort med vanlig fogsvans eller om man vill göra det enkelt för sig kan sticksåg användas.

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Hur bra isolerar Thermoblock

      Thermoblock har en väldigt bra isolering av värmen i ditt poolvatten. Eftersom Thermoblocken har en väl isolerande effekt sparar man mycket energi vid uppvärmning.

      Poolgigantens block har även följande egenskaper:

      • Densitet insida block: ca 70kg/m3
      • Tryckhållfasthet insida block: 600 kPa vid 10% deformation enligt SS EN 13163
      • EPS kvalitet insida block: S600
      • Densitet övrigt block: ca 30kg/m3
      • Tryckhållfasthet övrigt block: 200 kPa vid 10% deformation
      • EPS kvalitet övrigt block: S200

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Hur avslutar man med Thermoblock?

      Det medföljer ändblock till Thermoblock NXT® som man inte får glömma att avsluta varje varv av Thermoblock med. Thermoblockens ändblock har prefabricerade spår som man för ner ändblocken i för att det skall bli helt tät avslutning på Thermoblocken. OBS! Glöm inte att sätta dit locken på ändblocken som är öppna innan du gör nytt varv.

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Hur armerar man Thermoblock?

      Armering av Thermoblock i Thermopoolstomme:

      • Stående armering 12mm med 145cm uppstick samt dubbel liggande armering 10mm med 500mm överlapp
      • Lägg ut alla blocken på första varvet enligt utmärkningen på betongplattan.
      • Markera för fyra hål på betongen i hörncellerna och sedan två hål i varannan cell runt om hela poolen.
      • Borra 5cm djupa hål med 12mm borr enligt markeringarna 
      • Banka ner 150cm långa armeringsjärn med en slägga (uppstick 145cm)
      • När stående armeringsjärnen är på plats så skall dubbla liggande 10mm armeringsjärn najas fast 45mm ovanför betongplattan runt om hela, korsa armeringen i hörnen enligt principskiss nedan och överlappa med 0,5m i skarvarna på armeringen. Alla skarvar skall najas.

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Hur dräneras utsidan på Thermoblock?

      Utsidan på ett Thermoblock har normalt ingen dränering och det var en anledning till att Poolgiganten vidareutvecklade Thermoblock NXT® så att blocken fått bättre och effektivare dränering på våra Thermoblock

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Hur är Thermoblockets hållbarhet

      Betong håller i minst 50-100 år! Hela poolen fungerar dessutom som en enda stor termos tack vare frigolitens isolerande förmåga och är mycket energieffektiv. Thermoblockets hållbarhet är upp till 100 år.

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Hur är Thermoblockets densitet och tryckhållfasthet?

      Så här ser tryckhållfasthet och densitet ut för Thermopool NXT®

      • Densitet insida block: ca 70kg/m3
      • Tryckhållfasthet insida block: 600 kPa vid 10% deformation enligt SS EN 13163
      • EPS kvalitet insida block: S600
      • Densitet övrigt block: ca 30kg/m3
      • Tryckhållfasthet övrigt block: 200 kPa vid 10% deformation
      • EPS kvalitet övrigt block: S200

      Du kan läsa mer produktfakta om Thermoblock NXT® på denna sidan

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Hur bygger man med Thermoblock?

      När man skall bygga pool med Thermoblock måste man först gjuta en betongplatta som Thermoblocken armeras i genom att borra och banka ner armeringsjärn i Thermoblockets hålrum mer i betongplattan. Horisontell armering monteras och blocken byggs likt lego som staplas förskjutet på varandra.

      List för liner och all utrustning som inlopp, bräddavlopp, belysning och annat monteras i Thermoblocken. Sedan betongfylls hålrummen i Thermoblocken. Betongen måste härda. Linern monteras i listen och du kan njuta av ditt nya badparadis

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Vilket lim till Thermoblock?

      Det lim man skall använda till Thermoblock till din Thermopool är det lim som följer med leveransen av ditt poolpaket. I annat fall fungerar vilket cellplastlim som helst, prata med din bygghandel. Alla detaljer skall limmas enligt de 18 unika instruktionsfilmer som ni som kund får tillgång till så att just din poolbyggare vet de exakta stegen i hela processen.

      Hos POOLGIGANTEN kan du känna dig trygg när du skall köpa pool, vi gör det enkelt för dig.

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Hur stora är Thermoblock?

      Hur stora Thermoblock är beror på vilka Thermoblock du bestämmer dig för när du skall köpa pool.

      Det vi kan svara på är att Thermoblock NXT® har storleken LxBxH = 100x25x30 centimeter. Poolgigantens Thermoblock NXT® är aningen högre (5 cm) än andra på marknaden för att minska åtgången av armering. Blocken är delbara var 25’e centimeter.

      Det finns även Thermoblock som är en meter höga vilket är opraktiskt.

      Tillbaka till Pooletten FAQ



    Betongpool

    Det finns ju möjlighet att bygga en pool helt solid med enbart betong men en betongpool kan också byggas av  Thermoblock och då företrädesvis med Poolgigantens specialutvecklade Thermoblock NXT® där en bottenplatta armeras och gjuts och sedan bygger man upp poolstommen med Thermoblocken som armeras och fylls med betong. Thermoblocken byggs upp likt LEGO och är smidiga att både hantera och att bygga sin pool med.

    Till toppen

    Olssons pool

    Sök inom kategorin:

    Betongpool

    • Vad kostar Betongpool?

      En betongpool som är solitt byggd med betong har en kostnad som är svår att svara på då storleken, stommens tjocklek och betongbilens kostnad bestämmer priset. En betongpool byggd av Thermoblock kostar under 89.000:- (*) för 3×6 meter och en storlek på 4×8 meter kostar komplett 103.600:- (*) med standardutrustning. Då tillkommer gjutningen av bottenplatta och betongen till fyllning av blocken.

      (*) = pris 2022-06

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Betongpool nackdelar?

      Om man skall kunna se några nackdelar med en betongpool så skulle det vara kostnaden vilket kommer att bli aningen högre än andra poolstommar. En Thermopool är en variant på betongpool och där är inte priset högre än andra poolstommar men drar fördelarna av betongens styrka och livslängd.

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Är betong dyrt?

      Betong har en fantastisk hållbarhet och är en välbeprövad konstruktion som inte är speciellt dyrt. Det som är dyrt är grävning och bortforsling av schaktmassor/deponi. Betong är absolut inte dyrt om man ser till betongens livslängd på kanske 100 år. Priset på vibrationsfri, självkompakterande C28/35, S4 (halvflyt) betong ligger på mellan 8-10.000 kronor/kubik och en pool på 4×8 meter rymmer ca 5 kubik.

      Läs mer om denna betongs egenskaper här ->

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Hur mycket kostar betong?

      Betong kostar för vibrationsfri, självkompakterande C28/35, S4 (halvflyt) betong runt 8 till 10.000 kronor per kubikmeter. En normal pool på 4×8 meter rymmer runt 5 kubikmeter betong och kostar i runda slängar 50.000 kronor.

      Läs mer om denna betongs egenskaper här ->

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Hur bygger man en betongplatta?

      Man bygger en betongplatta för pool genom att se till att underlaget till en betongplatta består av ett dränerande lager där ev ledningar placeras. Vill man isolera gör man det innan plattan gjuts. En fuktspärr placeras på den varma sidan av isoleringen. Gjutform byggs, armering monteras och betongplatta på ca 10 cm gjuts.

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Vad kostar det att gjuta en pool?

      Den kostnad att bygga pool och att gjuta en pool är beroende på om det skall vara ren betongpool eller en Thermopool som skall gjutas. Att gjuta en pool med Thermoblock NXT® på 4×8 meter inklusive 10 cm bottenplatta (grävning exkluderat) kostar ca 80-100.000 kronor.

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Vilka fördelar har en gjuten betongpool?

      Fördelar man får med en gjuten pool är hållfasthet, livslängd och stabilitet. En gjuten betongpool har många fördelar genom att betong inte rostar, ärgar eller blir fult med åren. En betongpool håller i runt 100 år och är garanterat värt investeringen.

      Här finns mer fördelar med en gjuten betongpool

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Vilket ytskikt i betongpool?

      Som ytskikt i en betongpool kan vara kakel, klinker, mosaik, målad eller liner som går att få med mosaikutseende eller enfärgad. Vid en ren betongpool med annat ytskikt än liner bör betongen primas eller ha någon form av tätskikt. En Thermopool som är betongpool bekläs företrädesvis med en liner som är både tätskikt och ytskikt.

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Hur gör man på vintern med betongpool?

      Hur man skall göra med sin betongpool under vintern varierar lite beroende på vilket ytskikt man använt. En generell regel på hur man skall göra med sin pool under vintern är att man skruvar bort poolbelysning, tömmer/sänker vattennivån till en liten bit under den lägsta anslutningen i poolen.

      Se till att alla slangar och utrustningar är tömda på vatten och plugga enligt leverantörens instruktioner. Täck poolen med vinterplåtar eller annan säker pooltäckning som våra lamelltäcken vilka är gjorda för vintertäckning.

      Tillbaka till Pooletten FAQ



    Stålpool

    En stålpool är en poolkonstruktion som har varit väldigt populär genom åren. Plåtpooler är oftast förzinkadade, rostfria eller med någon form av ytbehandling för att förhindra allt för snabb korrsion, av dessa är rostfria varianten dyrast. Problemen med en stålpools konstruktion är risken för rost, oavsett materialval. En stålpool brukar antingen byggas på en gjuten bottenplatta eller på en packad sandbotten, utsidan återfylls med dränerande material.

    Ytmaterialet på en stålpool är en liner som ger poolen sin vattenfärg och är utbytbar när den tappar sin färg vilket normalt sker efter 15-20 år och det gäller generellt för liner. Ser man till livslängden generellt på olika typer av stålpooler så håller de mellan 20-30 år om man jämför med en Thermopool NXT® som har en livslängd på ca 100 år.

    Till toppen

    img-114

    Sök inom kategorin:

    Stålpool

    • Hur länge håller en Stålpool?

      En stålpools hållbarhet är lite olika baserad på tillverkare men de med bäst kvalitet håller som längst upp till 25 år. Det finns stålpooler som håller runt 15 år med på marknaden så det gäller att välja rätt men kvalitet och livslängd kostar pengar. (Poolen på bilden är ”betongpool” Thermopool NXT™).

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Nackdelar med stålpool?

      Det finns nackdelar med stålpool, rost heter det. Risken för rost är ju påtagligt när man pratar om stål i en miljö bestående av vatten och kondens. Det finns andra nackdelar med stålpool men rostrisken är det värsta. En Thermopool NXT® däremot har en hållbarhet på 100 år.

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Är Stålväggspool bra?

      En stålväggspool kan vara en bra pool om man vill ha en pool som håller runt 10 – 20 år men vill man ha en pool som håller livet ut bör man satsa på en Thermopool NXT® som har en livslängd på 100 år. En stålpool har ofta en benägenhet att börja rosta vilket är stålväggspoolens största problem.

      Det är viktigt att notera att valet av pooltyp beror på dina specifika preferenser, budget och trädgårdens förutsättningar. Det kan vara fördelaktigt att konsultera en professionell poolbyggare som kan ge dig råd och vägledning för att välja den bästa pooltypen för dina behov och önskemål.

      Tillbaka till Pooletten FAQ



    Glasfiberpool

    Glasfiberpooler är en gammal beprövad pooltyp där poolen tillverkas på fabrik och kommer till er tomt med lastbil där poolenlyfts ner i en grävd grop. En glasfiberpool kan även kallas för kompositpool och dessa har funnit på marknaden länge.

    Det som skiljer en glasfiberpool eller kompositpool från en vanlig pool är att den handlas färdig istället för att du gjuter din pool i betong. De är tillverkade som ett stycke och har integrerade trapplösningar och andra sittytor som vanligtvis efterfrågas i en pool.

    Med en glasfiberpool är det ett krav på gjuten platta och återfyllning med torrblandad cement då poolen annars riskerar att gå sönder vid rörelser i mark. Fungerande dränering är extra viktigt då dessa pooler ”flyter upp” om det stiger vatten runt om poolens utsida.

    Till toppen

    Värm och skön pool på semestern hemma

    Sök inom kategorin:

    Glasfiberpool

    • Kan man tömma en Glasfiberpool?

      Det bästa är att fråga sin leverantör om man kan tömma en glasfiberpool. Generellt kan man säga att man inte kan tömma en glasfiberpool helt. Man får se till att sänka vattennivån på vintern under in- och utlopp så de inte riskerar att frysa sönder.

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Nackdelar med glasfiberpool?

      De nackdelar som finns med glasfiberpool är att det kan bildas osmos (böldpest) i poolen över tid. Andra vanliga nackdelar är att vatten kan tränga in i sprickor mellan de olika skikten som expanderar vid minusgrader på vintern och kan spränga sönder poolen.

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Varför välja Glasfiberpool?

      Varför skall man välja en glasfiberpool som har en så kort livslängd som maximalt 25 år för de dyraste varianterna när man kan välja en Thermopool som har en hållbarhet på ca 100 år. Kostnader för grävning och annat arbete är likvärdiga och i längden kommer en Thermopool NXT® att bli mest lönsam.

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Kan man ha Glasfiberpool ovan mark?

      Nej, man kan inte ha en glasfiberpool ovan marken. Det finns de som säger att man kan ha en glasfiberpool ovan mark men det får stå för dom. Generellt kan man inte ha en pooltypen ovan mark utan välgjorda förstärkningar eftersom en glasfiberpool inte är självbärande.

      Tillbaka till Pooletten FAQ



    Bygga pool

    Att bygga en pool är ju ett projekt som involverar hela familjen med planeringen av storlek på poolen man vill bygga. Frågorna som familjen även bör ta ställning till är  vilken typ av pool man skall investera i. Skall man bygga en pool med kortare hållbarhet på runt 15-20 år eller skall man investera i en pool som håller i 100 år som en Thermopool NXT®. Skall man bygga sin pool nedgrävd eller bygga en pool ovan mark, detta beslut tar bort en del pooltyper direkt.

    Till toppen

    Olssons pool

    Sök inom kategorin:

    Bygga pool

    • Hur bygger man en pool?

      Det är ju lite varierande hur man bygger en pool lite baserat på vilken pooltyp man avser att bygga. Man kan gjuta en pool i ren betong, mura upp med LECA-block eller bygga en pool med Thermoblock som är det smidigaste och effektivaste sättet att bygga en pool på.

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Är det svårt att bygga pool själv?

      Nej, det är inte svårt att bygga sin pool själv och det är absolut enklast att bygga en Thermopool NXT® som med sina färdiga delbara block byggs upp likt LEGO. Blocken limmas och armeras i färdiga spår, håltagning för in- och utlopp, belysning mm skärs enkelt upp. Klä med liner och du har en badklar pool.

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Hur billigt kan man bygga pool?

      Det billigaste sättet att bygga en riktig pool är att själv bygga en Thermopool NXT® som består av färdiga Thermoblock NXT® vilka staplas likt lego. Vill du bygga en pool billigt bör du gräva själv, forsla bort schaktmassor och utföra all montering själv (om du har elbehörighet), då kan du bygga din pool så billigt som under 90.000 kronor.

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • När ska man bygga pool?

      När man skall bygga sin pool är ofta en fråga vi får. Svaret är på hösten/vintern. Dels har alla hantverkare mindre att göra och har tid för uppdrag. En annan fördel är att tomten inte tar så mycket skada om det är lite tjäle i marken.

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Vad krävs för att bygga pool?

      Vad som krävs för att bygga en pool är en egen tomt med tillräckligt utrymme för en pool. Inga bygglov eller marklov behövs normalt för att bygga en pool men kontrollera först med din kommun.

      En god kontakt med grannar kan vara en god idé så de vet om era planer.

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Kan man bygga pool på vintern?

      Ja, man kan bygga sin pool på vintern. Vintern är faktiskt den bästa tiden att bygga sin pool på. Hantverkare har tid, tjälen i marken gör att marken runt omkring den tänkta poolen som gräsmattor etc. inte tar lika mycket stryk.

      Läs mer om hur man kan bygga pool på vintern

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Hur lång tid tar det att montera en pool?

      Hur lång tid det tar att montera en pool beror på vilken pool man menar. En pool på 3×6 meter tar inte mer än några dagar att montera själva poolen om man är själv. Ser man till helheten med vilken tid det tar att gräva, återfylla och bygga en pool får man räkna med mellan 6-12 veckor.

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Hur tjock frigolit under pool?

      Hur tjock frigolit man bör lägga under en pool rekommenderas ca 10 cm tjock isolering. Man måste inte lägga frigolit under en pool men isoleringen med frigolit hjälper till att hålla poolen varmare. Frigoliten bör läggas på ca 5 cm stenmjöl eller sand.

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Hur mycket armering i en Thermopool?

      Materialåtgången av armering i en Thermopool kan beräknas med:

      1. Armeringsjärn liggande (10mm tjocklek) i 6m längder med 0,5m överlapp: 14m/löpmeter på utsidan av poolväggen (inklusive extra för spill).
      2. Armeringsjärn stående (12mm tjocklek) i 6m längder: 8m/löpmeter på utsidan av poolväggen (inklusive extra för spill).

      Dessa beräkningar tar hänsyn till överlappningsbehov och även en viss mängd extra material för spill eller eventuella justeringar under byggprocessen.

      Att ha en exakt materialåtgång för armering är viktigt för att säkerställa att poolstrukturen blir stark och stabil. Om du arbetar med en entreprenör eller konstruktör rekommenderas det att du diskuterar och verifierar den exakta materialåtgången för att säkerställa att du har tillräckligt med armering för att bygga en pålitlig och hållbar pool.

      Det är också viktigt att följa branschstandarder och lokala byggnormer när det gäller armeringsmönster, överlappningslängder och andra konstruktionsdetaljer för att uppnå den bästa möjliga kvaliteten och hållbarheten i poolstrukturen.

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Hur man lägger armering?

      Armering av poolstomme:

      • Stående armering 12mm med 145cm uppstick samt dubbel liggande armering 10mm med 500mm överlapp
      • Lägg ut alla blocken på första varvet enligt utmärkningen på betongplattan.
      • Markera för fyra hål på betongen i hörncellerna och sedan två hål i varannan cell runt om hela poolen enligt principskiss nedan.
      • Borra 5cm djupa hål med 12mm borr enligt markeringarna
      • Banka ner 150cm långa armeringsjärn med en slägga (uppstick 145cm)
      • När stående armeringsjärnen är på plats så skall dubbla liggande 10mm armeringsjärn najas fast 45mm ovanför betongplattan runt om hela, korsa armeringen i hörnen och överlappa med 0,5m i skarvarna på armeringen. Alla skarvar skall najas.

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • När på året ska man bygga pool?

      Hösten och vintern är den tid på året man bör bygga sin pool. Dessa årstider är mest lämpade eftersom hantverkare tenderar att få mindre beläggning dessa årstider. Ser man till den bästa tiden så är det vintern. Det kan ju låta konstigt att man bygger en pool på vintern men ser man till att planera in det när det är lite tjäle i marken tar inte tomten så stor skada av de tunga maskinerna.

      Mer information om När på året ska man bygga pool finns här.

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Vad ska man ha runt poolen?

      Det man skall ha runt poolen är ju lite varierande beroende på vad man gillar. Man bör ha en poolsarg av icke organiskt material som granit eller annan sten. Att ha trä närmast poolen riskerar att ruttna är inte bästa alternativet. En poolsarg av sten förhindrar att gräs och sand hamnar i swimmingpoolen.

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Hur mycket yta runt pool?

      Det är alltid skönt att kunna röra sig fritt runt en pool så minst 50cm runt om är bra att räkna med. Har du ett pooltak så räkna med 3 meter på ena gaveln åt taket och minst ½ meter gångyta. Har du pooltäcke räkna med ½ meter extra yta för pooltäcket.

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Hur mycket cellplast under pool?

      Man brukar rekommendera 5 till 10 centimeter cellplast (styrofoam) under en pool som placeras på ett underlag av sand eller stenmjöl som har en tjocklek på ca 5 centimeter. Cellplasten hjälper till att isolera poolen mot värmeförlust.

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • När kan man återfylla runt pool?

      Att återfylla runt en nedgrävd pool är en viktig del av poolens installationsprocess och kräver precision och noggrannhet för att säkerställa att poolstrukturen förblir stabil och i toppskick. Denna fas av arbetet involverar flera steg och kräver tid och tålamod för att uppnå de bästa resultaten.

      Efter att poolen har installerats och konstruerats är det nödvändigt att återfylla det omgivande utrymmet för att stabilisera jorden runt poolen och skapa en jämn yta. Detta måste dock göras med försiktighet och hänsyn till poolens integritet. Återfyllning och höjning av vattennivån måste ske i en samordnad process för att undvika onödig stress på poolens struktur och för att säkerställa en jämn fördelning av trycket.

      För att säkerställa en optimal återfyllning och höjning av vattennivån är det avgörande att betongen som används har härdat ordentligt. Betongen genomgår en torkningsprocess som är viktig för att uppnå maximal styrka och stabilitet. Det rekommenderas vanligtvis att vänta minst en vecka efter betonggjutningen innan återfyllning och höjning av vattennivån påbörjas. Under denna vecka bör betongen få tid att härda och uppnå den nödvändiga hållfastheten för att klara de belastningar som kommer att påverka den.

      Denna vänteperiod är inte bara nödvändig för att säkerställa poolens hållbarhet utan den ger också tid för eventuella eventuella rörelser i marken att utjämnas och förhindra skador på poolstrukturen. Att vara tålmodig och ge betongen tillräcklig tid att härda är en viktig del av att säkerställa en långvarig och pålitlig poolinstallation.

      Sammanfattningsvis är processen med att återfylla runt en nedgrävd pool en viktig och delikat uppgift som kräver noggrann planering och tid för att uppnå de bästa resultaten. Genom att samordna återfyllningen med vattennivåhöjningen och ge betongen tillräcklig torktid kan du säkerställa att din pool förblir stabil, säker och redo att erbjuda många år av njutning och avkoppling.

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Vad kostar betong till pool från betongbil?

      För en normal poolstorlek på 4×8 meter kostar 5 kubikmeter betong från betongbil mellan 20-30.000 kronor. Det som tillkommer är etableringskostnader och eventuell arbetskostnad som varierar beroende på tillgänglighet mm. Se till att få rätt betong så inte betongen är för lös när den kommer. Betongen skall vara vibrationsfri, självkompakterande C28/35, S4 (halvflyt).

      Läs mer om betongtypen här ->

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Pool utan att gräva

      När man vill bygga sin pool utan att gräva vill man ha en ovanmarkspool. Med en ovanmarkspool slipper man att gräva och sparar mycket pengar.

      För större ovanmarkspooler, speciellt de som är 8 meter eller längre, är det viktigt att förstärka poolväggarna för att klara av vattentrycket. Detta kan uppnås genom att använda L-stöd eller gjutna Thermoblock, vilka ger den nödvändiga stabiliteten och styrkan för att hantera vattentrycket. Det är viktigt att korrekt installera dessa stödsystem för att försäkra att poolen är säker och hållbar.

      Läs mer om hur man bygger en pool ovan mark

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Att bygga pool själv

      Att bygga pool själv är enkelt och det speciellt när man väljer en Thermopool NXT®. Thermoblocken från Poolgiganten är specialkonstruerade för poolbygge och monteras likt LEGO. Förberedda för armering och efter montering av utrustning fylls Thermoblocken med betong och linern monteras i snäpplist sen är det bara att bada.

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Bygga pool steg för steg
      1. Gräv ett hål för poolen som är större och lite djupare än vad poolen skall vara
      2. Dränera underlaget
      3. Gjut bottenplatta på 10 cm eller padda en grusbädd/stenmjölsbädd
      4. Montera första raden Thermoblock NXT®
      5. Borra för 4 hål i betongen vid hörncellerna och 2 hål i varannan cell runt om poolen för stående armeringsjärn.
      6. Koppla el och rör, montera inlopp, utlopp, belysning och andra tillbehör.
      7. Skär bort uppstickande styrningarna/hanarna på översta blockraden.
      8. Montera och limma snäpplisten med medföljande Polyuretanlim i toppen av översta blockraden.
      9. Fyll Thermoblocken med betong.
      10. Montera linern.
      11. Fyll på lite vatten, släta ut linern i botten så den blir slät
      12. Återfyll lite på utsidan, fyll på med lite mer vatten, återfyll osv.
      13. Vid pooltrappa, lägg sandsäckar eller likvärdigt i trappstegen vid vattenpåfyllning
      14. Släta ut linern succesivt på poolväggarna
      15. Koppla all utrustning, montera täckning etc. och bada.

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Bygga pool med block?

      Vill du bygga pool med block berättar vi hur på denna sidan

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Bygga pool med thermoblock?

      Här finns informationen om du vill bygga en pool med Thermoblock

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Bygga pool nära hus

      När man vill bygga sin pool nära hus så finns det några viktiga saker att tänka på eftersom man bygger en pool med mängder av vatten nära sitt hus. Oavsett om du bygger en pool ovan mark eller en nedgrävd pool nära hus så är en väl genomtänkt och utförd dränering viktigare än någonsin.

      Att bygga en pool nära ditt hus kan vara fantastiskt vid ditt hem och skapa en trivsam och avkopplande utomhusmiljö. Här är några viktiga överväganden att ta hänsyn till när du planerar byggandet av din pool i närheten av huset.

      Välj noggrant var du ska placera poolen med tanke på tillgänglighet, solens position, integritet och landskapsarkitektur. Se till att följa byggnormer och regler för avstånd till gränser och befintliga strukturer.

      Kontrollera om du behöver bygglov eller tillstånd för att bygga poolen nära ditt hus. Regelverk och tillståndskrav varierar beroende på plats och poolens storlek.

      Planera för säkerhet genom att installera stängsel eller barriärer för att förhindra obehörig tillgång. Överväg ett säkert poolskydd för extra säkerhet.

      Se till att det finns rätt dräneringssystem och avlopp i närheten av poolområdet för att hantera vattenflöde och undvika vattenskador på huset.

      Tänk på hur poolen kan påverka skuggning och ventilation nära huset. Planera för eventuella skuggande strukturer eller växtlighet för att ge skydd från solen och se till att det finns tillräcklig luftcirkulation runt huset.

      Överväg tillgången till poolen för rengöring och underhåll. Tänk på att en nära placering av poolen kan påverka tillgången till filter- och rengöringssystem.

      Genom att noggrant tänka igenom och ta hänsyn till dessa faktorer samt rådgöra med professionella poolbyggare och lokal myndighet kan du skapa en pool nära ditt hus som är både vacker och funktionell samtidigt som du säkerställer att alla säkerhets- och regleringskrav är uppfyllda.

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Bygga solvärme till pool

      Om du funderar du på att bygga solvärme till pool finns det några frågor man bör ställa sig. Är solenergi tillräckligt effektivt för en pool?. Solvärme till pool består av vatten som transporteras i rör till slingor i solceller som värmer upp vattnet och transporterar det uppvärmda vattnet till poolen under dagtid, på sommaren när det redan är varmt ute. Marginell effekt och dagens poolvärmepumpar är väldigt mycket mer effektiva.

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Bygga pool utan bygglov

      Det går alldeles utmärkt att på de flesta ställen bygga pool utan bygglov. Det finns normalt inga krav på bygglov för pool. Det som kan behövas i vissa specialfall är marklov om man går väldigt stora förändringar i marknivåer, kontakta din kommun.

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Bygga pool och teknikrum

      När man skall bygga pool är det bra att samtidigt bygga ett teknikrum där man har ett ställe för hanteringen av alla teknikaliteter runt poolen samlade på ett ställe. Att bygga pool och teknikrum samtidigt är att rekommendera.

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Hur mycket kostar det att värma upp poolen?

      Hur mycket det kostar att värma upp poolen är det många som undrar. En pool på 4×8 meter med ett djup på 1,5 meter som man vill värma upp till 28 grader kostar ungefär mellan 2-4000 kronor att värma upp under en badsäsong.

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Hur mycket stenmjöl under pool?

      För att få ett stabilt och jämt underlag till din pool behövs cirka 5 centimeter packad stenmjöl eller sand under poolen. På det kan man lägga cellplast och sedan gjuta bottenplatta om man vill ha den isolerad.

      Tillbaka till Pooletten FAQ



    Nedgrävd pool

    En välskött, välbyggd nedgrävd pool med Thermoblock NXT® som armeras och fylls med betong bör hålla runt 50 till 100 år eller mer. Linern som är poolens insida håller inte så länge och byts normalt när den blir solkig/tappar färg. Därför kommer en betongpool i marken att behöva renoveras minimalt med ny liner vart 15:e till 20:e år.

    En nedgrävd pool är enklare att få till rent estetiskt eftersom en nedgrävd pool smälter lättare in i landskapet än en pool ovan mark. Helhetskänslan med en nedgrävd pool är helt enkelt större och det bör dessutom öka värdet på hela fastigheten. Det är ofta smidigare att bada i en nedgrävd pool, det är bara att gå ut på tomten och dyka i.

    Till toppen

    Pool från Poolgiganten

    Sök inom kategorin:

    Nedgrävd pool

    • Vad kostar det att gräva pool?

      Det kostar ungefär 15.000 kronor att gräva en pool som är i storleken 4×8 meter och få ett hål som är 1,7 meter djupt och 5×9 meter för grundmaterial/isolering och bottenplatta. Den kostnad att bygga pool som tillkommer är etableringskostnad (ca 7-10.000:-) och ca 25-30.000 för bortforsling av schaktmassor och deponi. Totalt kostar det mellan 65-70.000 att gräva en pool.

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Hur mycket kostar en nedgrävd pool?

      Sammanställning av en omfattande lista över de olika kostnadskomponenterna som kan vara involverade i att bygga en nedgrävd pool på 4×8 meter med en Thermopool NXT®. Här är en översikt över de ungefärliga kostnaderna:

      1. Etableringskostnad: 10 000 kr
      2. Grävning för swimmingpool: 15 000 kr
      3. Bortforsling av schaktmassor: 15 000 kr
      4. Deponikostnad: 30 000 kr
      5. Markbädd: 20 000 kr
      6. Thermopool NXT® paketpris (4×8 meter): 103 600 kr
      7. Ytterligare utrustning (poolvärmare, pooltäckning, reningsverk etc.): Kostnader som kan variera beroende på vald utrustning

      Sammanlagt blir det ungefär 193 600 kr för de ovan nämnda kostnadskomponenterna. Däremot finns ytterligare kostnader för utrustning som inte är inkluderade i denna uppskattning vilket skulle kunna höja den totala kostnaden.

      Generellt sett kan priser variera beroende på faktorer som plats, lokala arbetskostnader, val av material och utrustning samt olika entreprenörsprissättningar. Det är alltid en bra idé att få exakta offertar från pålitliga entreprenörer och leverantörer innan du fattar ett beslut om att bygga en pool.

      Med hänsyn till de ungefärliga kostnaderna som sammanställts verkar det rimligt att räkna med en total kostnad på omkring 400 000 till 500 000 kronor för att bygga en nedgrävd pool på 4×8 meter med en Thermopool NXT® inklusive diverse utrustning och tillägg (priser från juli 2022). Detta ger en bra uppskattning för planering och budgetering.

      (priser Juli 2022)

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Vad kostar markarbete pool?

      Ungefärliga kostnader för en nedgrävd pool på 4×8 meter blir förutom bygge av poolen med dess pooltillbehör:

      • Etableringskostnad ca. 10 000 kr
      • Grävning för pool c.a 15 000 kr
      • Bortforsling av schaktmassor ca. 15 000 kr
      • Deponikostnad ca. 30 000 kr
      • Markbädd ca. 20 000 kr

      Totalkostnad markarbete för en nedgrävd pool blir runt 90.000 kronor (inkl moms).

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Hur gräver man ner en pool?

      Naturligtvis kan man använda en spade för att gräva hålet för sin pool men det är knappast någon som orkar det. Hyr en minigrävare eller om du har kunskapen en grävmaskin. Att gräva för en pool med minigrävare för en pool på 4×8 meter och ett djup på 1,6 meter inkl. isolering och bottenplatta tar lite tid men ingen omöjlighet.

      Det som rekommenderas är att anlita en schakt entreprenör som har maskiner och erfarenheten att gräva för pooler. De tar oftast hand om schaktmassor och ev. deponi mot ersättning. Deponi etc kostar en slant att ta hand om.

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Hur djupt måste man gräva för pool?

      En standardpool har ett djup på 1,5 meter. En pool behöver en bottenplatta på ca 10 centimeter och om man vill isolera under bottenplattan för att bibehålla värmen i poolen bäst bör man ha isolering av frigolit på dränerande underlag som makadam.

      Makadam, isolering, bottenplatta samt poolens höjd innebär att man behöver gräva ca 1,7 meter.

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Kan man gräva pool med minigrävare?

      Ja, du kan gräva en pool med en minigrävare även om det kommer att ta lite längre tid än om ett entreprenadföretag gräver med en stor grävmaskin om man inte har en grävmaskinutbildning. Att gräva en pool med en minigrävare som du hyr kommer att vara skönt för plånboken.

      Men tänk på att chaktmassor och deponi är det som kostar pengar, grävning är inte dyrt om man jämför vad man får för det.

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Hur tömma nedgrävd pool?

      Man behöver normalt inte tömma en nedgrävd pool ens på vintern utan då tömmer man ut vatten så det är under inlopp och bräddavlopp. Måste en nedgrävd pool tömmas helt av någon anledning får man använda en sänkbar pump för att tömma ut vattnet långsamt i etapper.

      Tillbaka till Pooletten FAQ



    Pool ovan mark

    Frågan om man skall bygga sin pool ovan mark eller satsa på en nedgrävd pool är frågan som alla ställer sig när de skall investera i sin dröm. En pool ovan mark är ett bra alternativ för de som inte har lust eller budget för att gräva ner poolen.

    Oavsett om du bygger din pool ovan mark eller gräver ner poolen ger en pool förhöjd livskvalitet och blir ett populärt vattenhål där vänner och familj kan samlas. En pool ovan mark är en pool som står på marken och alltså inte grävs ner för att hamna i nivå med marken.

    Till toppen

    Ovanmarkspool med trappa till trädäck

    Sök inom kategorin:

    Pool ovan mark

    • Hur bygga pool ovan mark?

      Att bygga en pool ovan mark är ett ekonomiskt alternativ till en nedgrävd pool. Det räcker att gräva ut några decimeter för bottenplatta för att på den bygga upp sin pool ovan mark med Thermoblock NXT®. Att bygga en pool ovan mark med minimal grävning måste poolens konstruktion klara att vara ovan mark som Thermopool NXT® gör.

      Att bygga en ovan mark pool med Thermopool NXT® är ett utmärkt sätt att skapa en poolmiljö med minimal grävning och till ett ekonomiskt pris. Genom att använda Thermoblock NXT®-systemet behöver du bara gräva ut några decimeter för en bottenplatta vilket sparar tid, pengar och arbete jämfört med en traditionell nedgrävd pool.

      Thermoblock NXT®-systemet är speciellt utformat för att klara av att vara en ovanmarkspool. Dess konstruktion och material ger stabilitet och hållbarhet som behövs för att poolen ska kunna stå stabilt och säkert ovan mark. Thermoblock NXT®-pooler erbjuder en stark och isolerande konstruktion som hjälper till att hålla vattnet varmt och energikostnaderna nere.

      Med Thermopool NXT® kan du bygga en pool ovan mark som är anpassad efter dina specifika behov och önskemål. Du kan välja storlek, form och design för att skapa en pool som passar din trädgård och livsstil. Dessutom erbjuder Thermopool NXT® enkel installation och underhåll vilket gör det till ett populärt val för många poolägare.

      Så om du letar efter en kostnadseffektiv och enkel lösning för att bygga en pool ovan mark är Thermopool NXT® med Thermoblock NXT®-systemet ett utmärkt alternativ. Det ger dig möjlighet att njuta av en vacker poolmiljö utan att behöva genomföra omfattande grävningsarbeten med pooler ovan mark.

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Vad behövs till en Ovanmarkspool?

      Det som behövs till en ovanmarkspool ingår i Poolgigantens poolpaket med Thermoblock NXT®. Utöver det som behövs till en ovanmarkspool måste Thermoblocken fyllas med armerad betong och eventuellt mer avancerade tillbehör om man önskar men poolpaketen ger fullt fungerande ovanmarkspool som håller i närmare 100 år.

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Hur länge håller en Ovanmarkspool?

      Hur länge en ovanmarkspool håller beror på vilken typ av ovanmarkspool du investerar i. En Thermopool NXT® med sina betongfyllda Thermoblock NXT® har en hållbarhet på närmare 100 år. Kringutrustning och liners måste bytas över tid men en pool ovan mark med Thermoblock håller länge.

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Vilken Ovanmarkspool är bäst?

      En ovanmarkspool som är byggd med Thermoblock NXT® är inte bara den ovanmarkspool som är bäst enligt branschen, den har längst hållbarhet med. En pool ovan mark är perfekt för dig som gärna vill ha en egen pool på tomten men som inte vill lägga tid och pengar på att gräva för en pool.

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Kan man gräva ner Ovanmarkspool?

      Normalt kan man inte gräva ner en ovanmarkspool men just Thermopoolens konstruktion gör att den både kan grävas mer och ha som ovanmarkspool. Enda skillnaden på en ovanmarkspool och en nedgrävd pool med Thermoblock NXT® är arbetsinsatsen och utseendet, samma konstruktion där du väljer hur du vill placera poolen.

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Hur vinterförvara ovanmarkspool?

      När du skall vinterförvara en ovanmarkspool skall vattnet tömmas till under inlopp/bräddavlopp/poolbelysning. Kemikalier, chockklorering tillsätts innan temperaturen nått 10 plusgrader inför vintern eller tillsätt vinterkonserveringsmedel. Töm utrustning på vatten och vinterplugga samt täck poolen.

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Hur bygger man trädäck runt pool?

      Att bygga ett trädäck runt pool ovan mark är både praktiskt och behändigt och ger en plats för kvalitetstid. Man bygger ett trädäck runt en pool vid sidan av poolen vilket håller poolen ren från smuts och därmed också poolen skyddad från jord och gräs.

      Tillbaka till Pooletten FAQ



    Liner

    En liner kallas också för poolduk som man monterar som ytskikt i poolen. Beställs det en Thermopool från Poolgiganten kommer er liner färdigsvetsad från fabrik med de exakta måtten. En liner fungerar som en gigantisk påse som man klär insidan av poolen med, hängs enkelt upp i medföljande snäpplist.

    En liner kan även platssvetsas om så önskas. Det som är bra med att använda liner är att den lätt kan bytas ut exempelvis om man märker att den börjar bli sliten, tappar färgen eller om man bara tröttnat på färgen och på marknaden finns det idag allt ifrån standardblå till vackra marmorerade färger för att simulera mosaik.

    Till toppen

    Brun liner till pool

    Sök inom kategorin:

    Liner

    • Vad är pool liner

      En pool liner fungerar som ett tätskikt och är en poolduk i vinylgummi som monteras inuti poolen. Pool linern är både formsvetsad och måttanpassad för att stämma överens med poolen. De är blå som standard men det finns också våra populära varianter av pool liners med mosaikkänsla vilket ger ett snyggt utseende.

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Vilken pool liner är snyggast

      Vilken pool liner som är snyggast är ju alltid en smaksak. Vill du att poolen skall vara trädgårdens centrumpunkt passar en blå standardliner som får poolen att synas mycket men vill du att poolen skall smälta in i miljön tycker vi på Poolgiganten att en grå mosaikliner är den absolut snyggaste pool linern. Mosaikliner finns även det i olika kulörer så vilken blir din favorit av pool liner.

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Vad kostar det att byta liner i poolen?

      Det finns flera anledningar till att man behöver byta en liner i poolen. Dels så bleks linern av de kemikalier man använder samt temperaturen bleker om poolvattnet är för varmt, över 30 grader.

      Andra anledningar till linerbyte är om det gått hål på den baserat på att utrustning som inte är gjort för poolaktiviteter använts och har ex. vassa kanter. Kostnaden för att byta själva linern ligger på mellan 20-30.000:- och i genomsnitt måste man byta efter 10 – 15 års användning.

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Hur länge håller en poolliner?
      • En normal hållbarhet på en pool liner är runt 10 till 15 år men det varierar kraftigt.
      • Det kostar ungefär 20 000- 30 000 kronor att byta ut linern och sen är poolen så gott som ny igen.
      • Olika typer av pool liners bleknar mer eller mindre.
      • Rekommenderad vattentemperatur är maximalt 30 grader.
      • När man har en pool liner som har bleknat mycket eller behöver bytas av någon anledning behöver endast själva linern bytas.
      • Tjockleken på en poolliner är normalt 0,75mm

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Vad kostar en liner?

      Vad en ny liner kostar till poolen beror på flera faktorer. Skall du ha en platssvetsad liner så innebär det linerkostnaden samt kostnad för hantverkare som svetsar linern. Skall man köpa en fabrikssvetsad liner till en 4×8 meter stor pool kostar den i standardutförande under 20.000 kronor och mosaikliner strax över 25.000 kronor.

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • När ska man byta liner?
      1. En liner har en livslängd på mellan 15 till 20 år vid rätt förhållanden.
      2. För varmt vatten, över 30 grader minskar livslängden
      3. Rätt vattenvärden förlänger livslängden
      4. Fel vattenvärde och för varmt vatten bleker linern men är oftast fortfarande funktionell.
      5. Man skall byta liner om skada och läckage uppstår. Att byta liner på grund av estetik är fritt val då en liner bleks med tiden.

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Vilken färg på poolen?

      Vilken färg man vill ha på poolen styrs utav linerns färg som återspeglar sig i poolvattnet. Det finns liners med sandfärgad ton som skapar en lagunkänsla med turkost vatten. Grå liner skapar en modern trendig, diskret blå ton på poolvattnet.

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Hur tjock är en liner?

      Det finns liners som är 0,5 mm upp till 1,5 mm. Den liner Poolgiganten valt är 0,75 mm och är den maxtjocklek som används vid fabrikssvetsad liner som vi föredrar. En liner kan även platssvetsad vilket kan vara att föredra vid vissa förhållanden och att platssvetsa liner i Thermopool NXT® fungerar bra.

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Vad kostar det att byta Poolduk?

      Kostnaden att byta en poolduk ligger på mellan 20 till 30.000 kronor och en poolduk har en medellivslängd på 15 till 20 år. Det är varierande kostnader på pooldukens anpassning beroende på om den skall platssvetsas eller fabriksvetsas men materialkostnaden för att byta poolduk är densamma.

      Tillbaka till Pooletten FAQ



    Poolöverdrag

    Ett poolöverdrag är inte bara till för att bibehålla vattnets värme i poolen. Ett poolöverdrag är en säkerhet som skyddar barn, vuxna och djur från att oavsiktligt hamna i poolen och riskera tillbud. Ett poolöverdrag bör ha en hållfasthet på minst 100 kilo för att det skall hålla för vuxna. Att ett poolöverdrag sparar energi är ju ytterligare en aspekt på varför ett poolöverdrag är viktigt.

    Del finns massor av olika typer av poolöverdrag och hos Poolgiganten tillverkas samtliga poolöverdrag unikt till varje pool. Poolöverdrag kan vara i PVC, utformade med lameller (s.k. lamelltäckning vilket vi rekommenderar på grund av både utseende, energibesparing och smidighet) och sen finns det ju pooltak som fyller säkerhetsaspekterna för poolöverdrag.

    Till toppen

    Enkel lamelltäckning av poolen

    Sök inom kategorin:

    Poolöverdrag

    • Måste man täcka poolen på vintern?

      Ja och nej, för Thermopoolens hållbarhet behöver man inte täcka poolen på vintern. För säkerhet, bibehålla värme och minska skräp, ja. Boverket kräver poolöverdrag eller staket runt pool. Lamelltäckning klarar 100 kg/m² och fungerar som vintertäckning.

      Läs mer om lamelltäckning här.

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Måste man ha skydd över pool?

      Boverkets byggregler kräver att du har ett skydd över pool mot olycksfall och regeln gäller allt vatten som är djupare än 20 cm. Staket eller skydd över poolen är det som gäller så se på våra olika poolöverdrag här ->

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Vilket poolskydd är bäst?

      Frågan om vilket poolskydd som är bäst är den fråga som alla poolföretag har olika åsikter om. Pooltak i all sin ära är det som de flesta rekommenderar men nackdelarna är det få som pratar om: kondens med rinnande vatten konstant ner i skenorna, sättningar kan ställa till problem om man inte monterar på rätt sätt, löv/frön/snö mm på pooltaket måste städas bort, klarar normalt endast 45Kg/m².

      Vi rekommenderar lamelltäckning, håller för 100 Kg/m² utan vattnets densitet, städar sig själv när den rullas in då smutsen hamnar i silkorgen / bräddavloppet, fungerar som vintertäckning, håller värmen bättre och det bästa: Vissa av våra lameller (SOLAR) värmer poolen med +8 grader på naturligt sätt. Lamelltäckning öppnas/stängs via WiFi.

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Vilket poolskydd ska man ha?

      Vilket poolskydd man skall ha är lite vad man prioriterar med sin pool då olika poolskydd kostar olika. Oavsett är poolskydd nödvändigt för säkerheten. Vanliga poolöverdrag är billiga och kräver lite jobb, Pooltak är i våra ögon oattraktiva så skulle vi få välja fritt är lamelltäckning Premium eller Lamelltäckning exklusiv våra favoriter.

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Hur skall man välja poolöverdrag?

      När du väljer ett poolöverdrag finns det några viktiga faktorer att överväga. Först och främst se till att överdraget passar din poolstorlek och form för optimalt skydd. Välj ett överdrag av högkvalitativt material som är UV-resistent och slitstarkt för att förlänga dess livslängd. Ett överdrag med säkra och enkla monteringsfunktioner gör det smidigt att använda. Glöm inte att betona fördelarna med att hålla poolen ren, minska evaporation och skydda mot smuts och löv.

      Undrar du hur man skall välja poolöverdrag finns hjälpen på denna sida.

      Vad tycker du själv är snyggast, pooltaket eller lamelltäckningen?

       

      Nova Comfort pooltak från Poolgiganten

       

      Lamelltäcke som skyddar poolen mot nedfall, djur och fallande människor

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Finns det automatiskt poolöverdrag?

      Undrar du över frågan: Finns det automatiskt poolöverdrag finns svaret där.

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Är alla poolöverdrag manuella?

      Nej, alla poolöverdrag är inte manuella vilket innebär en massa onödig tid att hantera. Vi anser att även pooltak är manuella och kräver lite arbete. Våra lamelltäckningar är automatiska och styrs med WiFi från din mobil enkelt.

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Skyddar poolöverdrag mina barn?

      Alla våra typer av poolöverdrag skyddar dina barn och är godkända. Det man bör tänka på är att pooltak endast klarar 45 kilos belastning per m² medan lamelltäckning från Poolgiganten klarar 100 kilos belastning per m² och man kan till och med gå på det.

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Vilket poolöverdrag bör jag välja?

      Vilket poolöverdrag som du skall välja är en kostnad- och prioriteringsfråga då olika poolöverdrag kräver massa manuellt arbete medan exempelvis Poolgigantens olika lamelltäckningar helt automatiska vilket underlättar ditt poolägande så du får mer tid att njuta.

      Här kan du läsa mer om jämförelser mellan poolöverdrag

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Vad är fördelarna med ett poolöverdrag?

      Vad som är fördelarna med ett poolöverdrag svarar vi på denna sidan. Våra överdrag har många fördelar, de sparar energi, värme och kemiåtgången blir lägre. Dessutom är samtliga pooltäcken godkända säkerhetstäckningar.

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Finns det poolöverdrag som klarar vinter?

      Ja, Lamelltäckning från Poolgiganten har godkänd belastningsgräns på 100 Kg / m² snöbelastning medan ett pooltak endast klarar 45 Kg / m². Pooltak måste hållas ganska fritt från snö och skräp och om din pool är 4 meter bred är pooltaket ca 5 meter brett och det är ganska långt att hålla snöfritt.

      Läs mer i poolöverdrag skyddar dina barn och är godkända.

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Finns det poolöverdrag på rulle?

      Ja, det finns poolöverdrag på rulle som man enkelt öppnar och stänger efter behov med vev. Poolöverdrag på rulle är populärt och en smidig lösning som poolöverdrag. Det finns poolöverdrag på rulle för både  undervattensmontering (lammelltäcke) och ovan mark.

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Behöver man poolöverdrag till ovanmarkspool?

      Man behöver poolöverdrag till alla pooler oavsett storlek och typ som har ett djup på 20 centimeter, det är till och med krav på det från boverket. JA, du behöver ett poolöverdrag till ovanmarkspool.

      Tillbaka till Pooletten FAQ



    Poolskydd

    Poolskydd är ett måste när man har en pool för säkerhetens skull. Det finns en mängd olika typer av poolskydd på marknaden som alla har olika funktioner och egenskaper men alla poolskydd har en sak gemensamt och det är att skydda människor och djur från att hamna i poolvattnet. Det finns poolskydd som är enkla pooltäcken, pooltak och lamelltäckning är de lite mer avancerade där lamellltäcken både har automatik för enkel hantering och de som vevas in eller ut.

    Läs mer om olika former av poolöverdrag här ->

    Till toppen

    Poolskydd: Välj rätt täckning med vår guide

    Sök inom kategorin:

    Poolskydd

    • Hur skyddar jag poolen bäst?

      Svaret på hur skyddar jag poolen bäst finns på länkad sida.

      Våra överdrag har många fördelar, de sparar energi, värme och kemiåtgången blir lägre. Dessutom är samtliga pooltäcken godkända säkerhetstäckningar.

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Skall man ha poolskydd eller pooltak?

      Om man skall ha ett poolskydd eller pooltak är den ständiga frågan vi får från våra kunder. Visst finns det enstaka fördelar med pooltak som att man kan bada under det, frågan är om någon gör det men det låter fint. Pooltak håller värmen någorlunda men avdunstningen ger värmeförlust och massa kondens som rinner ner för pooltaket och hamnar i skenorna. Vår rekommendation är lamelltäckning.

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Vad säger lagen om poolskydd?

      Någon lag om poolskydd finns inte i lagboken men det finns byggregler utformade av Boverket som kräver poolskydd vid vattennivå överstigande 20 cm eller staket om minimum 90 cm som avgränsning till poolområdet. Som poolskydd räknas poolöverdrag, lamelltäckning eller pooltak och Poolgigantens varianter är alla godkända.

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Vilka typer av poolskydd finns det?

      Det finns flertalet varianter av poolskydd på marknaden idag med en mängd olika benämningar. Det finns vanliga poolöverdrag som är som en presenning man drar över poolen, pooltak som går på skenor och lamelltäckning som ligger i vattenytan. Ett poolöverdrag som automatiskt för bort löv och smuts vid öppnande som sköts via WiFi.

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Vilket är bäst poolskydd för vintern?

      Det bästa poolskyddet för vintern är lamelltäcke som klarar belastning på 100 kg/m² och då är inte vattnets tröghet inräknat. Näst bäst är pooltak även om de måste underhållas frekvent, normalt klarar de endast 45 kg/m² i belastning. Vinterplåtar finns med i all sin ära men hanteringen tröttnar de flesta på men ett måste i vissa landsdelar.

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Vilka regler finns för poolskydd?

      De regler som finns för poolskydd är att de skall vara godkända för att skydda djur och människor från tillbud. Det finns även regler om staket på 90 cm runt poolen om poolskydd saknas.

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Finns det poolskydd med vev?

      Ja, det finns poolskydd med vevmekanism. Dessa poolskydd är utformade med en vevmekanism som gör det möjligt att enkelt och smidigt rulla upp och avveckla skyddet över poolen. Vevmekanismen ger dig möjlighet att snabbt och bekvämt täcka eller avtäcka poolen efter behov.

      Detta är särskilt praktiskt för poolägare som vill kunna använda sin pool när den inte är täckt och snabbt skydda den när den inte används. Vevmekanismen gör det också möjligt att exakt kontrollera spänningen och dra åt skyddet för att säkerställa en tät passform över poolen.

      Bu kan hitta poolskydd med vev här.

      Poolöverdrag Exklusiv kan användas som vintertäckning om inte vattennivån sänks i poolen. Köp till vinterförstärkningspaket och poolöverdraget tål rikligt med snöfall utan att du behöver skotta bort snön.

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Finns det poolskydd som man kan gå på?

      Ja, det finns poolskydd man kan gå på om man väger under 100 Kg. De poolskydden som vi vet klarar det är våra lamelltäcken som klarar 100 Kg/kvadratmeter och håller polen ren. Ett pooltak klarar ca 45 kilo/kvadratmeter i belastning och kan inte garantera hållfastheten för att gå på dem. Läs här vad lagen säger om poolskydd.

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Finns det poolskydd som håller värmen?

      Undrar du om det finns poolskydd som håller värmen. Vad sägs om att få 8 grader varmare poolvatten, helt av sig själv utan tillsatt värme?.

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Finns det poolskydd som inte syns?

      Ja, det finns poolskydd som inte syns annat än när de täcker poolen och då syns det ändå knappt då poolskyddet ligger i ytfilmen på vattnet. Fantastiskt snygga poolskydd som dessutom är automatiska och styrs med WiFi.

      Läs med om våra lamelltäcken och andra poolöverdrag här ->

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Finns det poolskydd som tål snö?

      Ja det finns poolskydd som tål snö till en belastning på 100kg per kvadratmeter vilket klarar en normal vinter. Det finns även pooltak som klarar lite snö då pooltaket klarar en belastning på 45kg/kvadratmeter.

      Ett lamelltäcke är det poolskydd som klarar snö upp till 100 kg/m² och är certifierat. Lamelltäckning fungerar som vintertäckning. Vid risk för mycket snö norröver rekommenderas vinterplåtar.

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Vilket är det snyggaste poolskyddet?

      Att svara på vilket som är det snyggaste poolskyddet är ju upp till betraktaren. Vi på Poolgiganten kan bara svara för oss själva och enligt oss hittar du det snyggaste poolskyddet här.

      Tillbaka till Pooletten FAQ



    Pooltak

    Det är alltid en omstridd fråga om man skall ha ett pooltak eller inte, badar man verkligen under ett pooltak?, Är det så praktiskt som säljaren säger, värmer det verkligen upp poolen, håller pooltak för snö?.

    Det är nog det området angående pooler som folk undrar mest om och här försöker vi vara väldigt objektiva i vår syn på pooltak och du kanske inte riktigt alltid får de svaren på frågorna som du förväntat dig.

    Till toppen

    Leia Pooltak

    Sök inom kategorin:

    Pooltak

    • Finns det nackdelar med pooltak?

      Ett pooltak är ett mycket bra poolskydd sett ur flera perspektiv. Nackdelen med ett pooltak är att det är dyrt och skrymmande då plats krävs vid öppnandet. Det nämns sällan vilket stort arbete det är att hålla pooltaket rent från smuts, fågelspillning mm. Skenorna som pooltaket glider i fästs oftast i trädäck vilket är organiskt material och det rör sig naturligt, risk finns att det rör sig så det blir trögt att öppna och stänga pooltaket.

      Poolvattnet kondenseras och vattenångan hamnar på insidan av pooltaket vilket gör att det inte ser så snyggt ut och kondensvattnet rinner ner i skenorna där pooltaket skjuts av eller på och över tid kan även det ställa till problem. Pooltakets höjd gör att energibesparingen blir mindre än på lamelltäckning på lamellerna ligger i vattenytan och inte bara bibehåller värmen utan kan dessutom värma upp poolen med +8° med speciella lameller.

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Finns det bättre lösning än pooltak?

      En betydligt bättre och snyggare lösning istället för pooltak är lamelltäckning där lamellerna ligger i vattenytan och öppnas och stängs antingen manuellt med vev eller automatiskt genom WIFI-styrning. Eventuell smuts som samlats på lamellerna följer till största delen med och försvinner i samband med att poolen avtäcks, snyggt och smidigt.

      Ett pooltak klarar en maxvikt på 45kg/m2. Ett pooltak är bredare än poolen så det blir 2,5 meter till mitten att städa/snöröja. 45kg är inte mycket blötsnö.

      En lamelltäckning klarar 100 kg/m² och är certifierat. Lamelltäckning fungerar som vintertäckning. Vid risk för mycket snö norröver rekommenderas vinterplåtar.

      Här finns flera bättre lösningar än pooltak

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Hur rengör man pooltak?

      Man får vara lite försiktig när man skall rengöra ett pooltak så det bästa är att först spola av pooltaket med vattenslang (undvik högtryckstvätt) så man får bort det mesta av smutsen så man inte repar pooltaket. Använd inte för starkt rengöringsmedel och se till att borsta av pooltaket med så mjuk borste som möjligt men undvik borste om möjligt då det kan repa pooltaket.

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Vilka fördelar har pooltak?

      Det finns enligt de flesta pool leverantörer en mängd fördelar med att ha ett pooltak. Man kan bada under det, det skyddar poolen från smuts, håller poolvattnet varmare mm, mm. Så visst finns det fördelar med pooltak.

      Skall man se till eventuella nackdelar så finns ju även de. Skenor som fästs i altanen / pooldäcket kan röra sig och skapa problem. Visst skyddar pooltaket från smuts i vattnet men pooltaket måste städas från löv/fågelspillning mm. Poolvattnet behåller delvis värmen med pooltak men inte lika väl som lamelltäcke som ligger i ytfilmen.

      Att bada under pooltak är ju möjligt men det som argument för att välja mellan pooltak och lamelltäckning är inte tillräckligt tycker vi och kostnaderna är likvärdiga.

      Vacker utsikt över pool ger inspiration med nytänk

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Måste man ha pooltak?

      Nej, man måste inte ha pooltak men någon form av poolskydd krävs av Boverket. Det finns varianter av poolskydd istället för pooltak som vanliga poolöverdrag som är manuellt avtagbara eller vevas upp. Lamelltäcknig tycker vi både är snyggare och effektivare än pooltak.

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Vad kostar ett pooltak?

      Priset för ett pooltak varierar från cirka 63 000 kr för de enklaste modellerna till 147 900 kr för de mer avancerade.

      * pris 2022/06

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Vad väger ett pooltak?

      Pooltak väger ju olika mycket beroende på konstruktion och plasttjocklekar men man kan säga att pooltak i princip väger över 0,5 ton.

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Vilket pooltak ska man välja?

      Vilket pooltak man skall välja beror på vilket syfte man har med pooltaket. Vi skulle rekommendera ett så lågt pooltak som möjligt, exempelvis pooltak Leia eller Alva men vill du ha ett pooltak att bada under så behövs lite högre pooltak som ex Nova.

      Vår rekommendation är att höra med andra poolägare och se om de fortfarande badar under pooltaket vilket de flesta troligen inte gör eftersom fukt och kloransamlingen inte är så skön.

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Hur mycket snö tål ett pooltak?

      Det är viktigt att beakta olika faktorer när man väljer pooltak, särskilt när det gäller regionens klimat och de belastningar som taket kan utsättas för. Här är några av de huvudpunkterna:

      1. Vikttolerans för pooltak: Att veta att ett pooltak klarar en specifik vikt per kvadratmeter är avgörande för att bedöma dess förmåga att hantera olika belastningar, inklusive snö under vintern. För områden med mindre snöfall, såsom Stockholm och nedåt kan pooltak med en vikttolerans på 45 kg/m² normalt vara tillräckligt för att klara av en snöfattig vinter.
      2. Snörikt område: Om du bor i områden med kraftigare snöfall kan det vara klokt att överväga mer robusta alternativ som vinterplåtar istället för standardpooltak. Vinterplåtar kan bättre klara av högre snöbelastning.
      3. Lamelltäckning: Lamelltäckning är en annan typ av pooltäckning som kan användas. Den har en hög vikttolerans och är godkänd för en belastning på upp till 100 kg/m² enligt de stränga franska reglerna. Denna typ av täckning kan vara särskilt fördelaktig när det gäller att hantera snöbelastning och att motstå trycket från vattenytan och fruset vatten.

      Att förstå dessa aspekter är viktigt för att säkerställa att ditt pooltak kan hantera de belastningar och väderförhållanden som är vanliga i din region. Att välja rätt pooltak är avgörande för att både skydda din pool och säkerställa dess långsiktiga hållbarhet under olika väderförhållanden. Det är alltid rekommenderat att rådfråga experter eller tillverkare för att få mer detaljerad information om de olika pooltakalternativen och deras förmåga att hantera specifika belastningar.

      Ett pooltak klarar en vikt på 45 kg per kvadratmeter vilket normalt klarar en snöfattig vinter från typ Stockholm och nedåt. Bor man i snörikt område rekommenderas att man använder vinterplåtar istället för pooltaket. Det finns pooltak som klarar hög belastning men prislappen är där efter.

      Ser man till vad lamelltäckning klarar så är det godkänt av Europas hårdaste regler, de franska reglerna och är godkänd för 100 kg/m² i belastning. Beräknar man även att lamellerna ligger i vattenytan och det motståndet ökar hållfastheten enormt, att inte tala om vid fryst vatten.

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Hur stor plats tar ett pooltak?

      Valet av pooltak kan påverka både utseendet och funktionaliteten hos din poolomgivning. Här är några överväganden som kan hjälpa dig att fatta beslutet om vilken typ av pooltak som passar bäst i din trädgård:

      1. Estetik: Tänk på hur pooltaket kommer att komplettera din trädgårdsdesign och byggnadsarkitektur. En lågmodell kan ge en mer öppen och luftig känsla medan en hög modell kan ge mer utrymme och skydd.
      2. Funktionalitet: Överväg hur du planerar att använda din pool. Ett högre pooltak kan ge dig mer utrymme för att röra dig runt poolen och även skapa en mer inomhusliknande känsla. Ett lågt pooltak kan vara enklare att hantera och öppna, särskilt om du vill ha lätt tillgång till poolen.
      3. Väderförhållanden: Tänk på det lokala klimatet och väderförhållandena. Ett högt pooltak kan ge bättre skydd mot regn och vind medan ett lågt pooltak kan ge möjlighet till att njuta av solen samtidigt som du är i poolen.
      4. Underhåll: Fundera över vilket underhåll som krävs för olika pooltakmodeller. Vissa pooltak kan vara enklare att rengöra och hantera än andra.
      5. Budget: Priset kan variera beroende på pooltakets storlek, material och design. Se till att välja ett alternativ som passar din budget.
      6. Personliga preferenser: Din personliga stil och hur du vill använda din pool påverkar också vilket pooltak som passar dig bäst. Överväg om du föredrar öppenhet och ljus eller om du vill ha mer skydd och utrymme.
      7. Lokala regler och tillstånd: Kontrollera om det finns några lokala regler eller tillstånd som påverkar vilken typ av pooltak du kan installera i din trädgård.

      Genom att ta hänsyn till dessa faktorer och noggrant överväga dina behov och önskemål kan du välja det pooltak som bäst kompletterar din trädgård och ger dig den bästa upplevelsen av din pool.

      Se svaret här om: ”Hur stor plats tar ett pooltak”

      Vi har flera olika modeller av pooltak att välja mellan, låga och höga. Välj själv det du tycker passar bäst i just din trädgård.

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Hur högt pooltak utan bygglov?

      Om ditt pooltak är över 1,8 meter högt så räknas pooltaket som en byggarea och om människor kan vistas under det krävs bygglov normalt. Håller du ditt pooltak till under 1 meter till högsta punkten behövs normalt inget bygglov. Alltid säkrast att kontakta din kommun (lista på kommuner).

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Hur öppnar man pooltak?

      Pooltak består normalt av ett antal olika sektioner som går att skjuta fram och tillbaka över poolen på skenor.

      Lite annat om pooltak är:

      • Pooltak sänker uppvärmningskostnaderna

      • Skyddar mot löv, fågelspillning och skräp i vattnet

      • Nackdelen är att pooltaket måste rengöras från allt skräp

      • Minimerar underhåll av poolvattnet

      • Uppfyller lagen om krav på poolskydd

      • Uppvärmningskälla som värmer upp poolen

      • Förlänger badsäsongen (om du väljer fullhöjd)

      • Bada går oavsett väder (om du väljer fullhöjd)

      • Förhindrar sänkning av pH värdet från regnvatten

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Hur lång tid tar det att montera ett pooltak?

      Hur lång tid att montera ett pooltak varierar både på modell och storleken på pooltaket men man kan generellt säga att det tar mellan 2 till 4 dagar för 2 personer att montera ett pooltak. Vår rekommendation är att man lägger till en liten kostnad så man får sitt pooltak färdigmonterat från fabrik om man inte monterar själv. Att anlita en poolbyggare för det är inte ekonomiskt smart.

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Finns det pooltak på skena?

      Det finns pooltak på skena och pooltak som går på hjul. Väljer man variant med skena är just infästningen av skenorna den kritiska punkten för att se till så att skenorna inte rör sig som de kan göra. Se till att fästa skenorna ordentligt i stommen till trädäcket och helst inte på trallvirket. Dels för risken med att det kan röra sig och dessutom är det lätt att skada sig på skenorna när det stojas och leks runt poolen.

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Finns det pooltak med hjul på ena sidan?

      Ja, det finns pooltak med hjul på ena sidan. Leia pooltak har en fördel då det går att beställa med hjul på ena sidan och skena på andra sidan. Det finns flertalet andra modeller av pooltak med hjul på ena sidan. En fördel är att man slipper skena på den sidan man oftast använder.

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Kan man bada under pooltak?

      Ja man kan bada under de flesta pooltak men de som är lite högre är mest lämpade för att bada under. Vi vet att detta är ett önskemål de flesta har när det gäller pooltak men om man skall vara ärlig är det inte många som tycker att det är så skönt att bada under pooltak.

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Varför har man pooltak?

      Varför man har pooltak är i första hand för att förhindra olyckor med djur och människor som hamnar i poolen annars men största vinningen är att vattenkvaliteten håller bättre och en del av värmen bibehålls. Vi föredrar lamelltäcke framför pooltak.

      Se våra olika varianter av poolöverdrag här ->

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Skall man välja pooltak eller lameller?

      Ett betydligt bättre poolskydd än pooltak är en lamelltäckning som ligger precis i vattenytan. Det finns flera varianter på lamelltäckning men principen är densamma, att lamelltäckningen drar med sig smuts som löv, fågelspillning vid hoprullning och smuts hamnar i bräddavloppet.

      • Automatiska lamelltäcken har appstyrning
      • Skyddar mot löv, fågelspillning och skräp i vattnet utan extra städning
      • Uppfyller lagen om krav på poolskydd, håller för 100kg/m²
      • Värmer upp poolen
      • Mycket snyggare än pooltak och mer underhållsfritt.

      Ett pooltak klarar en maxvikt på 45kg/m2. Ett pooltak är bredare än poolen så det blir 2,5 meter till mitten att städa/snöröja. 45kg/m² är inte mycket blötsnö.

      En lamelltäckning klarar 100 kg/m² och är certifierat. Lamelltäckning öppnas och stängs med WiFi och fungerar som vintertäckning. Vid risk för mycket snö norröver rekommenderas vinterplåtar.

      Mer om man skall välja pooltak eller lameller finns här.

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Hur höga är skenorna på Leia och Nova pooltak?

      Skenorna till både Nova och Leia pooltak har en extra platt komfortskena som har en höjd på endast 12 mm och tillverkad av silvereloxerad aluminium.

      Den låga höjden gör att en försänkning av skenorna blir enklare och på så sätt minimerar man att man slår i tårna i skenorna.

      Tillbaka till Pooletten FAQ



    Lamelltäckning pool

    En lamelltäckning är en dröm för många poolägare. En dold pooltäckning som ligger i vattenytan döljs helt när man badar om skyddar poolen från skräp, olyckor och annat. Snyggare och mer praktiskt än så här kan man knappast få det och det kommer mera, klarar vikt på 100Kg, fungerar som vintertäckning normalt, smuts som löv och annat dras med täcket och hamnar i bräddavloppet mm, mm.

    Till toppen

    Lamelltäcke som skyddar poolen mot nedfall, djur och fallande människor

    Sök inom kategorin:

    Lamelltäckning

    • Vilka fördelar har lamelltäckning?

      Att välja lamelltäckning istället för pooltak har massor av fördelar.

      • Smuts som löv och fågelspillning förs bort ner i bräddavloppet när lamelltäcket öppnas.
      • Lamelltäcke är godkänt för belastning med 100kg/m² vilket klarar de flesta vintrar och tål att gå på.
      • Lamelltäcke fungerar som vintertäckning, vid väldigt höga snölaster rekommenderas även vinterplåtar.
      • Pooluppvärmning, vissa lameller värmer naturligt upp poolvattnet med så mycket som 8 grader (SOLAR-lameller).
      • Hela lamelltäcket kan döljas under ytan så det blir en snygg och osynlig konstruktion.
      • Det bästa är att det är snyggt

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Håller lamelltäckning för människa?

      Lamelltäckning håller för en normalstor människa att gå försiktigt på. Lamelltäckningarna vi säljer klarar en belastning på över 100kilo/m² till skillnad från pooltak som inte klarar mer än 45 kilo/m². Då är inte trögheten i ytvattnet inräknat.

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Kan man spara energi med lamelltäckning?
      SOLAR transparanta lameller värmer +4 grader

       

      Ja, du kan spara massor med energi om du väljer lamelltäckning som poolskydd. Lamelltäcke bibehåller värmen i poolen absolut bäst och inte nog med det, väljer du lameller som har svart botten (mot vattenytan) och transparent ovansida får du en energiöverföring naturligt som värmer poolen med ca 8 grader.

      Ser man då till den energibesparing du får eftersom du inte behöver köra poolvärmepumpen lika hårt kommer du att spara mycket energi och en hel del pengar.

      Läs mer här om SOLAR lameller för lamelltäcke pool.

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Hur mycket värmer olika lameller?

      Det finns olika uppvärmningsegenskaper hos olika lameller. Det är inte bara så att ett lamelltäcke bibehåller värmen vilket alla typer av lameller gör, SOLAR-lameller genererar dessutom extra värme till poolvattnet.

      • Transparent/Svart = +8° Celsius i uppvärmning
      • Blåtransparent/svart = +8° Celsius i uppvärmning
      • Silvertransparent/svart = +8° Celsius i uppvärmning
      • Helt transparenta = +4° Celsius i uppvärmning
      • Helt vita = +4° Celsius i uppvärmning

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Är lamelltäckning bättre än pooltak?

      Enligt oss så är lamelltäckning en betydligt smidigare och bättre lösning än pooltak. Lamelltäckning är snyggare eftersom det är helt dolt när du badar och knappast syns när det är överdraget då det ligger i ytfilmen. Isoleringseffekten är bättre då det ligger i ytan och värmen inte försvinner uppåt som det gör vid pooltak.

      Att lamelltäckning dessutom värmer poolen med upp till 8 grader vid val av SOLAR lameller säger ju bara det, lamelltäckning är bättre än pooltak.

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Finns lamelltäckning med wifistyrning?

      Ja det finns lamelltäckning med wifistyrning som du kan läsa mer om på den sidan.

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Blir lamelltäckning svår att rengöra?

      Nej, lamelltäckning är inte svår att rengöra. När poolen är stängd kommer allt frömjöl/frökapslar/insekter/Löv etc att lägga sig på lamellerna. När man öppnar poolen åker ju lamelltäcket ner i ändan av poolen och vevas upp på rullen där breddavloppet är och silkorgen tar hand om skräpet. Efter man öppnat poolen kommer allt skräp att finnas i bräddavloppet, inte i poolen. Silkorgen bör tömmas och rengöras med jämna mellanrum.

      När du stänger lamelltäcket i poolen igen kommer lamellerna att vara avsköljda från skräp.

      Vid vårstart av poolen behöver man ändå göra en poolstädning och om man rullar ut 4-5 lameller år gången och tvättar av lamellerna i omgångar så om du spenderar en halvtimme med det då kommer du ha rena fina lameller och pool.

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Är det lättare att rengöra lamelltäcke än pooltak?

      Ja, det är betydligt lättare att rengöra lamelltäcke än pooltak. Lamelltäcket rengör sig själv vid öppning då skräpet hamnar i bräddavloppet där silkorgen samlar upp skräpet.

      Ett pooltak får lika mycket skräp som en lamelltäckning, skillnaden är att pooltaket måste städas av och ett normalt pooltak har ett spann på 5 meter vilket innebär att det är 2,5 meter till mitten av pooltaket, mycket att städa.

      Att ett pooltak inte går att gå på förvärrar processen lite eftersom pooltak endast klarar  ca 45 kilo/m² och ett lamelltäcke klarar 100 kg/m² och tål en människas normalvikt.

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Skall man välja lamelltäckning eller pooltak?

      Det är många som undrar ”Skall man välja lamelltäckning eller pooltak” – läs mer på den länken.

      Sen skadar det inte att läsa de 2 ovanstående frågorna och svaren för att inse att lamelltäckning är att föredra.

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Klarar lamelltäckning skydda pool på vintern?

      Ja, lamelltäckning klarar att skydda poolen på vintern med snölast på maximalt 100 kilo/m² vilket i  normalfallet är mer än vad blötsnö väger i de flesta delar av landet. Bor man norröver och har stora snömängder rekommenderas vinterplåtar (eller vanlig korrugerad plåt).

      Vad är snölast?

      Snölast anges i Newton, vilket innebär att 100 kg snö/m² orsakar 1000 N = 1 kN last/m². Det räcker inte att mäta snöhöjden på taket, eftersom vikten på snön beror på tätheten. Nyfallen torr snö är lätt och väger 30–100 kg/m³, jämfört med vårsnö under avsmältningens slutskede väger upp till 400 kg/m³. Omvandlar man dessa siffror till m² så blir vårsnö under avsmältningen ca 40 kilo / m².

      Källa: https://www.abcvent.se/wp-content/uploads/2017/03/Sn%C3%B6lastzoner-Boverket-1.pdf

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Hur mycket snö klarar lamelltäckning?

      När man skall svara på hur mycket snö ett lamelltäcka klarar så beror det på om det är nyfallen snö eller blötsnö. Blötsnö kan väga upp till 400 kg/m³ och ett lamelltäcke klarar en vikt på 100 kilo vilket skulle innebära att ett lamelltäcke klarar ca 25 cm blötsnö utan problem.

      Lamelltäckets hållfasthet är utan motståndet från vattenytan dessutom vilket höjer hållfastheten markant. Är då vattnet fryst under lamelltäcket klarar den mycket belastning. Ser man till Kirunas snörekord som var 4,1 meter under en vinter (nysnö) så har man dessa mängder snö kanske man bör komplettera med vinterplåtar i dessa regioner.

      Lamelltäcket ligger alltid i ytfilmen vilket förhöjer dess hållfasthet.

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Kan man gå på lamelltäckning?

      Ja, du kan utan problem gå försiktigt på de lamelltäckningar Poolgiganten säljer. De har en hållfasthet på 100 kg/m² men eftersom lamelltäcket ligger på vattenytan förhöjs hållfastheten av vattnets motståndskraft ännu mer. Om du skall gå på lameller så gör det barfota så inte lamellerna repas och blir fula.

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Behövs vinterplåtar om man har lamelltäckning?

      Nej, i normalfallet behöver du inte vinterplåtar när du har lamelltäcke. Men bor du i område med rikliga snömängder är vinterplåtar en billig försäkring. Exempelvis är snörekordet i Kiruna 4,1 meter snö under en vinter och när det blir blötsnö av det blir det väldigt tungt.

      Tillbaka till Pooletten FAQ



    Pooldammsugare

    En pooldammsugare städar snabbt och smidigt bort smutspartiklar såsom grus och sand ur poolen och är det perfekta redskapet för rengöring av poolen. För de flesta är det självklart att hålla koll olika kemikalier för att hålla rengöringen igång och bli av med bakterier men det blir ändå smuts, grus och sand på såväl botten som kanten som är svår att bli av med.

    En pooldammsugare är ett bra tillbehör. Det finns både självgående poolrobotar samt de man kör för hand med städmunstycke som kallas just pooldammsugare

    vilken kopplas till bräddavloppet. På sugslangen kopplar man ett städmunstycke.

    Till toppen

    Poolborste

    Sök inom kategorin:

    Pooldammsugare

    • Varför suger min pooldammsugare så dåligt?

      Förmodligen har du luft i slangen. Åtgärda detta på följande vis:

      1. Stäng först av cirkulationspumpen. Var noga med att slangen förs ner i vattnet vertikalt så att den blir helt vattenfylld.
      2. Därefter ansluts den till bräddavloppet.
      3. Sätt åter igång pumpen och dammsug.
      4. Stäng av igen när du är klar, då är det lättare att få bort sugplattan från bräddavloppet.

      Kontrollera att vattennivån i poolen är tillräcklig, 2/3 av bräddavloppet skall vara täckt för att tjuvluft inte skall kunna komma in vid dammsugning. Om det inte är luft i systemet och dammsugaren i alla fall suger dåligt kan det vara nödvändigt att göra en backspolning innan dammsugning, detta för att öka cirkulationen.

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Hur man dammsuger en pool?
      • Du behöver stänga av pump och värmekälla.
      • Teleskopstång, skim-vac, bottenmunstycke och flytslang behöver kopplas ihop.
      • Se till så att vatten endast sugs in från skimmerklaffen så nedre utloppet bör stängas.
      • Skim-vacen placeras över silkorgen i skimmerklaffen.
      • Låt centralventilen stå på läge filter om inte poolen är väldigt smutsig. Då kan du leda vattnet direkt till avloppet istället.
      • Pumpen kan nu startas så du kan bottensuga med långsamma rörelser så att inte smutsen på botten virvlar upp.
      • Gör en backspolning när du dammsugit färdigt poolen.
      • Rensa bort skräpet ur silkorgen.
      • Ventilen för nedre utloppet öppnas. Se till att centralventilen står på läge ”Filter” och starta din poolvärmepump om den varit avstängd under dammsugningen.

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Vad är en pooldammsugare?

      En pooldammsugare är en manuell dammsugare som man kopplar till skimmerklaffen för utlopp av skräpet och till pumpen som ger den sugkraft som behövs för att bottensuga poolen.

      För att förtydliga är pooldammsugaren en manuell dammsugningslösning medan en poolrobot är helt automatisk och även dammsuger upp på poolväggarna.

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Vilken pooldammsugare skall jag välja?

      Som standard när man vill köpa pool från Poolgiganten ingår en pooldammsugare i priset.

      Denna pooldammsugare klarar att städa er pool manuellt. Vi vill dock slå ett slag för en automatisk poolrobot istället vilket underlättar ert poolägande markant.

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Finns det automatiska pooldammsugare?

      Nej, det finns inga automatiska pooldammsugare. Vill man ha en automatisk poolrengörare bör man titta på en poolrobot istället vilken helt automatiskt städar din pool från botten och upp på väggarna.

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Hur Bottensuger man poolen?

      Det finns två sätt att bottensuga poolen. Antingen så kopplar man in en pooldammsugare till pumpen och skimmerklaffen där filtret samlar upp allt skräp som man sugit upp från botten. Eller så investerar man i en poolrobot vilken automatiskt rengör din pools botten och upp på väggarna.

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Vad behövs för att hålla poolen ren?

      För att hålla sin pool ren från löv, björkfrön, fågelspillning med mera är någon form av pooltäckning nödvändigt vilket krävs enligt Boverkets regler med för att skydda mot olyckor.

      Sedan behöver man en pooldammsugare med vilken man manuellt dammsuger poolens botten eller om man väljer en poolrobot som automatiskt sköter städningsprocessen.

      När det gäller pooltäckningar så finns det 3 olika tekniker på marknaden:

      Poolöverdrag:

      • Vanliga poolöverdrag likvärdig tjockare presenning som man spänner över poolen.
        • Fördelar / nackdelar poolöverdrag
          • Fördelen är att det är billigt.
          • Mycket manuellt arbete med att täcka och avtäcka poolen inför badning.
          • Poolöverdrag ”säckar ihop” likt hängmatteeffekt vid belastning av regn och snö.
          • Vinterplåtar är normalt nödvändigt om man har poolöverdrag.

      Pooltak:

      • Pooltak som man skjuter in / ut beroende på om man vill bada eller skydda poolen från skräp.
        • Fördelar / nackdelar pooltak:
          • Smuts måste städas bort från taket, smutsen kommer man inte ifrån.
          • Belastningsgränsen för pooltak är normalt 45 kg/m² vilket inte klarar stora snölaster och långt skaft för att städa.
          • Vissa kan man bada under pooltak men klorkoncentration, fukt/kondens är inte alltid så skönt.
          • Pooltak behåller delvis värmen men mycket av energin försvinner uppåt.
          • Klumpigt att öppna/stänga och se till att skenorna blir rätt monterade då man oftast förankrar skenorna i organiskt material som rör sig och i värsta fall ställer till det så pooltaket kärvar.

      Lamelltäckning pool:

      • Lamelltäckning som ligger i vattenytan och för med sig det mesta av smutsen ner i skimmerklaffen.
        • Fördelar och nackdelar lamelltäckning:
          • Automatisk öppning och stängning genom WiFi app.
          • Bibehåller poolvattnets värme bättre eftersom det ligger dikt vattnet.
          • Lamellerna värmer upp poolvattnet med så mycket som 8 plusgrader med SOLAR-lameller.
          • Tål belastning med minst 100 kilo där dessutom vattnets densitet gör hållfastheten ännu högre så du kan gå på det utan skor.
          • Fungerar som vintertäckning, lamellerna klarar att ligga i fryst poolvatten.
          • Smuts följer med lamellerna och städas bort ner i skimmerklaffens filter.
          • Helt enkelt snyggaste, smidigaste och effektivaste pooltäckningen man kan välja.

      Här kan du läsa mer om olika poolöverdrag, pooltak och våra unika lamalltäckningar.

      Tillbaka till Pooletten FAQ



    Poolrobot

    En poolrobot som felaktigt ofta kallas för pooldammsugare gör samma jobb som den men utför arbetet helt automatiskt och mer effektivt.

    En poolrobot har oftast olika städprogram man kan välja från och den kopplas in i en vanlig stickkontakt och sänks ner i poolen där den startar sin städning. När det är rent och snyggt i poolen tar man upp den och rengör filtret efter man dragit ur kontakten.

    Till toppen

    Poolrobot som städar medan du badar

    Sök inom kategorin:

    Poolrobot

    • Vilken Poolrobot är bäst i test?

      Det finns flera Poolrobotar som har fått högt betyg och anses vara bäst i test av experter och användare. Den poolrobot som är bäst i test på Poolgigantens oberoende test av 2 kunders olika poolrobotars effektivitet testades med 2 olika poolrobotar i bådas 4×8 meter stora Thermopool NXT® pooler så blev vinnaren EVO XL poolrobot.

      Valet av bästa poolrobot beror dock på dina specifika behov och poolens egenskaper så det är viktigt att jämföra funktioner och läsa recensioner för att hitta den modell som passar dig bäst.

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Hur ofta ska man köra Poolrobot?

      Hur ofta man skall köra poolrobot beror på flera faktorer och hur ren du vill ha din pool. Vissa poolöverdrag som exempelvis lamelltäckning och pooltak skyddar poolen väl från smuts men oavsett poolöverdrag följer skräp och smuts med när man badar.

      För att hålla din pool ren och klar från smuts och skräp är det viktigt att använda en poolrobot regelbundet. Hur ofta du bör köra poolroboten beror på flera faktorer, poolens storlek, användningsfrekvens och omgivande miljö. Generellt sett rekommenderas det att köra poolroboten minst en gång i veckan för att bibehålla en ren och hälsosam pool. I perioder med högre belastning, till exempel under sommaren eller efter poolfester kan det vara fördelaktigt att köra roboten oftare kanske två till tre gånger i veckan. Var noga med att följa tillverkarens rekommendationer och instruktioner för bästa resultat.

      I normalfallet räcker det med att låta en poolrobot städa 1 gång/vecka. Du kan läsa mer om vilken poolrobot det finns att välja på.

       

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Vad kostar en Poolrobot?

      En riktigt bra och effektiv poolrobot som verkligen gör jobbet med att städa er pool snabbt och effektivt är poolrobot EVO XL som kostar 14.950:-*. Det finns poolrobotar för billigare peng men vi rekommenderar poolrobot EVO XL.

      *=pris 2022-06

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Hur fungerar en Poolrobot?

      För att en poolrobot skall kunna suga upp smuts som grus och sten från botten av poolen är den konstruerad så att det skapas en virvel inuti filtret vilket förhindrar att poolrobotens filter blir igensatt av smuts. På så sätt bibehåller en poolrobot sin kraftfulla sugeffekt.

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Hur får man upp sand från Poolbotten?

      Hur man får upp sand från poolbotten om man inte har en poolrobot är tidsödande. Vanliga pooldammsugare med slang fungerar men tar tid i anspråk men en poolrobot suger effektivt upp sanden helt automatiskt utan handpåläggning. Kör din poolrobot en gång per vecka så har du en pool ren från sand.

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Vad gör en Poolrobot?

      En poolrobot är din bästa städhjälp för poolen. En poolrobot sköter sig helt själv och städar både poolens botten och väggar automatiskt utan att du behöver lägga din tid på att städa poolen som man behöver göra med en pooldammsugare.

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Vilken är den bästa Poolroboten?

      Vilken som är den bästa poolroboten i våra ögon är poolrobot EVO XL som har en fantastisk uppsugningsförmåga och garanterat städar både poolens väggar och botten helt fritt från skräp/löv/sand och grus eller annat skräp som hamnat där.

      Tillbaka till Pooletten FAQ



    Poolsarg/kantsten

    Poolsarg av kantsten ger en väldigt fin inramning till poolen och är värt både pengar och mödan. Med kantsten får du dessutom en halksäker del närmast poolkanten så att halkolyckor undviks.

    Vi har kantsten av äkta granit i en läcker grå ton som passar bra i våra svenska trädgårdar. Kantsten finns till samtliga poolstorlekar.

    Till toppen

    Gaveltrappan på poolen ger skön sittyta och med mosaikliner blir det snygg Pool inspiration

    Sök inom kategorin:

    Poolsarg/kantsten

    • Hur fästa Poolsarg?

      Hur man fäster poolsarg runt en pool beror lite på vilket underlag man har att fästa poolsargen i. Man kan ha olika material så som trä eller sten runt sin pool som man vill fästa sin poolsarg i så infästningsteknikerna varierar.

      Så se efter med pooltillverkaren vad som gäller för din poolkonstruktion och hur du på lämpligaste sätt kan få din poolsarg att fästa.

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Hur lägger man plattor runt pool?

      Se till så att sargen runt din pool håller en bra bredd för stenen att vila emot. En poolsarg behöver mycket täckning av fästmassa för att förbli stabil. Montera din poolsarg innan du ansluter med själva plattorna eller altandäcket emot poolsargen.

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Skall man ha en poolsarg av sten?

      Om man skall ha en poolsarg av sten runt sin pool är en smaksak men det blir inte snyggare än en poolsarg av sten eller helst granit. En poolsarg blir då även en halkfri yta runt poolen och ger skön sittyta.

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Skall man ha en poolsarg av betong?

      Självklart är en poolsarg av betong en bra och billig lösning. Utseendemässigt är ju granit enormt mycket snyggare men det är ju förenat med en större kostnad med.

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Skall man ha en poolsarg i granit?

      Att välja rätt material för din poolsarg är avgörande för både estetik och funktionalitet. Granit är ett populärt val när det gäller poolsargar och har flera fördelar att erbjuda.

      För det första är granit känt för sin hållbarhet och motståndskraft mot väderförhållanden vilket gör det idealiskt för utomhusmiljöer. Dess naturliga skönhet och elegans ger en sofistikerad touch till poolområdet.

      Granit är också lätt att rengöra och underhålla vilket är viktigt för att hålla poolområdet snyggt. Tänk på att välja granitsorter som är speciellt behandlade för att vara halkfria för att undvika risker för olyckor.

      Skulle vi välja så skall man ha en poolsarg av granit istället för trä eller en betongsarg även om det också fyller funktionen. Det finns väldigt snygga poolsargar av granit som är anpassade för poolmiljö och därmed mer halksäkra.

      Se vårt sortiment och priser på kantsten av granit till din poolstorlek.

      Tillbaka till Pooletten FAQ



    Pooltrappa

    En pooltrappa bör man placera på den änden av poolen som är motsatt till solen så att man kan sitta och njuta med solen i ansiktet med en sval dryck i handen. Pooltrappan gör det enkelt och säkert att gå i och ur poolen och ger ett helt annat uttryck än en poolstege.

    Gaveltrappan till höger är klädd med grå mosaik liner och fabrikssvetsas för varje pool så den får perfekt passform.

    Till toppen

    Har man en pool utanför sin dörr bor man vid vattnet

    Sök inom kategorin:

    Pooltrappa

    • Skall man ha pooltrappa ovan liner?

      Nej, stommen till pooltrappan placeras under linern. En liner när man har en pooltrappa specialbeställs till varje pool och fabriksvetsas för perfekt passform. En pooltrappas stomme konstrueras på olika sätt av olika leverantörer.

      Det är viktigt att förstå de detaljer som påverkar poolens design och konstruktion för att säkerställa att allt fungerar optimalt och ger en estetiskt tilltalande och funktionell poolupplevelse.

      Att placera stommen till pooltrappan under linern är en intressant designmetod som hjälper till att skapa en jämn och integrerad yta i poolen. Genom att specialbeställa linrar som fabriksvetsas för varje specifik pool kan man säkerställa en perfekt passform och eliminera eventuella risker för läckage eller ojämnheter.

      Pooltrappans stomme spelar en avgörande roll i poolens funktionalitet och estetik. Dess konstruktion kan variera beroende på leverantör och designpreferenser. Genom att utforma stommen på ett genomtänkt sätt kan man säkerställa att pooltrappan är stabil, hållbar och ergonomiskt korrekt för badgästernas bekvämlighet.

      Att arbeta med en pålitlig och erfaren leverantör är viktigt när man konstruerar och bygger en pool, särskilt när det gäller specialiserade detaljer som pooltrappan och linern. Genom att välja rätt leverantör kan du vara säker på att din pool kommer att vara välgjord, funktionell och visuellt tilltalande.

      Sammanfattningsvis är denna information värdefull för att förstå hur pooltrappans stomme placeras under linern och hur specialbeställda linrar används för att säkerställa en perfekt passform. Genom att vara medveten om dessa detaljer kan du vara med och forma en pooldesign som uppfyller både dina estetiska och funktionella behov.

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Kan man sätta pooltrappa i befintlig pool?

      Ja, Man kan sätta en pooltrappa i en befintlig pool. Det finns färdiga pooltrappor som kan installeras men det går också att beställa specialanpassad pooltrappa i en pool där liner specialbeställs eller platssvetsas.

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Finns det räcken till pooltrappa?

      Just pooltrappor har normalt inga räcken men det finns räcken eller lejdare som det också kallas som kan monteras på poolsidorna som ger extra stöd. Poolstegar har dock alltid lejdare (räcke) som är tillverkade av rostfritt syrafast stål.

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Behöver en pooltrappa räcke?

      Nej, i normalfallet har en pooltrappa inte ett räcke som standard men det finns separata räcken av rostfritt syrafast stål som enkelt kan komplettera er pooltrappa.

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Kan man eftermontera en pooltrappa?

      Det är klart att det går att eftermontera en pooltrappa. Är ingen liner monterad går det att komplettera men är linern monterad bör i så fall en ny liner manuellt svetsas på pooltrappan.

      Tillbaka till Pooletten FAQ



    Poolstege

    En poolstege underlättar både ned och uppstigning ur poolen och viktigt är att det finns rejäla halkskydd på trappavsatserna. Att tänka på vid köp av poolstegar är att de ska passa det djup du har på din pool. Det är även viktigt att välja en poolstege som passar den typ av pool du har.

    Vissa poolstegar är avsedda för pool ovan mark medan andra är avsedda för nedgrävda pooler. När man skaffar en poolstege så känns det väldigt viktigt att den är robust, särskilt om den är hög och att den är tillverkad av rostfritt syrafast stål.

    Till toppen

    Stege till pool

    Sök inom kategorin:

    Poolstege

    • Vilket material på poolstege är bäst?

      Materialkvalitet är en nyckelaspekt när det gäller poolstegar. När man köpt en pool så behöver man en även en bra poolstege för att man säkert och bekväm kunna ta sig upp och ner i poolen om man inte har en pooltrappa.

      Materialet måste vara av rostfritt syrafast stål för att klara eventuella rostangrepp som annars är oundvikligt i fuktig vattenmiljö. Syrafast stål har högre legeringsinnehåll och ger starkare skydd mot korrosion och det är därför det kallas syrafast. ESSVEs A4-stål är syrafast.

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Vad skall jag tänka på vid köp av poolstege?

      Att köpa tillförlitlig poolstege gör inte bara din pool säkrare, det kommer också att göra det mycket roligare att använda poolen. Den modell du väljer måste vara stabil när du klättrar upp och ner. Det bör också vara tillverkat av tuffa och hållbara material för att klara användarens vikt, solexponering, samt poolens kemikalier.

      Därav är rostfritt syfafast stål som material viktigt på en poolstege. Se även till att din poolstege har rejäla halkskydd på sättstenen, det är lätt att halka annars.

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Behöver man poolstege i ovanmarkspool?

      Oavsett vilken pool du har kommer en poolstege eller pooltrappa att göra poollivet behagligare och förenkla baddandet. Det finns väl inget egentligen som säger att man måste ha en stege i ovanmarkspool men funktionerna de underlättar gör badandet enklare för alla, gammal som ung.

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Finns det fällbar poolstege?

      Ja, det finns fällbar poolstege som kan låsas i uppfällt läge. Denna typ av poolstege är normalt anpassad så de får plats under ett pooltak. Se till att din poolstege inklusive infästningsdetaljer är tillverkade av rostfritt syrafast stål. Poolstege från Poolgiganten är lite bredare och har 4 steg som standard där vikfäste är standard så den kan fällas bakåt när du skall täcka din pool.

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Är en poolstege rostfri?

      Det finns poolstege i rostfritt stål och en viktig aspekt är att det även är syrafast stål. Det finns andra material på poolstegar med som plast och aluminium men vår rekommendation är rostfritt syrafast stål.

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Fått rost på poolstege och andra metalldelar, varför?

      Om du fått rost på din poolstege eller andra pooldetaljer i metall kan det bero på:

      1. För lågt PH-värde och vattnet är korrosivt. Kontrollera och justera pH-värdet efter behov, putsa bort rostfläckarna med Autosol Kromglans.
      2. Det kan också bero på att vattnet är för mjukt, dvs. har för låg kalciumhårdhet och är aggressivt. Kontrollera då Kalciumhalten och justera vid behov.

      Tillbaka till Pooletten FAQ



    Poolvärmepump

    En poolvärmepump är ett effektivt sätt att värma upp poolen och håller nere energiförbrukningen. En poolvärmepump i kombination med ett lamelltäcke med SOLAR-paneler som värmer poolen upp till 8 grader gör att poolvärmepumpen nästan enbart behöver ge värmetillskott på natten. Solen värmer lamellerna så effektivt och därmed poolvattnet eftersom lamellerna ligger i vattenytan. Energiförbrukningen minimeras och poolvärmepumpen endast kompletterar vid sämre väder/natt.

    Till toppen

    Poolvärmepump

    Sök inom kategorin:

    Poolvärmepump

    • Hur fungerar en poolvärmepump?

      En poolvärmepump tar precis som en luftvärmepump till huset värmen ifrån den omliggande luften med den enda skillnaden att poolvärmepumpen värmer upp poolvattnet istället för husluften. Energin som en poolvärmepump får genom att dess fläkt drar in luft som tas upp av ett köldmedia övergår i gasform och den varma gasen förflyttas till en kompressor som värmer upp poolvattnet.

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Måste Poolpumpen gå hela tiden?

      Nej, en poolvärmepump måste inte gå hela tiden. Under tidig vår och sen höst har solen för lite värmande energi normalt så då är det skönt med en poolvärmepump som kompletterar med varmvatten.

      Under sommarmånaderna rekommenderas att man har på poolvärmepumpen på dagtid då poolen används mer frekvent. Vill man minimera sin energiförbrukning finns effektiva lameller för lamelltäckning som heter SOLAR och har en så bra uppvärmningsförmåga att det värmer poolen upp till +8° och då behöver nästan inte polvärmepumpen gå alls.

      Det är dock viktigt att komma ihåg att behoven kan variera och att det bästa rådet är att följa tillverkarens rekommendationer och rådgöra med en pooltekniker för att optimera pumpens drifttid baserat på dina specifika omständigheter och poolens behov.

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Hur mycket drar en Poolvärmepump?

      En poolvärmepump värmer effektivt upp ditt poolvatten eftersom den tar kall uteluft och förvandlar det till att värma poolvattnet. En poolvärmepump drar olika mycket baserat på väder, vilken pooltäckning som finns och andra faktorer men generellt drar en 4×8 pool knappt 3000 kWh och man beräknar en kostnad på mellan 2-4.000 kronor/år.

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Varför värmer inte Poolvärmepump?

      Om din poolvärmepump inte värmer poolvattnet kan det vara så att poolvärmepumpens köldmedium läckt ut. Man bör då ta dit en tekniker som får mäta trycket och kontrollera anslutningarna för manometer etc. och göra en läcksökning.

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Måste man ha Poolvärmepump?

      Nej, man måste inte ha en polvärmepump men i våra breddgrader skapar en poolvärmepump en behagligare badtemperatur. Se till att din poolvärmepump är dimensionerad för din poolstorlek. Vill du ha ytterligare energibesparing så titta på lamelltäckning med SOLAR-paneler som värmer poolens vatten med upp till 8 grader av sig själv med solens hjälp.

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Vad kostar det att driva en Poolvärmepump?

      Vad det kostar att driva en poolvärmepump beror på vilken poolstorlek den skall värma upp. Ser man till en standardpool på 4×8 meter hamnar kostnaden för att driva poolvärmepumpen så vattnet håller 28° mellan 2000 till 4000 kronor om året med 4 månaders högsäsong.

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Hur stor värmepump till pool?

      Hur stor värmepump till pool behöver man? Detta beror på flertalet faktorer som storleken på poolen, ju större pool desto större poolvärmepump. Man kan generellt säga att för en standardpool på 4×8 meter med 1,5 meters djup behöver värmepumpens effekt vara ca 9 kW.

      Vill du grotta ner dig i dimensionering av poolvärmepumpar ⇒ finns en fin guide här eller kontakta oss så berättar vi mer

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • När starta värmepump pool?

      När man skall starts sin värmepump till pool är när dygnstemperaturen hamnat på runt 10 grader. Poolvärmepumpen bör då ha en kontinuerlig drift tills önskad temperatur uppnåtts. Eftersom alger dessutom börjar föröka sig är det då även dags för att se till att vattenvärdet är bra.

      Har du ett pooltak snabbar du på uppvärmningen markant och har du investerat i lamelltäcke med SOLAR-lameller värms poolen ännu snabbare eftersom de speciella lamellerna ger en  enormt hör uppvärmning så fort solen skiner.

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Vilken Poolvärmepump ska man välja?

      Den typ av värmepump som rekommenderas är en inverterpump vilken har bäst driftsekonomi och COP-värde i förhållande till on/off-värmepumpar. Det är klart, de är lite dyrare i inköp men det lönar sig i långa loppet. Vi rekommenderar poolvärmepump Power-serien med full inverter R32 som dessutom har WiFi-styrning.

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Hur länge håller en Poolvärmepump?

      Den normala livslängden på en poolvärmepump av god kvalitet har en livslängd på 10-15 år om man investerar i en poolvärmepump som är konstruerad för vårt nordiska klimat. Vår rekommendation är Poolvärmepump i Power-serien med Full Inverter R32 som dessutom har WiFi-styrning.

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Hur mycket låter en Poolvärmepump?

      Det  är stor skillnad på hur mycket poolvärmepumpar låter. Generellt låter de billiga varianterna mer och de som är tillverkade med inverterteknik är betydligt tystare och går bara när värme behöver tillföras. Vår poolvärmepump i Power serien  har en så låg ljudnivå vid en meters avstånd som 37-42 dB beroende på modell.

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Hur fort värms poolen upp med värmepump?

      En normalt dimensionerad värmepump till pool värmer upp mellan 2-3° per dag. Det finns andra aspekter som påverkar, utetemperatur, storleken på poolen samt vilken pooltäckning som finns.

      Om man leker med tanken att du startar poolvärmepumpen vid 10 plusgrader och vill ha upp den till 28 grader skulle det ta ca 6 dagar att värma upp den med 28 grader. Om du däremot har ett lamelltäcke med SOLAR-lameller vilken av solens hjälp kan i sig värma poolen med +8 grader kan din pool nå 28° på ca 3 dagar.

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Hur ofta ska man köra pumpen till poolen?

      Pumpen (cirkulationspumpen) till poolen måste för en standardpool på 4×8 meter omsätta vattnet tre till fyra gånger per dygn. Pumpen måste gå 2,5 timmar för att omsätta poolens vatten 1 gång om den pumpar runt 16m³/timma. Detta innebär att pumpen behöver gå ungefär 10 timmar per dygn.

      När det gäller en poolvärmepump är den generella rekommendationen för en on/off variant  startar man den på morgonen och stänger den på kvällen. Inverter värmepumpar däremot arbetar när den behöver ge värmetillskott.

      Vill du spara energi och ändå få upp värmen i poolen?, se på våra fantastiska lamelltäcken som med SOLAR-lameller värmer poolen med upp till +8° endast av solvärme.

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Var placera Poolvärmepump?

      Man bör placera en poolvärmepump inom 7-8, meter från poolen, ju längre avstånd = större värmeförlust och helst nära teknikrummet om det finns. Poolvärmepumpen måste placeras fritt så fri luft runt den finns vilket är det som skapar värmen och absolut inte inomhus.

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Hur långt från poolen kan man ha pumpen?

      När man skall planera hur långt ifrån poolen man skall ha sin poolvärmepump måste man ha i åtanke att ju längre ifrån poolen du placerar den dess större värmeförlust blir det. Rekommendationen är att placera poolvärmepumpen mellan 7-8 meter från poolen och se till att poolvärmepumpen har tillgång till fri luft för att fungera optimalt.

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Varför bypass till poolvärmepump?

      Genom bypass ser man till att sin poolvärmepump har korrekt flöde och det minskar slitaget på poolvärmepumpen. Du kommer att få en poolvärmepump som har mer balanserad drift och slipper flödesproblem. Din poolvärmepump håller med andra ord längre.

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Hur lång tid tar det att värma upp en pool?

      Det krävs mycket energi för att värma upp allt vatten i poolen. Beroende på poolens storlek tar det generellt mellan 2-3 dagar att värma upp en pool. Generellt sett stiger vattentemperaturen med 2-3 grader per dag beroende på bland annat vattenvolym, poolvärmarens kapacitet, poolens konstruktion och isoleringsfunktion samt väderförhållanden. När det är varmare ute går det snabbare att värma upp poolvattnet.

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • När börja värma poolen?

      Så snart temperaturen når 10 grader börjar algtillväxten och det är dags att starta upp poolen med cirkulation, klorbehandling, poolvärmepump mm. Det tar några dagar att värma poolen, ca 2-3 grader per dag är vad en poolvärmepump klarar normalt.

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Vilket flöde skall det vara genom värmepumpen?

      Hur vet man att man har rätt flöde genom värmepumpen?, Genom montaget av en bypass-koppling kan du själv reglera vattenflödet. Då du skall starta värmepumpen rekommenderar vi att du sakta släpper på vatten tills att värmepumpen startar av sig själv. (Våra värmepumpar är utrustade med en flödesvakt som känner av hur högt vattenflödet genom pumpen är).

      Vi rekommenderar att du före uppstart ställer samtliga ventiler (1), (2) och (3) öppna. (Om handtaget står tvärs ledningen är ventilen stängd, om den står längs med, är den öppen.) Allt vatten cirkulerar då ut i poolen direkt utan att gå igenom värmepumpen. Därefter stänger du sakta ventil (2) tills poolvärmepumpen går igång.

      Tillbaka till Pooletten FAQ



    Cirkulationspump pool

    En cirkulationspump är poolens hjärta. En av de absolut viktigaste komponenterna i poolsystemet och därför ska man vara noga med vad man köper

    Med en cirkulationspump i poolen får du ett system som rensar bort skräp och smuts från poolen ut i bräddavloppet där en silkorg samlar upp det största skräpet. Resten fastnar i sandfiltret.

    Ett effektivt cirkulationssystem i kombination med en rätt dimensionerad poolpump får du en pool som håller sig fräsch året runt.

    Till toppen

    Cirkulationspump Victoria

    Sök inom kategorin:

    Cirkulationspump pool

    • Min cirkulationspump låter konstigt

      Den vanligaste anledningen till att din cirkulationspump låter konstigt är att det kommit in luft i systemet. Man kan enkelt åtgärda det genom att låta cirkulationspumpen vara igång och sakta och försiktigt öppna centrumskruven bak på citkulationspumpen en aning så luften går ut och sedan skruva åt igen.

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Vad gör en cirkulationspump?

      Det finns olika cirkulationspumpar för olika ändamål i ett hem men en cirkulationspump till pool har i uppgift att cirkulera vattnet i poolen så det inte blir stillastående. Funktionen får även rotation på smuts och skräp så det försvinner ner i bräddavloppet där silen tar hand om det.

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • När ska cirkulationspumpen gå?

      Det finns en generell rekommendation om att man skall låta cirkulationspumpen gå från tidig morgon till kvällen när man slutar att bada i poolen under högsäsong. Under lågsäsong, höst och vår är rekommendationen att man låter cirkulationspumpen gå permanent.

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Hur länge håller en cirkulationspump?

      Livslängden för en cirkulationspump kan variera beroende på flera faktorer, inklusive kvaliteten på pumpen, användningsfrekvensen och den allmänna underhållsnivån. Generellt sett kan en välunderhållen och högkvalitativ cirkulationspump förväntas hålla i upp till 8-12 år.

      För att maximera livslängden är det viktigt att regelbundet utföra förebyggande underhåll såsom rengöring av filter, kontroll av packningar och smörjning av rörliga delar. Om du märker tecken på slitage, läckage eller ineffektivitet är det bäst att konsultera en professionell tekniker för utvärdering och eventuell reparation eller utbyte. Att välja en pålitlig tillverkare och följa deras rekommendationer kan också bidra till att förlänga cirkulationspumpens livslängd.

      En cirkulationspump är en av de delar till en pool som går mest på ett år och eftersom den går så mycket har den en normal livslängd på mellan 8-12 år. Det varierar naturligtvis på kvaliteten på cirkulationspumpen och om det är av ex lågenergivariant vilka kan vara lite känsligare och aningen kortare livslängd.

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Hur vet man att cirkulationspumpen går?

      Det kan vara lite svårt att veta om en cirkulationspump går då den inte gör mycket väsen av sig. Det hörs tydligt om pumpen snurrar när du sätter ett metallföremål mot pumpen, då hör du tydligt om cirkulationspumpen snurrar.

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Varför suger min cirkulationspump inte vatten?

      Antingen kan cirkulationspumpen inte suga vatten för att det är fullt av löv i silkorgen eller så har det kommit luft i systemet. Töm silkorgen från löv, få bort luften i systemet och starta upp pumpen igen

      Läs mer om lösningar på problem med cirkulationspump

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Frekvensstyrning sparar det pengar?

      Exempel vad en frekvensstyrning gör med din elräkning:

      Vid elpris på 170 öre/ kwh:

      Cirkulationspumpen drar ca 700w när den går på maxvarv 2900 rpm och efter beräkningar kostar det dig som kund ca 850:- i månaden att köra pumpen 24/7.

      Kopplar man in en frekvensstyrning och tar ner varvtalet till 2000 rpm så drar pumpen ca 200w vilket ger en månadskostnad på 250:-.

      Skulle elpriset gå upp blir ju besparingarna ännu större!

      FREKVENSSTYRNING FÖR CIRKULATIONSPUMP 230V

      Frekvensomvandlare som sänker poolens elförbrukning samt reducerar ljudnivån markant. Enheten kan programmeras så cirkulationspumpen arbetar vid olika varvtal vid olika tider alternativt att den arbetar på ett konstant lägre varvtal. Fungerar med alla 1-fas cirkulationspumpar upp till 1,1 kW.

      Pris endast: 4 950:- (Sept -22)

      Tillbaka till Pooletten FAQ



    Poolvärme

    En pool utan värme är inte lika skönt som att bada i en pool som har lagom skönt uppvärmt vatten. Olika pooler är olika isolerade och har lättare och svårare att bibehålla den  värme man tillför med ex. poolvärmepump och det är andra faktorer som spelar in hur väl en pool håller värmen.

    Pootäckning i alla dess former hjälper till att hålla vattenvärmen med mer eller mindre värmebehållning.

    Pooltak är ett sätt att bibehålla värmen i poolen till viss del eftersom det bibehåller uppvärmd luft under taket.

    Lamelltäcke till pool som ligger i vattenytan, nästan osynliga bibehåller värmen bäst och med rätt lameller (SOLAR) kan de t.o.m värma upp vattnet med 8 grader av solljuset.

    Till toppen

    Inför poolbygget bör du tänka till

    Sök inom kategorin:

    Poolvärme

    • Måste man ha värme i poolen?

      Vem vill inte öka temperaturen i vattnet med några grader och skapa en ännu mer behaglig och lockande poolupplevelse? När du väl har gjort investeringen i en pool, är det av högsta vikt att du tar hand om den på bästa sätt för att förlänga dess livslängd och kunna njuta av den under många säsonger framöver. Här kommer poolvärmaren in som en oumbärlig komponent i din poolutrustning.

      Att kunna njuta av avkopplande bad även när lufttemperaturen börjar sjunka på hösten är en lyx som många eftersträvar. Genom att höja temperaturen några grader kan du förvandla din pool till en varm och inbjudande oas, oavsett om det är vår, höst eller även milda vinterdagar. Här spelar en poolvärmepump en avgörande roll som din pålitliga följeslagare för att uppnå denna komfort.

      En poolvärmepump är en beprövad och effektiv metod för att öka temperaturen i din pool. Den fungerar genom att utnyttja värmeenergin som finns naturligt i omgivande luft och överföra den till poolvattnet. Resultatet är en stadig och skonsam uppvärmning av vattnet som gör att du kan förlänga badsäsongen och maximera din njutning av poolen.

      Genom att integrera en poolvärmepump i din poolanläggning kan du vara säker på att du gör en klok investering som ger dig en flexibel och hållbar lösning för att reglera vattentemperaturen. Så oavsett om du längtar efter svalkande dopp på varma sommardagar eller avkopplande stunder i det uppvärmda vattnet när årstiderna börjar skifta, kommer din poolvärmare att vara din pålitliga partner som gör detta möjligt.

      Slutligen, med en poolvärmare som en poolvärmepump kan du ta kontroll över din poolmiljö och njuta av den på dina villkor, när du vill. Så se till att göra rätt val för att förlänga din poolglädje och skapa minnesvärda stunder som sträcker sig bortom sommarens värme.

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Vilken temperatur i poolen?

      Vilken temperatur du skall ha i din pool är ju en smaksak men det finns en sak när det gäller temperatur i poolen och det är att det absolut inte får överstiga 30°. Tänk på att ju varmare vatten dess mer slits/bleks linern. En behaglig vattentemperatur är just mellan 28-30 grader om man är vuxen medan barn som leker och stojar lätt klarar lägre temperaturer.

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Vad är bra badtemperatur?

      Vad som är bra badtemperatur är ju lite individuellt men som vuxen som inte leker och stojar som barn brukar de flesta tycka att en badtemperatur på 28-29° är behagligt. Barn badar ju i nästan vilken temperatur som helst.

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Varför sjunker temperaturen i poolen?

      Temperaturen sjunker normalt när poolskyddet är öppet då man badar eftersom det varma vattnet utsätts för kallare luft. Har du inget poolskydd blir detta en naturlig effekt då poolvattnet utsätts för kallare nattemperatur.

      Vår rekommendation är att investera i ett bra poolskydd som pooltak eller helst lamelltäcke som bibehåller värmen bäst.

      Se våra pooltak här->

      Se våra lamelltäckningar här ->

      Här kan du läsa mer om varför man kan spara energi med lamelltäcke

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Hur mycket kostar det att värma upp en pool?

      Det beror på storlek och djup i poolen för att svara på hur mycket det kostar att värma upp en pool. Exempelvis kostar en normalstor pool på 4×8 meter med ett djup på 1,5 meter och en badtemperatur på 28 till 29 grader mellan 2000 och 3000 kronor under en hel säsong alltså mellan 500 till 1000 kronor per månad.

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Hur värma upp pool billigt?

      Om du är lyckligt lottad och har jord- bergvärme eller likvärdig uppvärmning till ditt hus blir den bästa och billigaste lösningen en värmeväxlare så poolen uppvärms av samma system. Annars är det bästa att investera poolvärmepump och lamelltäcke med SOLAR-lameller vilka av solvärmen värmer upp vattnet med ca +8°.

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Vad kostar det att hålla en pool varm?

      En badsäsong innebär en värmekostnad på mellan 2000:- till 4000:- per säsong för att värma en pool på 4×8 meter. Investerar du i lamelltäcke med Solar paneler värmer panelerna +8° så värmekostnaderna minimeras.

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Hur fungerar en poolvärmare?

      En poolvärmare värmer upp ditt kalla poolvatten med hjälp av energi från el medan poolvärmepumpen utnyttjar värmen i utomhusluften för att värma upp poolen. En poolvärmare är relativt billig i inköp och är enkel att installera och värmer upp din pool.

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • När kan man börja värma poolen?

      När det är en normal dygnstemperatur på över 10 plusgrader är det dags att starta med att värma upp poolen. Vid den temperaturen börjar mikroorganismer att växa och då är det bra om poolens rening har startats upp med.

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Hur snabbt blir poolen varm?

      Man brukar räkna med en ökning på 1-2 grader per dygn. Det tar alltså ett antal dygn att värma upp poolen till önskad temperatur även om poolvärmen körs kontinuerligt.

      OBS! Poolen måste vara täckt under uppvärmning. Annars blir värmeförlusten för stor och ingen temperaturökning uppnås.

      En tumregel är också att den temperatur du kan få i din pool motsvarar 10 grader över den genomsnittliga dygnstemperaturen.

      Tillbaka till Pooletten FAQ



    Poolvärmeväxlare

    En poolvärmeväxlares funktion är att överföra värmen från det värmesystem du har i huset. det kan vara en befintlig värmepump, elpanna, ved, pellets, bergvärme, jordvärme, sjövärme eller solfångaranläggning  ni har för att värma upp huset. Dessa system kopplas ihop med smår rör till värmeväxlaren som överför värmen till poolens vatten.

    Poolvärmeväxlare behöver en separat termostat/styrning som ser till att poolen får rätt temperatur.

    Till toppen

    Värmeväxlare High Flow Titanium

    Sök inom kategorin:

    Poolvärmeväxlare

    • Hur dimensionera värmeväxlare?

      Att dimensionera värmeväxlare görs enkel med Pahlens  beräkningsprogram eller så ringer ni till oss på 010-275 87 00.

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Vad gör en värmeväxlare?

      En värmeväxlare används för att överföra värme från en värmekälla till en annan. Det kan vara så att man har bergvärme i huset och då fördelar poolvärmeväxlare värmen från bergvärmen och utnyttjar den för att värma upp poolen effektivt och billigt.

      Tillbaka till Pooletten FAQ



    Poolbelysning

    Något som gör badandet extra stämningsfullt när skymningen faller på är poolbelysning. Poolbelysning skall vara placerad under vattnet och gör  badupplevelsen till en ännu härligare upplevelse samtidigt som badplatsen på samma gång blir till ett vackert inslag i trädgården.

    En poolbelysning ger ju poolen just det vackra skimmer och för verkligen poolen att bli just det smycke man vill ha i sin trädgård.

    Till toppen

    Med denna juvel till pool vill vår kund inspirera

    Sök inom kategorin:

    Poolbelysning

    • Vilken betydelse har poolbelysningen för poolen?

      Poolbelysningens betydelse för poolen är att göra badandet lite extra stämningsfullt när skymningen kommer. När man ser till poolbelysningens ytterligare betydelse handlar det om säkerhet och om man vill ha ett poolparty blir det extra festligt med poolbelysningen tänd.

      Här är några skäl till varför poolbelysning är så viktig och fördelaktig för din pool:

      1. Skapar atmosfär: Poolbelysning skapar en stämning och atmosfär som gör din pool till en lockande och inbjudande plats på kvällen. Det kan omvandla din poolomgivning till en avkopplande och vacker plats där du kan njuta av stunder av lugn och ro, umgänge med vänner eller romantiska kvällsdopp.

      2. Säkerhet: Poolbelysning är också en viktig säkerhetsfunktion. Det gör att du och dina gäster kan använda poolen på ett säkert sätt efter mörkrets inbrott. De upplysta områdena gör det enkelt att se vattenytan och undvika potentiella faror.

      3. Estetik: Poolbelysning ger en estetiskt tilltalande touch till din pool. Du kan välja mellan olika belysningsalternativ, inklusive färgförändrande LED-lampor, undervattensljus och spotlights, som kan skapa olika visuella effekter och färger som passar din smak och poolens omgivning.

      4. Förlänger badsäsongen: Med poolbelysning kan du förlänga din badsäsong till kvällar och nätter. Det öppnar upp möjligheten att använda poolen även under varma sommarkvällar när solen har gått ner.

      5. Förbättrar poolpartyn: Om du är en värd för poolpartyn eller sociala tillställningar kommer bra poolbelysning att göra dina evenemang ännu mer minnesvärda. Det ger en festlig och inbjudande atmosfär som gör att gästerna trivs och har roligt.

      6. Personlig prägel: Poolbelysning ger dig möjlighet att lägga till din personliga prägel på din poolomgivning. Du kan anpassa färgscheman och ljuseffekter för att skapa den atmosfär du önskar.

      Sammanfattningsvis är poolbelysning inte bara en praktisk funktion utan även ett sätt att förvandla din pool till en plats av skönhet, säkerhet och njutning. Det öppnar upp möjligheten att använda din pool vid olika tillfällen och skapar en atmosfär som lockar till avkoppling och socialt umgänge.

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Vilken poolbelysning passar ovanmarkspool?

      Om du har en ljus liner passar det med en lampa per 20 m² vattenyta. Har du en mörk liner i din ovanmarkspool krävs oftast en kompletterande poolbelysning i en ovanmarkspool och i båda fallen placeras poolbelysningen bäst under vattennivån på samma sida som relaxdelen så inte ljuset bländar.

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Är poolbelysning utanpåliggande?

      Poolbelysning är oftast inbyggda i poolens konstruktion men det finns även utanpåliggande poolbelysning. En poolbelysning placeras oftast i poolens långsida mot relaxdelen så ljuset belyser motsatt sida av poolen så inte ljuset bländar.

      Utanpåliggande poolbelysning är relativt enkel att installera och kan vara en bra lösning för att lägga till belysning i befintliga pooler utan att genomgå större renoveringar.

      Det är viktigt att välja belysningsalternativ som är speciellt utformade och lämpliga för poolmiljön med tanke på vattentäthet och säkerhet. Konsultera alltid en professionell elektriker eller pooltekniker för att installera och anpassa belysningssystemet för att passa dina specifika behov och följa säkerhetsföreskrifterna.

      Tillbaka till Pooletten FAQ



    Teknikrum pool

    Det är i teknikrummet som all drift för poolen befinner sig så man kan kalla teknikrummet för poolens hjärta. I teknikrummet brukar man placera reningsverk, UV-C rening, autodos och annat som kan behövas för att driva och underhålla poolen.

    Poolvärmepump placeras utanför teknikrummet, har man en värmeväxlare så placeras den oftast i huset där man har sin värmekälla. Alla andra viktiga delar för att din pool skall drivas som du vill bör placeras i teknikrummet.

    Till toppen

    Poolvärmepump som ser till att värma din pool

    Sök inom kategorin:

    Teknikrum pool

    • Hur stort teknikrum pool?

      Hur stort behöver ett teknikrum till pool vara?

      Hur stort ett teknikrum till pool bör vara varierar lite beroende på vilken utrustning din pool skall ha. Ett teknikrum på 3×1,5 meter kommer du långt på men det kan behövas lite större teknikrum om ex även saltklorinator skall få plats.

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Vad är ett teknikrum?

      Ett teknikrum har utrustningen för all drift av poolen på ett ställe. Ett teknikrum är poolens hjärta. Här finns filter och rening av poolen och det mesta av den teknik som driver poolen så ett teknikrum rymmer det mest nödvändiga för din poolskötsel.

      Här är några vanliga komponenter som du kan hitta i ett teknikrum till pool:

      1. Cirkulationspump: En pump som cirkulerar poolvattnet genom filtrationssystemet och andra komponenter.
      2. Sandfilter eller patronfilter: En enhet som rengör och renar poolvattnet genom att ta bort partiklar och föroreningar.
      3. Doserare: Automatiska doseringsenheter som tillsätter kemikalier som klor eller pH-reglerande ämnen i poolvattnet för att hålla det rent och säkert.
      4. Värmare: En enhet som värmer poolvattnet för att hålla det vid en bekväm temperatur.
      5. UV- eller ozonrenare: Utrustning som använder UV-ljus eller ozon för att desinficera poolvattnet och minska användningen av kemikalier som klor.
      6. Poolrobot: En automatisk poolrengöringsmaskin som rengör poolbotten och sidor för att ta bort smuts och alger.
      7. Poolventiler och rörledningar: Systemet av rör och ventiler som styr vattenflödet mellan olika komponenter i poolteknikrummet.
      8. Elektrisk styrenhet: Ett kontrollsystem som övervakar och styr driften av alla tekniska komponenter i poolen.
      9. Poolbelysning: Utrustning som ger belysning i poolen och runt omkring den för säkerhet och estetik.
      10. Säkerhetsutrustning: Nödvändiga säkerhetskomponenter, som till exempel brandsläckare och nödsignalutrustning, för att säkerställa säkerheten i teknikrummet.
      11. Filtreringssystem: Ett system som tar bort skräp och smuts från poolvattnet och renar det.

      Ett teknikrum till pool är av avgörande betydelse för att hålla din pool i god kondition och för att säkerställa att vattenkvaliteten är säker för badare. Det är också platsen där underhåll och reparationer kan utföras på poolutrustningen. Teknikrummets storlek och layout kan variera beroende på poolens storlek och komplexitet, och det är viktigt att det är välventilerat och tillgängligt för pooltekniker för service och underhåll.

      Tillbaka till Pooletten FAQ



    Sandfilter

    En sandfilterpump cirkulerar poolvattnet och sköter sandfiltreringen av vattnet. Sandfilterrening sker genom en mycket finkornig sand eller glasgranulat som poolvattnet passerar igenom. Här rensas skräp och mycket små partiklar bort och tillbaka in i poolen från sandfilterpumpen kommer kristallklart badvatten.

    Till toppen

    Canabric sandfilter

    Sök inom kategorin:

    Sandfilter

    • Hur länge ska man Backspola ett sandfilter?

      Det kan vara svårt att veta hur länge man skall backspola ett sandfilter men sätt på pumpen och låt det backspola i ungefär två minuter. Att backspola sandfiltret i poolen är viktigt för att hålla vattnet rent och klart.

      Backspolning (backwash) av ett sandfilter i en pool är en process som används för att rengöra filtret genom att skicka vatten baklänges genom filtrets sandbädd för att skjuta ut inbyggda föroreningar och smuts. Hur länge du bör backspola beror på flera faktorer, inklusive filtrets storlek, filtermediets kondition och poolens användning. Här är några generella riktlinjer:

      1. Poolens användning: Ju mer du använder poolen, desto oftare behöver du backspola filtret. Pooler som används mycket, särskilt i högsäsongen, kan kräva mer frekvent backspolning.
      2. Filtrets tryck: Ett av de mest pålitliga sätten att avgöra när du behöver backspola filtret är att övervaka filtrets tryckmätare. När filtret är smutsigt och behöver rengöras, ökar trycket i filtertanken. När trycket ökar med 25-30% jämfört med det normala arbetstrycket är det dags att backspola.
      3. Sandfilterets storlek: Storleken på sandfiltret spelar också en roll. Större filter kan hålla mer smuts innan de behöver backspolas, medan mindre filter kan fyllas snabbare.
      4. Kvalitet på poolvatten: Om du har mycket föroreningar i poolen, som gräs, löv eller andra partiklar, kan filtret snabbare bli igensatt och kräva mer frekvent backspolning.

      När du väl bestämt att det är dags att backspola filtret, följ dessa steg:

      1. Stäng av poolens cirkulationspump.
      2. Vrid ventilens backspolningsläge (eller backspolnings- och sköljläge, beroende på din utrustning).
      3. Starta cirkulationspumpen igen och låt den gå i ungefär 2-3 minuter, eller tills vattnet i sightglaset (om din filterventil har en) blir klart.
      4. Stäng av cirkulationspumpen.
      5. Vrid ventilens läge tillbaka till filterläget.
      6. Starta cirkulationspumpen igen och kontrollera trycket på tryckmätaren. Det bör ha återgått till det normala arbetstrycket eller något därunder.

      Att följa dessa riktlinjer hjälper dig att underhålla din pool och hålla vattnet klart och rent. Om du är osäker på när du bör backspola ditt filtersand, kolla i filtrets manual eller rådfråga en professionell pooltekniker för råd som är specifika för din pools utrustning och användning.

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Hur ofta backspola sandfilter?

      Backspola sandfilter behövs en gång per vecka eller minst var 14’e dag. Hur ofta man ska backspola beror på badbelastningen och hur mycket nedfall man har i vattnet. Du bör däremellan hålla koll på manometern på sandfiltret.

      Om trycket ökar kan sandbädden vara för hårt smutsad eller för hårt packad. Se då till att backspola direkt. Om trycket istället är lägre än normalt kan det ha bildats sandgångar och även då bör filtret backspolas direkt.

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Hur ofta byta sand i sandfilter?

      Det rekommenderas att byta sand i sandfilter var 5’e år ungefär. Gräv ut sanden med händerna och fyll på med ny sand eller glasgranulat vilket har en längre livstid och är effektivare. Bäst är det att byta sand vid säsongsuppstart då filtret är tömt på vatten och inget extra arbete krävs.

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Hur mycket sand i sandfilter?

      Att ha rätt mängd sand i ditt sandfilter är avgörande för att upprätthålla en ren och frisk pool. Mängden sand som krävs beror på storleken på ditt sandfilter och tillverkarens rekommendationer. Generellt sett kan du förvänta dig att behöva fylla på cirka 75-85% av filtertankens totala volym med sand.

      Det är viktigt att använda rätt typ av filtersand som är speciellt utformad för poolfilter. Kontrollera regelbundet sandfiltrets prestanda och skölj eller byt ut sanden vid behov för att säkerställa optimal filtrering och vattenkvalitet i din pool.

      Ett sandfilter kan med fördel ha ca 50% sand och 50% glas i botten som ger en effektivare rening. Alternativt grövre sand i botten och finare sand ovan. Filterglas är ett bättre filtermedia som inte behöver bytas var femte år. Poolreningsverk och filter håller högsta kvalitet och är konstruerade för kontinuerlig drift under många år.

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Vilken sand i sandfilter?

      Poolfiltersand brukar ligga på 0,4-0,6 eller 0,6-0,8 mm. Man måste ha grövre glasgranulat i botten på sandfiltret och finare poolfiltersand på toppen. Poolfilterglaset är effektivare eller lättare än sanden så om man normalt ska ha 100kg sand i filtret ska man endast ha 90 kg glas.

      Tillbaka till Pooletten FAQ



    Saltklorinator

    En saltklorinator tillverkar underklorsyra av salt vilket ger ett behagligt och klart poolvatten med minskad irritation för hud och ögon. Saltklorinatorer är lätta att installera och använda.

    Med boost-funktionen kan du snabbt öka klorproduktionen vid behov och med low-funktionen kan du snabbt minska produktionen när poolen inte används. Nytt salt behöver endast tillsättas när man tappar ut poolvatten.

    Det behövs 4 kg salt per m3 för att uppnå 4 g/l (4000 ppm) koncentration. Till en 4 x 8 m pool på cirka 45 m3 behövs det alltså 180 kg salt.

    Till toppen

    Saltklorinator

    Sök inom kategorin:

    Saltklorinator

    • När starta Saltklorinator?

      Det är dags att starta saltklorinator när temperaturen är över 18 grader eftersom en saltklorinator inte producerar klor vid kallare temperaturer (kan variera). Under den temperaturen är dessutom algtillväxt minimal. Se till att saltvärdet är bra när du startar saltklorinator.

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Vad är Poolsalt?

      Poolsalt reducerar underhåll och eliminerar kemiska dofter. Generellt bör du sträva efter en salthalt på ca 0,4 % (4 kg salt per m3). Poolsalt är fritt från föroreningar och kalk och är helt rent salt utan några andra föroreningar.

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Hur ofta fylla på salt i pool?

      Normalt behöver man fylla på salt i pool en till två gånger per år. Allt beror på hur mycket det badas, hur mycket vatten som dunstar eller regnvatten som kommer ner i poolen och hur ofta det backspolas.

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Saltklorinator hur mycket salt

      Hur mycket salt man behöver ha i en pool med saltklorinator beräknas genom att det går ca 4 kg salt per kubikmeter vatten (ca 0,4%). En pool på 4×8 meter som är 1,5 meter djup rymmer ca 48 kubikmeter vatten gör att det behövs ca 192 kilo salt = 8 säckar á 25 kilo.

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Hur funkar saltklorinator

      En saltklorinator fungerar så att med renar poolvattnet genom salt som ombildas till fritt klor i en kemisk process vilket både ger ett kristallklart vatten och behagligt vatten för både hud och ögon.

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Vilken saltklorinator är bäst

      Den saltklorinator vi på Poolgiganten tycker är bäst på marknaden idag är Astral som du kan läsa mer om under saltklorinator.

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Fördel med saltklorinator

      En saltklorinator från POOLGIGANTEN erbjuder flera fördelar för att hålla din pool ren och inbjudande.

      En av de främsta fördelarna är att enheten omvandlar salt till klor genom en elektrolytisk process, vilket bidrar till ett rent och klart vatten utan behovet av att tillsätta klor manuellt.

      Detta kan göra poolvattnet mer behagligt för hud och ögon eftersom vattenkvaliteten blir jämnare och mer kontrollerbar.

      Dessutom är saltklorinatorer ofta effektiva och ger långvarig rening med minimalt underhåll. Systemet är självgående och kräver mindre hantering, vilket förenklar underhållet av poolen. Många modeller har även inbyggda intelligenta kontrollfunktioner som anpassar klorproduktionen efter behov, vilket optimerar reningen och sparar energi

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Vinterstänga pool med saltklorinator?

      När du vinterstänger din pool med en saltklorinator är det viktigt att följa några nyckelsteg för att säkerställa att din pool skyddas ordentligt under de kallare månaderna:

      1. Rengöra poolen: Gör rent din pool ordentligt, inklusive att dammsuga botten och skrubba vattenlinjen med en mjuk svamp och rengöringsmedel för att ta bort eventuella beläggningar.
      2. Kemisk balans: Testa och justera vattnets kemiska nivåer. Se till att klorhalten är mellan 1-3 ppm och justera pH-värdet vid behov. Detta steg är avgörande för att förhindra algväxt och hålla vattnet klart under vintern.
      3. Sänka vattentemperaturen: Se till att vattentemperaturen är under 10°C, eftersom detta minskar risken för algväxt.
      4. Vattennivå: Sänk vattennivån till under skimmern och jetstrålarna för att förhindra skador från frysning. För pooler ovan mark, minska vattennivån men behåll tillräckligt mycket vatten för att stödja täcket.
      5. Omsorg om saltklorinatorn: Stäng av saltklorinatorn och töm allt vatten från den. Förvara alla löstagbara komponenter på en frostfri plats.
      6. Tömma och täcka: Töm allt vatten från poolutrustningen som filter, pumpar, värmare och klorinatorer för att förhindra frysning. Täck alla exponerade rör och vinterförbered poolens rörsystem med frostskyddsvätska om tillverkaren rekommenderar det.
      7. Täck poolen: Täck poolen säkert med ett vintertäcke eller säkerplåtar om du inte har Lamelltäcke för att skydda den från skräp och för att minska underhållsbehovet.

      Varje steg är avgörande för att skydda din pool från frysning och för att bibehålla vattenkvaliteten under vintern. Kom ihåg att konsultera manualerna för din specifika utrustning för eventuella specifika krav relaterade till ditt poolsystem

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Automatisk saltklorinator

      En automatisk saltklorinator omvandlar salt till fritt klor så man får perfekt klorvärde i poolen. Med en saltklorinator får du en klorfri teknologi för kristallklart och friskt vatten med intelligenta systemkontrollfunktioner.

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Är Saltklorinator bra?

      Salt i en saltklorinator omvandlas till fritt klor i en automatisk process till perfekt nivå . En saltklorinator är mycket bra och effektivt, ger kristallklart och rent vatten. En annan fördel är att poolen blir fritt från klorlukt och behagligt för hud och ögon.

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Varför skall man ha Saltklorinator?

      En saltklorinator renar poolvattnet med salt som omvandlas till fritt klor på ett naturligt sätt. En saltklorinator är mycket effektivt och ger ett kristallklart, rent vatten men tänk på att inte använda rostfria detaljer i poolen om man har saltvattenklorinator. Inte för att det rostar men över tid börjar de ärga.

      Tillbaka till Pooletten FAQ



    Klorering av pool

    När man pratar om klor brukar man benämna fritt klor och bundet klor. Genom att chockklorera med snabbklor/chockklor i vattnet frigörs det bundna kloret och de illaluktande föreningarna (kloraminer) förstörs. Fritt klor är det klor som adderas i bassängen och angriper bakterier och föroreningar. När kloret har verkat övergår det till bundet klor eller kloraminer. Klor förbrukas kontinuerligt, dels genom oxidation av de partiklar som ska oskadliggöras, dels genom nedbrytning med solljus.

    Till toppen

    Poolkemi från Poolgiganten

    Sök inom kategorin:

    Klorering av pool

    • Chockklor hur mycket?

      Hur mycket ska man Chockklorera?

      Dosera 1-2 st 200 grams puckar med chockklor per vecka för en normal villapool på 30-40 m3, beroende på temperatur, antal badande mm. Dosera klor kontinuerligt så att en halt på 1-3 ppm hålls.

      Mängden klor som du bör använda för att chockklorera din pool beror på flera faktorer, inklusive poolens storlek, aktuell klorhalt, och varför du utför chockkloreringen (till exempel för att hantera alger eller andra föroreningar). Det finns dock några allmänna riktlinjer att följa:

      1. Poolstorlek: Storleken på din pool är en avgörande faktor. Ju större poolen är, desto mer klor behövs för att uppnå en effektiv chockklorering.
      2. Klorhalt: Du bör veta den aktuella klorhalten i din pool innan du chockklorerar. Målet med chockklorering är att höja klorhalten tillräckligt för att eliminera eventuella bakterier, alger eller andra föroreningar. En typisk klorhalt att sikta på efter chockkloreringen ligger vanligtvis mellan 1 och 3 ppm (parts per million).
      3. Syfte: Syftet med chockkloreringen spelar också en roll. Om du chockklorerar för att hantera en specifik förorening, som alger, kan du behöva använda mer klor än om du bara gör en rutinmässig chockklorering.
      4. Klorprodukt: Mängden klor som krävs varierar också beroende på vilken typ av klorprodukt du använder. Till exempel, om du använder klorgranulat, kommer doseringen att vara annorlunda än om du använder flytande klor (natriumhypoklorit) eller klorpulver.

      För att bestämma den exakta mängden klor du behöver för att chockklorera din pool, bör du använda en klorprodukt som är avsedd för chockklorering och följa anvisningarna på produkten. Dessa anvisningar anger vanligtvis mängden klor som ska användas baserat på poolens storlek och syftet med chockkloreringen.

      Det är också viktigt att sprida kloret jämnt över poolens yta och att använda poolens cirkulationssystem för att hjälpa till att fördela kloret jämnt i vattnet. Efter chockkloreringen bör du testa klorhalten regelbundet och vänta tills den är inom det säkra intervallet (vanligtvis 1-3 ppm) innan du låter folk bada igen.

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Hur sänka klorhalten i pool?

      Normalt behöver man inte sänka klorhalten i poolen utan sol, bad och vind sköter reduceringen av klorhalten. Är värdet väldigt högt rekommenderas antiklor för att omedelbart sänka klorhalten i pool så man kan bada.

      När du försöker sänka klorhalten är det viktigt att använda de kemikalier och metoder som rekommenderas av din poolleverantör eller de som anges på produkternas etiketter. Överdosering av kemikalier kan leda till andra problem med poolvattnet och kan vara skadligt. Om du är osäker på hur du ska gå tillväga, konsultera en professionell pooltekniker eller poolleverantör för råd och vägledning.

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Kan man bada när man Chockklorerat?

      Hur länge ska man vänta efter man Chockklorerat poolen?

      Det är viktigt att vara försiktig och vänta rätt mängd tid efter att du har chockklorerat poolen innan du badar. Chockklorering innebär en kraftig ökning av klorhalten i poolen för att eliminera bakterier, alger och andra föroreningar. Här är några riktlinjer att följa när det gäller att vänta innan du badar i en pool som har chockklorerats:

      1. Tidsintervall: Det rekommenderas att vänta minst 12 till 24 timmar efter att du har genomfört en chockklorering innan du badar i poolen. Detta ger tillräckligt med tid för det ökade kloret att brytas ner och stabilisera sig till säkra nivåer för simning.
      2. Kvällschockklorering: Att utföra chockklorering på kvällen är en bra praxis eftersom det ger dig tid att låta kloret verka under natten och förhindrar att du kommer i kontakt med det ökade kloret innan det har brytits ner till säkra nivåer.
      3. Varierande faktorer: Tiden det tar för kloret att brytas ner kan variera beroende på faktorer som poolens storlek, klorhalt, vattenflöde och andra kemiska balanser. Att vänta minst 12 till 24 timmar ger en säkerhetsmarginal för att säkerställa att vattnet är säkert att bada i.
      4. Testa vattenkvaliteten: Innan du går i poolen är det alltid klokt att testa vattenkvaliteten med en pålitlig vattentestare. Se till att klorhalten och pH-värdet är inom de rekommenderade nivåerna för att säkerställa att vattnet är säkert och bekvämt att bada i.

      Genom att följa dessa riktlinjer och använda sunt förnuft när det gäller att vänta efter en chockklorering kan du säkerställa att din pool förblir en trygg och njutbar plats för simning och avkoppling.

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Kan man bada i högt klor?

      Nej, det är inte hälsosamt att bada i en pool med för högt klorvärde. Klor i för höga koncentrationer kan orsaka hudbesvär och problem med andning. Använd antiklor och vänta i 24 timmar och gör ny mätning för att se om det fortfarande är för högt klorvärde.

      Det är inte säkert att bada i poolvatten med en för hög klorhalt. Höga klorhalter kan vara skadliga för hälsan och orsaka obehagliga biverkningar som irritation i ögonen, huden och andningsvägarna. Här är några av de potentiella riskerna med att bada i vatten med för hög klorhalt:

      1. Irritation: Klor i höga koncentrationer kan irritera ögonen, slemhinnorna och huden. Det kan leda till röda ögon, klåda, torrhet i huden och andra obehagliga symtom.
      2. Andningsproblem: Om luften ovanför poolen är mättad med klorångor på grund av höga klorhalter i vattnet, kan det leda till andningsbesvär och hosta.
      3. Allergiska reaktioner: Vissa människor kan vara känsligare för klor än andra och kan uppleva allergiska reaktioner som rinnsnuva, hosta eller andningssvårigheter när de utsätts för höga klorhalter.
      4. Hudproblem: Längvarig exponering för höga klorhalter kan orsaka torrhet, fjällning och irritation i huden.

      Därför är det viktigt att hålla klorhalten i poolvattnet inom det rekommenderade området (vanligtvis 1-3 ppm) och att följa tillverkarens anvisningar för korrekt dosering och underhåll av poolkemikalierna. Om du misstänker att klorhalten i din pool är för hög, bör du inte bada förrän den har sänkts till en säker nivå genom att låta vattnet cirkulera och använda pooltestkit för att övervaka klorhalten. Om du är osäker på hur du ska hantera klorhalten i din pool, kan det vara klokt att rådfråga en professionell pooltekniker eller poolleverantör för att få råd och hjälp.

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • När kan man bada i pool efter klorering?

      https://poolgiganten.se/pool_faq/kan-man-bada-nar-man-chockklorerat/Du kan bada i pool efter klorering som verkat i mellan 12 till 24 timmar. Om man chokklorerar på kvällen håller inte längre än 48 timmar kan man normalt bada dagen efter.

      När du har klorerat din pool kan det vara viktigt att vänta en viss tid innan du låter folk bada i den. Det beror på klorprodukten du använde och mängden som tillsattes. Här är några generella riktlinjer:

      1. Klorgranulat eller tabletter: Om du har använt klorgranulat eller tabletter för chockklorering eller för att öka klorhalten i poolen, bör du normalt vänta tills klorhalten sjunker till en säker nivå. Detta tar vanligtvis några timmar till ett dygn, beroende på mängden tillsatt klor och poolens storlek. Du kan använda ett testkit för att mäta klorhalten i vattnet och vänta tills den är inom det säkra området (vanligtvis 1-3 ppm) innan du låter folk bada.
      2. Flytande klor (natriumhypoklorit): Om du har använt flytande klor för chockklorering eller för att öka klorhalten, kan du behöva vänta lite längre än med granulat eller tabletter, eftersom flytande klor kan vara starkare. Återigen, använd ett testkit för att mäta klorhalten och vänta tills den är inom det säkra området.
      3. Klorchock: Om du har använt en klorchock med mycket hög koncentration, kan det ta längre tid för klorhalten att sjunka till en säker nivå. Det är viktigt att följa anvisningarna på produkten och eventuella rekommendationer från tillverkaren om när det är säkert att bada igen.
      4. Algericid: Om du har använt en algericidbehandling, bör du normalt inte behöva vänta länge innan du låter folk bada igen. Algericider är vanligtvis inte skadliga för människor.

      För att vara säker på att det är säkert att bada i poolen, rekommenderas det att du följer anvisningarna på de klor- eller kemikalieprodukter du har använt och att du testar klorhalten i vattnet med ett pooltestkit. Det är viktigt att hålla klorhalten inom säkra gränser för att undvika irritation i ögonen och på huden samt för att säkerställa en hälsosam simmiljö.

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Hur blir man av med grönt vatten i poolen?

      För att bli av med grönt vatten i poolen som uppstår när vattnet har hög kopparhalt i sig eller fått algtillväxt på grund av för lite desinfektionsmedel. Du blir av med grönt poolvatten när du Chockklorerar en gång per dygn tills vattnet inte längre är grönt. Flocka vattnet och bottensug poolen. Tillsätt extra algmedel.

      Att bli av med grönt vatten i poolen är oftast ett tecken på att alger har börjat växa i vattnet. Här är steg du kan följa för att rensa poolvattnet från alger och återställa dess klarhet:

      1. Kontrollera poolkemikalier: Använd ett testkit för att mäta pH-värdet, alkaliniteten och klorhalten i poolvattnet. Om pH-värdet är för högt eller lågt, justera det till rätt nivå (mellan 7,2 och 7,6). Se också till att klorhalten är inom det rekommenderade området för din pool.
      2. Skrubba poolen: Använd en poolborste för att skrubba poolväggarna och botten noggrant. Detta tar bort alger som kan fastna på poolens ytor.
      3. Sänk poolens pH-värde: Om poolens pH-värde är högt, kan du sänka det med hjälp av en pH-sänkande kemikalie enligt tillverkarens anvisningar. Lågt pH kan göra det svårt för alger att överleva.
      4. Chockklorering: För att döda alger, gör en chockklorering av poolen. Använd en klorchock med hög koncentration och följ noga doseringsinstruktionerna på förpackningen. Detta kommer att öka klorhalten i poolen till tillräckligt höga nivåer för att eliminera alger.
      5. Algericidbehandling: Tillsätt en algericid till poolvattnet enligt anvisningarna på förpackningen. Algericiderna hjälper till att förhindra att alger återvänder.
      6. Filtret och cirkulation: Låt poolfiltret fungera kontinuerligt under denna process, och kontrollera att poolens cirkulationssystem fungerar effektivt för att fördela kemikalierna jämnt i vattnet.
      7. Backspola filtret: Efter chockkloreringen kan filtret bli igensatt med döda alger. Backspola filtret för att ta bort dessa partiklar.
      8. Testa och justera regelbundet: Fortsätt att testa pH-värdet, alkaliniteten och klorhalten i poolvattnet och justera dem enligt behov under en tid. Du kan behöva upprepa chockkloreringen om algerna inte försvinner helt efter första behandlingen.
      9. Borsta och rengör: Under och efter behandlingen, fortsätt att borsta poolens ytor och ta bort eventuell dött alger eller sedimentation.
      10. Förhindra återkommande alger: För att förhindra att alger återvänder, håll poolens kemiska balans och använd algericid som förebyggande åtgärd en gång i veckan.

      Om poolen fortfarande har grönt vatten efter att ha följt dessa steg, kan det vara en bra idé att konsultera med en professionell pooltekniker för att få ytterligare råd och hjälp med att identifiera eventuella underliggande problem i din pool.

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Hur får man bort grumligt vatten i poolen?

      Grumligt vatten i poolen beror på vattnet fått för hög alkanitet och för högt PH vilka behöver sänkas. Det kan också vara fina partiklar som passerar filtret och man får bort det genom att backspola sandfiltret och använda flockmedel.

      Att ta bort grumligt vatten i en pool kräver vanligtvis några steg och kan vara beroende av orsaken till grumligheten. Här är några generella steg du kan följa:

      1. Kontrollera poolens kemiska balans: Grumligt vatten kan bero på en obalans i poolens kemiska sammansättning. Använd en testkit för att mäta pH-värdet, alkaliniteten och klorhalten i poolvattnet. Justera nivåerna om det behövs. Målet är att ha rätt pH (mellan 7,2 och 7,6), alkalinitet och tillräckligt med fritt klor för att desinficera vattnet.
      2. Kör poolfiltret: Låt poolfiltret köra längre än normalt, åtminstone 12-24 timmar om dagen. Detta hjälper till att rensa vattnet från partiklar och föroreningar.
      3. Skrubba poolväggarna och botten: Om grumligheten orsakas av alger eller annan sedimentation, använd en poolborste för att skrubba poolväggarna och botten noggrant. Detta hjälper filtret att fånga upp partiklarna.
      4. Använd en poolklarare (flokkulant): Flokkulanter är kemikalier som hjälper till att binda samman små partiklar i vattnet och göra dem större, så att filtret enklare kan fånga dem. Följ anvisningarna på produkten för att använda den korrekt.
      5. Backspola filtret: Om filtret blir igensatt med partiklar kan du backspola det enligt tillverkarens instruktioner för att ta bort partiklarna.
      6. Kontrollera cirkulationen: Se till att poolens cirkulationssystem fungerar korrekt. Om pumpen eller filtret inte fungerar som de ska kan vattnet inte renas effektivt.
      7. Undvik överbelastning: För många badande kan introducera föroreningar i vattnet som kan leda till grumligt vatten. Be dina gäster att skölja av sig innan de går i poolen och undvik att överbelasta poolen.
      8. Ta bort organiskt material: Om det finns löv, gräs, insekter eller annat organiskt material i poolen, ta bort det med en håv.
      9. Fortsätt att testa och justera: Fortsätt att testa poolvattnet regelbundet och justera kemikalierna enligt behov för att upprätthålla en korrekt balans.

      Om grumligt vatten inte försvinner trots att du följer dessa steg kan det vara nödvändigt att konsultera en professionell pooltekniker för att identifiera och åtgärda eventuella underliggande problem, som till exempel problem med poolens filter eller pumpsystem.

      Tillbaka till Pooletten FAQ



    Blue Connect

    Gör som proffsen – använd Blue Connect PRO som är en intelligent vattenanalysator för att hålla koll på dina vattenvärden. Via en app i telefonen eller din surfplatta så får du enkelt reda på allt du behöver veta om ditt poolvatten. Du får en notis från appen när det är något som behöver justeras, enkelt och smidigt. Fungerar självklart både på Apple och Android.

    Till toppen

    Blue Connect Plus håll koll på vattenvärdet i poolen - poolvattenrenare

    Sök inom kategorin:

    Blue Connect

    • Är Blue Connect bra?

      Blue Connect PRO är ett väldigt bra hjälpmedel för poolskötsel för att hålla kontroll på alla viktiga värden du behöver ha i din pool. Du håller enkelt koll och justerar värderna enkelt i Appen då Blue Connect PRO är WIFI-styrd.

      Läs mer om Blue Connect PRO här.

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Hur ofta kalibrera Blue Connect?

      Normalt bör man kalibrera sin Blue Connect varje år. När din Blue Connect levereras från fabrik är den kalibrerad och klar för användning. Du kalibrerar din Blue Connect enkelt via appen.

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Varför piper min Blue Connect?

      Din Blue Connect kan börja pipa när batteriet som normalt håller i 2 säsonger börjar ta slut. En bra idé är att avaktivera din Blue Connect när säsongen är över och då den inte behöver vara i drift för att spara på batteriet.

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Vad mäter Blue Connect?

      En Blue Connect mäter automatisk de vattenvärden du måste hålla koll på i din pool med hög precision som temperatur, PH, desinfektionsnivån med klor eller brom (ORP). Blue Connect är WIFI-styrd så du får alla värden din Blue Connect mäter direkt i telefonen där allt kan styras.

      Tillbaka till Pooletten FAQ



    Tömning av pool

    Hur skall man tänka när man har en pool med enorma mängder vatten i som är klorbehandlad, kan man tömma det på gräsmattan eller kan man tömma en pool över huvud taget?.

    Det är frågor som ofta kommer och här skall vi försöka besvara de vanligaste frågorna.

    Till toppen

    Inför poolbygget

    Sök inom kategorin:

    Tömning av pool

    • Kan man hälla ut poolvatten på gräsmattan?

      Det är ok att tömma ut vatten från poolen på gräsmattan efter att man låtit pooltäckningen varit öppen några dagar så kloret avdunstat. Töm sakta över flera kvällar ut på gräsmattan, håll koll på liner och ev liner i pooltrappan. Att tömma en pool innebär tryckförändringar som måste hållas koll på så var försiktig, normalt tömmer man aldrig mer än under bräddavloppet.

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Hur ofta tömmer man en pool?

      Det är lätt att generellt svara på när man tömmer en pool, man tömmer inte en pool om inte ett problem uppstår som gör att poolen måste tömmas. Om det blir aktuellt, töm efter att klor är bortluftat, töm sakta över flera kvällar ut på gräsmattan.

      Pool skall inte heller tömmas på vintern, endast sänkning av vattennivån under inlopp etc. som vintersäkras.

      Läs mer om vinterstängning av poolen här.

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Får man släppa ut poolvatten?

      Att fritt släppa ut poolvattnet så det finns chans att det når dagvatten- eller spillvattennätet är inte tillåtet. Se till att allt klor är försvunnet från poolen genom att låta poolen vara någon vecka så det mesta kloret försvinner, töm ut det på din gräsmatta, inte i en brunn eller vattendrag.

      Att släppa ut poolvatten, eller tömma en pool, är något som bör göras med försiktighet och med hänsyn till miljön. Här är några viktiga överväganden att ta hänsyn till innan du beslutar dig för att tömma din pool:

      1. Miljöregler och lokala bestämmelser: Innan du tömmer din pool, kolla upp de lokala reglerna och bestämmelserna som gäller i ditt område. Vissa områden har specifika regler om utsläpp av poolvatten för att skydda det omgivande ekosystemet och dricksvattenförsörjningen.
      2. Vattenbrist: I områden med vattenbrist kan det vara olämpligt eller olagligt att tömma en pool, eftersom det innebär slöseri med vattenresurser. Du bör överväga alternativa sätt att hantera problemen med poolvattnet, som att återanvända det eller behandla det på plats.
      3. Behandlat vatten: Om du har använt poolkemikalier för att behandla ditt poolvatten kan det vara skadligt att släppa ut detta vatten direkt i naturen, eftersom kemikalierna kan påverka den naturliga miljön. Du kan behöva behandla vattnet för att avlägsna eller neutralisera kemikalierna innan du släpper ut det.
      4. Grundvattenstånd: Om du bor i ett område med högt grundvattenstånd, kan tömning av din pool medföra risker för ditt hus eller omgivningen. Om du tömmer för mycket vatten kan det leda till att poolen lyfter sig upp ur marken eller att det skapas problem med jordstabiliteten.
      5. Poolens skick: Om du tänker tömma din pool för underhåll eller reparation, bör du se till att poolens struktur är i gott skick innan du gör det. Om det finns skador på poolens väggar eller botten kan tömning leda till att poolen kollapsar.

      Om du är osäker på om du bör tömma din pool och hur du bör göra det på ett säkert och miljövänligt sätt, rekommenderas det att du kontaktar en professionell pooltekniker eller rådgör med din lokala myndighet för att få vägledning och råd. Det är viktigt att hantera poolvatten på ett ansvarsfullt sätt för att minimera påverkan på miljön och samhället.

      Tillbaka till Pooletten FAQ



    Poolkemi

    Det är otroligt viktigt att använda kvalitets produkter när du justerar och underhåller alla vattenvärden i din pool. Här nedan svarar vi på de mest förekomna frågorna du kan ha om poolkemi.

    Till toppen

    CTX Professional

    Sök inom kategorin:

    Poolkemi

    • Vilka är idealvärdena för min pool?
      • pH 7,0-7,4
      • Klor (totalt) 0,5-1,0 ppm
      • Fritt klor 0,5-1,0 ppm
      • Bundet klor 0-0,5 ppm
      • Alkalinitet 80-120 ppm
      • Kalkhalt 120-200 ppm
      • Cyanursyra 25-50 ppm

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Vad orsakar vattenproblem i poolen?
      ProblemOrsakÅtgärd
      ÖgonsvedaObalans i pH-värdeKontrollera och justera pH-värde efter behov
      Grumligt eller dimmigt vattenFör högt pH-värdeSänk pH-värdet
      Obehaglig klorlukt och ögonsvedaFör hög halt av bundet klor, dvs. kloraminhalten i poolen är för hög efter intensivt bruk av poolen.Kontrollera pH-värdet och justera detta vid behov. Chockklorera enligt anvisning på förpackningen. Vänta 30 minuter kontrollera pH-värde justera efter behov. Vid mycket hög halt av bundet klor kan det vara bra att byta ut en del av poolvattnet genom en extra lång backspolning.
      Grönt vattenDet är alger i poolen, troligen pga att det under en tid vart för lågt klorvärde.Kontrollera pH-värdet och justera detta vid behov. Chockklorera enligt anvisning på förpackningen. Lägg i en Sunflock i bräddavloppet och backspola efter att halva rullen löst upp sig samt efter att hela rullen är upplöst. Behandlingen kan behöva upprepas.
      Grönt vatten Klorblockering till följd av att stabiliserat klor under en längre tid tillsats i vattnet, utan tillräckligt stort vattenbyte.Mät cyanursyrehalten. Är halten högre än 80-100 ppm måste vattnet spädas ut med nytt vatten så att nivån går ner till 25-50 ppm. Börja med att byta ut 1/3 av poolvattnet mät igen och fortsätt späda i denna takt tills önskat värde uppnås.
      Rödbrunt vattenHög järnhalt i vattnet, Vanligt förkommande om man fyller vatten från egen brunn.Kontrollera pH-värdet och justera detta vid behov. Chockklorera enligt anvisning på förpackningen. Lägg i en Sunflock i bräddavloppet och backspola efter att halva rullen löst upp sig samt efter att hela rullen är upplöst. Behandlingen kan behöva upprepas.
      Blågrönt vatten Hög kopparhalt i vattnet, Vanligt förkommande om man fyller vatten från egen brunn.Kontrollera pH-värdet och justera detta vid behov. Chockklorera enligt anvisning på förpackningen. Lägg i en Sunflock i bräddavloppet och backspola efter att halva rullen löst upp sig samt efter att hela rullen är upplöst. Behandlingen kan behöva upprepas.
      Brunsvart vatten Hög manganhalt i vattnet, Vanligt förkommande om man fyller vatten från egen brunn.Kontrollera pH-värdet och justera detta vid behov. Chockklorera enligt anvisning på förpackningen. Lägg i en Sunflock i bräddavloppet och backspola efter att halva rullen löst upp sig samt efter att hela rullen är upplöst. Behandlingen kan behöva upprepas.

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Vår pool är Hal och/eller slemmig yta på poolväggar och/eller botten

      Det är alger i poolen, troligen pga att det under en tid vart för lågt klorvärde.

      1. Kontrollera pH-värdet och justera detta vid behov.
      2. Chockklorera enligt anvisning på förpackningen.
      3. Vänta ca 4-timmar borsta sedan väggar och botten.
      4. Lägg i en flock i bräddavloppet och backspola efter att halva rullen löst upp sig samt efter att hela rullen är upplöst. Behandlingen kan behöva upprepas

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Grumlig pool vad göra?

      Om du fått en grumlig pool beror detta oftast på dålig filtration. Åtgärda detta genom att backspola sandfiltret. Om det är 3 eller fler år sedan senaste sandbytet så gör ett sandbyte om backspolning inte hjälper.

      Grumligt eller mjölkaktigt vatten, kloret har en sämre verkningsgrad och ger kalkavfällningar. Vattnet känns fett och obehagligt för de badande. Tillsätt pH Minus i poolen.

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Vad händer om man har för mycket klor i poolen?

      Det händer om man har för mycket klor i poolen är att vattnet får en frätande effekt på poolens liner. Det är inte heller hälsosamt att bada med för mycket klor i poolen då det kan orsaka hudirritation. Klorvärdet bör ligga mellan 1,0-3,0 mg/liter.

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Hur mycket klor ska man ha i poolen?

      Hur mycket klor man skall ha i poolen beror lite på poolens storlek och det är klorvärdet i poolen som styr hur mycket klor man skall ha i poolen. Värdet på klor bör ligga mellan 1,0-3,0 mg/liter vatten.

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Hur ofta byta vatten i pool?

      Hur ofta behöver man byta vatten i en pool är en fråga många ställer sig. Normalt byter man inte vatten i en pool utan kompletterar med vatten då vatten avdunstar naturligt samt att en del vatten kommer att försvinna när man backspolar sandfiltret.

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Hur ofta ska man lägga klor i poolen?

      När badsäsongen är som intensivast och det badas varje dag och solen skiner väldigt mycket bör man mäta sin klorhalt varje kväll och tillsätta klor när värdet understiger 1,0 mg/liter. Normalvärdet av klor skall vara mellan 1,0 och 3,0 mg/liter.

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Hur länge verkar Chockklor?

      Chockklor brukar inte verka längre än 48 timmar och det bästa är att chockklorera på kvällen och låta det verka under natten när ingen skall bada.

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Måste man ha klor i poolen?

      Ja, om du har sötvatten i din pool måste du tillsätta klor för att uppnå rätt PH-värde i poolen. Om man har el saltklorinator tillverkar den klor av salt på ett naturligt sätt. Oavsett vattentyp måste du ha klor i poolen.

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Hur klorerar man en pool?

      När man skall klorera en pool tillsätter man chockklor i bräddavloppet till ett klorvärde på 2 ppm (mg/l) För att kloret skall hinna lösa upp sin vänta i ca 3 timmar innan test av vattenkvaliteten och upprepa vid behov så rätt klorvärde uppnås.

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Varför svider mina ögon när jag badar i poolen?

      Vatten som ger ögonsveda är även korrosivt för metalldelarna. Kan ge grönt vatten om det finns koppar eller kopparlegeringar i poolsystemet. Poolvattnet ligger då i det sura området mellan 0-7 i pH så man behöver då tillsätta pH-plus.

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Varför är mitt poolvatten mjölkigt?

      Varför ditt poolvatten är mjölkigt beror på kalkrikt vatten och en hög alkalinitet i poolvattnet.  Fina partiklar som passerar filtret kan också göra vattnet grumligt. Justera ner pH och eventuell alkalinitet.

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Varför luktar mitt poolvatten mycket klor?

      En hög halt av kloraminer (bundet klor) gör att poolvattnet luktar mycket klor. För att lösa problemet med poolvatten som luktar mycket klor bör man chockklorera så att det bundna kloret frigörs, fritt klor gör att ditt poolvatten inte luktar.

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Varför är mitt poolvatten grönt?

      Varför ditt poolvatten är grönt beror på att det blivit algbildning i poolen vilket ofta uppstår med för lite desinfektionsmedel i poolvattnet. Det är inte farligt att bada i grönt poolvatten men för att åtgärda grönt vatten i poolen mät PH-värdet och tillsätt erforderlig mängd klor/flockning.

      Läs mer om lösningar på grönt poolvatten

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Varför är mitt poolvatten brunt?

      Är ditt poolvatten brunt har vattnet för mycket järn i sig. Är det mer åt brunsvart kan det bero på hög ansamling av Mangan. Om ditt poolvatten är brunt eller brunsvart hjälper chockklorering och därefter Flocka ditt poolvatten upprepade gånger tills allt järn har försvunnit.

      Läs mer om lösningar på vattenproblem.

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Vad skall en pool ha för PH-värde?

      En pool bör ha ett PH-värde som ligger mellan 7,2 till 7,6 i en pool. Skalan på PH går från 0 (surt vatten) till 14 (basiskt vatten) så medelvärdet på vad en pool skall ha i PH är mellan 7,2 och 7,6.

      Läs mer om poolskötsel.

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Hur går poolrengöring till?

      Poolrengöring kan variera lite beroende på vilken typ av pool du har, men grundläggande rengöring brukar involvera några viktiga steg:

      • Skimming – Använd en håv för att ta bort löv, insekter och annat flytande skräp från poolens yta. Detta bör göras dagligen under poolsäsongen för att hålla vattnet rent.
      • Botten och väggar – Använd en poolborste för att skrubba botten och väggarna i poolen. Detta hjälper till att ta bort alger och andra avlagringar som kan bildas på ytan.
      • Städning av filterPoolens filter behöver regelbunden rengöring eller byte för att säkerställa att det fungerar effektivt. Hur ofta detta behöver göras beror på typen av filter och hur mycket poolen används.
      • Kemisk balans – Testa poolvattnets pH, klorhalt och andra kemikalier regelbundet och justera dem vid behov. Detta är viktigt för att hålla vattnet säkert och behagligt för badande.
      • Städning av poolrobot eller automatisk dammsugare – Om du använder en poolrobot eller en automatisk dammsugare för att rengöra din pool, se till att även den blir rengjord och underhållen.
      • Vattenbyte – Ibland kan det vara nödvändigt att delvis byta ut poolvattnet, särskilt om det blivit mycket förorenat trots regelbunden underhåll.

      Regelbunden rengöring och underhåll är viktigt för att förlänga poolens livslängd och för att säkerställa en säker och njutbar badupplevelse.

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Vilken utrustning skall man ha för poolrengöring?

      Den utrustning man behöver för poolrengöring är

      1. Teleskopstång Exklusiv
      2. Sugslang Ø 38mm
      3. Bottensugmunstycke Exklusiv
      4. Poolhåv Exklusiv
      5. Testset pH/klor

      Termometer

      Komplettera gärna med en poolrobot EVO XL som fått bäst i test.

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Vilket är bästa sättet för poolrengöring?

      Daglig poolrengöring

      1. Rensa bort löv och skräp från pooltäckning
      2. Borsta av pooltaket eller vid lamelltäckning öppna täckningen, smuts städas bort.
      3. Töm filterkorgar

      Varje vecka

      1. Rengör väggar och poolens botten (eller starta poolroboten)
      2. Töm pumpfilter
      3. Ta bort ev smutsrand av kalk i vattenlinjen med borste
      4. Kontrollera PH-värdet och justera eventuellt, PH bör ligga mellan 7,2 och 7,6

      Månadsvis

      1. Rensa poolfilter

      Tillbaka till Pooletten FAQ



    Skimmer

    Detta ord kanske kräver en liten förklaring på vad det är och vad skimmern har för funktion i en pool.

    Skimmern (det engelska ordet för bräddavlopp) leder ytvatten genom en silkorg på väg till reningsverket och tar hand om löv och smuts från vattenytan.  Eftersom cirkulationspumpen suger sitt vatten genom skimmern så skapas ett flöde genom skimmern som gör att all smuts som är på vattenytan hamnar i skimmerns silkorg.

    Det fina är om du har ett lamelltäcke. Då förs allt smuts och skräp som hamnat på lamelltäcket ner i bräddavloppet, hamnar i silen och kan enkelt städas bort.

    Till toppen

    Enkelt att montera Bräddavlopp i en Thermopool

    Sök inom kategorin:

    Skimmer

    • Vad är skimmer till pool?

      En skimmer till pool heter i själva verket skimmerklaff och har som funktion att öka på vattnets hastighet på ytan så att inte smuts som hamnar i poolen utan hamnar i silkorgen som finns i bräddavloppet.

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Vad är en skimmerklaff?

      Skimmerklaffen och silkorgen är två delar som sitter i bräddavloppet. Skimmerklaffens funktion är att öka ytvattenhastigheten i bräddavloppet så att inte smuts som hamnar i poolen hinner sjunka till botten utan hamnar i bräddavloppets silkorg istället.

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Vad gör en skimmerklaff?

      Om du använder poolen utan skimmerklaff så hamnar det mesta av skräpet på botten av poolen istället för i silkorgen då ytvattenhastigheteten är för låg utan skimmerklaff. Om skimmerklaffen inte sitter som den skall så kan pumpen suga luft och gå sönder.

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Varför kommer det bubblor ur poolens inlopp

      Anledningen till att det kommer bubblor i poolens inlopp kan bero på att det finns ett läckage som drar in luft mellan cirkulationspump och bräddavloppet. En lösning kan vara att dra åt kopplingarna till bräddavloppet innan pump.

      Tillbaka till Pooletten FAQ



    Vårstart av pool

    Finns det någon tid på året som är lika skön som den dagen man kan göra en vårstart av poolen?. Man ser tillbaka på alla de underbara stunderna man hade förra året med samkväm med nära och kära med grillfester, badning och du kanske hade ett poolparty som går till historien som ett av era finaste minnen från förra sommaren.

    Nu när du skall vårstarta poolen är det ju dock bara ca 10 grader varmt i vattnent, men det kommer bli vamare! Det är något vi kan lova.

    Till toppen

    Värm och skön pool på semestern hemma

    Sök inom kategorin:

    Vårstart av pool

    • Hur vårstartar jag poolvärmepumpen?
      1. Återmontera pooldetaljer
      2. Fyll upp med vatten
      3. Starta upp pumpen
      4. Fyll vatten i huset för silkorgen på pumpen. OBS! Du får inte starta pumpen utan vatten, eftersom axeltätningen då kan ta skada
      5. Öppna alla ventiler till avlopp-, retur- och sug uttagen
      6. Backspola
      7. Starta pumpen och låt den suga ut vatten ur sugledningen några minuter. På centralventilens avloppsuttag passerar vattnet siktglaset på centralventilens avloppsuttag, spola cirka 1-2 minuter eller tills vattnet i siktglaset är klart.
      8. Stanna pumpen
      9. Spola rent. Vrid handtaget till renspolning (rinse) innan du startar pumpen och spola i cirka 15-30 sekunder. Stanna sen pumpen och vrid handtaget till FILTER, vilket är normala driftläge på filtret.
      10. Se till att justera PH-värdet i poolvattnet. Justera pH-värdet till 7,2-7,6. Klorera med chockklor via bräddavloppet till klorvärde 2 ppm (mg/l). Behöver du upprepa klor doseringen väntar du i 3 timmar mellan varje test så att kloret hinner lösa upp sig.

      Läs mer om hur du vårstartar poolvärmepump här.

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Hur vårstartar jag Jet-Stream?

      Här finns svaret på hur du vårstartar Jet-stream

      Läs mer om:

      -Ta bort vinterpluggarna/frysflaska från inlopp och bräddavlopp om du har detta.

      -Skruva tillbaka inloppsmunstyckena och sätt tillbaka flottören (Skimmerklaffen) i bräddavloppet.

      Tillbaka till Pooletten FAQ



    Vinterstängning pool

    Hur skall man göra vid vinterstängning av pool?. Skall man ha vinterplåtar, kan man ha kvar sitt pooltäcke under vinterplåtarna?, Klarar ett pooltak verkligen att agera vintertäckning och vilka snölaster klarar pooltak respektive lamelltäckning.

    Frågorna är många men vi reder ut dom åt er!

    Till toppen

    Värmekälla pool

    Sök inom kategorin:

    Vinterstängning pool

    • När skall jag vinterstänga poolen?

      När du skall vinterstänga en pool är när temperaturen kryper ner mot 10 plusgrader.

      Läs mer om hur du vinterstänger poolen här

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Hur vinterstänger jag inloppet pool?

      Sänk vattennivån till cirka 5 centimeter under inloppet. Plugga inloppet och bräddavloppet med vinterpluggar. En vinterstängning bör utföras när temperaturen kryper ner runt 10 plusgrader.

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Hur vinterstänger jag cirkulationspumpen i poolen?

      Har du din cirkulationspump och sandfilter utomhus så de kan frysa så skall du tömma dessa på vatten. Cirkulationspumpen har oftast en avtappningsplugg i botten på vattenbehållaren. På sandfiltret brukar det finnas en avtappningskran som öppnas. Koppla bort alla slangar så att du inte har vatten stående i dessa. Kan du plocka bort cirkulationspumpen och förvara den inomhus är det bra.

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Hur vinterstänger jag poolfilter?

      Genom att öppna bottenpluggen på sandfiltret tömmer du den på vatten när du även öppnat luftskruven som sitter vid manometern överst på filtret. Lämna bottenpluggen öppen under hela vintern så har du vinterstängt ditt poolfilter.

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Hur vinterstänger jag poolvärmepumpen?

      Koppla bort ström till poolvärmepumpen och stäng av vattentillförseln genom att stänga by-pass kopplingen. Koppla också loss poolvärmepumpens anslutningar från systemet, skruva loss poolvärmepumpens dräneringsplugg och lyft ena sida, så allt vatten rinner ut ur genom anslutningarna och dräneringsavloppet.

      Allt vatten måste tömmas ut ur värmepumpen, en liten droppe som fryser till is kan orsaka rörsprängning och fördärva poolvärmepumpen. Ta in poolvärmepumpen över vintern eller täck den med ett överdrag.

      Du kan läsa mer om vinterstängning av pool här.

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Hur vinterstänger jag min Jet-Stream?

      Om du har en Jet-Stream i poolen som ligger lägre än inloppet i poolen bör du tömma poolens vatten till 5 cm under Jet-streamen. Varje typ av Jet-Stream har sina egna instruktioner för vinterstängning vilket vi hänvisar till.

      Läs mer om våra Jet-Stream modeller här.

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Hur tömmer man poolen inför vintern?

      När man skall tömma sin pool inför vintern måste man se till att poolen stått öppen en tid så att klor försvunnit innan poolvattnet kan tömmas med ett baksug i en vattenslang på gräsmattan. Normalt tömmer man poolen till 5 cm under inloppet som vinterpluggas.

      Läs mer om vinterstängning pool

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Hur mycket vatten skall man tömma i poolen inför vintern?

      När det är dags att förbereda din pool för vintern är det viktigt att tömma en viss mängd vatten för att undvika skador till följd av fryst is. Generellt sett rekommenderas att du sänker vattennivån till cirka 5-10 centimeter under poolens inlopp (eller Jet-Stream om det finns och är lägre monterad). Se till att skruva bort ev lampor och placera på varm plats.

      Detta säkerställer att tillräckligt med utrymme finns för eventuell expansion av isen utan att det skapar spänningar på poolens struktur. Kom ihåg att regler och rekommendationer kan variera beroende på klimat och typ av pool. Kontrollera alltid tillverkarens riktlinjer och konsultera en professionell pooltekniker för att få exakta råd som passar din specifika pool.

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Ska man tömma poolen på vintern

      Se till att tömma all utrustning som står utomhus på vatten när temperaturen kryper ner mot +10 grader.

      • Töm delvis poolens vatten så det är under inloppen, finns Jet-Stream bör vattennivån tömmas under den.
      • Chockklorera a inte när temperaturen är under 10 °C, använd då istället vinterkonserveringsmedel

      Läs mer om vinterstängning pool

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Hur gör man med poolen på vintern?

      När temperaturen sjunker ner mot 10° är det dags för vinterstängning av poolen.

      • Städa och bottensug poolen
      • Gör en rejäl backspolning
      • Vattennivån skall sänkas till under inlopp/bräddavlopp
      • Ta bort silkorgen och rengör
      • Montera expansionsflaska eller bitar av cellplast i bräddavloppet
      • Chockklorera (ej under 10°) eller använd vinterkonserveringsmedel
      • Elektronisk utrustning bör demonteras och förvaras inomhus
      • Se till att rör och kopplingar är helt vattenfria
      • Täck med vinterplåtar om du har vanligt poolöverdrag (pooltak & lamelltäckning fungerar som vintertäcknig)

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Kan man ha vattnet kvar i poolen över vintern?

      Ja man kan eller bör ha vatten kvar i poolen över vintern. Det man skall tänka på är att sänka vattennivån till under bräddavloppet, vintersäkra enligt instruktionerna från leverantören samt att se till att känslig elektronisk utrustning flyttas till inomhus.

      Här kan du läsa mer detaljerat om vinterstängning pool

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Hur mycket chockklor vid Vinterstängning?

      Hur mycket chockklor som skall tillsättas vid vinterstängning varierar beroende på vilka klorvärden poolen har. När poolvattnet är rent och klart och har en klorhalt på maximalt 3 ppm kan du vinterstänga poolen.

      Här kan du läsa mer om vattenvärden för poolen och lite mer om vinterstängning.

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Måste man tömma poolen på vintern?

      Nej man måste inte tömma poolen på vintern men du måste sänka vattennivån till under bräddavlopp/inlopp och tömma de på vatten så de inte sprängs av expanderande vatten.

      Hur mycket chockklor som skall tillsättas vid vinterstängning varierar beroende på vilka klorvärden poolen har. När poolvattnet är rent och klart och har en klorhalt på maximalt 3 ppm kan du vinterstänga poolen.

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Vad kostar det att värma en pool på vintern?

      Det är väldigt svårt at svara på vad det kostar att värma upp en pool på vintern. Allt beror på vilken pooltäckning du har och hur väl det isolerar och hur mysket just din pooltäckning av sig själv klarar att värma poolen. Vår lamelltäckning med rätt lameller kan i sig värma upp vattnet med så mycket som 8 grader. Läs mer om våra uppvärmande Solar lameller.

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • När ska man stänga av poolen

      När vattentemperaturen nått 10 till 12 grader och nattemperaturen sjunker ner mot 10 grader är det dags att förbereda en vinterstängning av poolen. Alla former av alger och mikroorganismer slutar att föröka sig runt den temperaturen.

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Kan man ha poolen igång på vintern?

      Ja, du kan ha igång din pool under vintern om du vill vinterbada. Se till att stänga av all utrustning förutom cirkulationspumpen och håll koll på temperaturen. Är det över 0° räcker det med några timmar per dygn men vid minusgrader bör cirkulationspumpen gå dygnet runt.

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Hur sköter man en pool på vintern?

      All utrustning måste tömmas på vatten. Vattennivån skall sänkas till under inlopp/bräddavlopp. Poolvärmepump, ev Jet-stream och annan elektronisk utrustning bör förvaras inomhus. Se till att vintertäcka din pool på korrekt sätt med vinterplåtar eller täck med pooltak/lamelltäckningen.

      Tänk på att pooltak klarar max 45 kg/m² i snölast och lamelltäckning hela 100kg/m² och lamelltäcke kan naturligt värma poolvattnet med upp till 8 grader.

      Tillbaka till Pooletten FAQ



    Vintertäckning pool

    Vintertäckning till pool är nödvändigt om man använder vanliga poolöverdrag som pooltäckning. Vintertäckning eller vinterplåtar som det heter är vanliga korrugerade plåtar som kan inhandlas på lokal bygghandel.

    Har du pooltak eller lamelltäckning från oss på Poolgiganten behöver du inte någon speciell vintertäckning men det är viktigt att hålla koll på snömängden.

    25 cm blötsnö väger ca 100 kilo/m² och det är vad ett lamelltäcke garanterat klarar medan ett pooltak klarar ca 45 kilo/m², alltså ca 10 centimeter.

    Till toppen

    Vintertäckning till pool

    Sök inom kategorin:

    Vintertäckning pool

    • Måste man Vintertäcka poolen?

      Ja, du måste eller rättare bör vintertäcka poolen över vintern för att poolen skall hålla sig fräsch och inte ta skada. Du måste sänka vattennivån till under bräddavloppet och ta hand om utrustning enligt leverantörens instruktioner samt vintertäcka poolen. Där kan vi rekommendera vår snygga lamelltäckning pool.

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Varför Vintertäcka pool?

      En vintertäckning av pool har flera syften. Det skall skydda från att olycka inträffar så inget levande hamnar i poolen. Vintertäckning av vissa typer ser till att bibehålla poolvattnets värme och håller även poolen fri från skräp och snö. Det finns mängder att sätt att vintertäcka en pool.

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Har man vintertäckning till pool av plåt?

      Om man inte har att annat säkert sätt att skydda sin pool på vintern är vinterplåtar lösningen. Andra sätt att vintertäcka sin pool är att låta pooltaket agera vintertäckning, tänk på snölaster då pooltak normalt klarar 45 kg/m² eller om du har lamelltäckning klarar det vintertäckning och snölast på 100 Kg/m².

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    • Har man poolskydd under vinterplåtar?

      Har du vinterplåtar kan du välja själv om du vill ha ditt poolskydd (poolöverdrag) eller lamelltäcken under vinterplåtar om du har stora snömängder. Har du ett pooltak eller lamelltäcke som poolskydd är vinterplåtar överflödiga men där styr snömängden där du bor. Vinterplåtar är nödvändiga vid poolöverdrag och onödiga vid lamelltäckning eller pooltak om du inte har stora snömängder, över 100 kg/m². Bor du i snörik region och har pooltak bör pooltaket vara öppet och ersättas av vinterplåtar.

      Densitet hos snö

      Snötypkg/m³
      Mycket fluffig snö< 30
      Nyfallen torr nysnö30-100
      Våt nysnö100-200
      Vindpackad nysnö200
      Packad senvintersnö200-300
      Vårsnö under avsmältningens slutskede400

      Källa SMHI

      Tillbaka till Pooletten FAQ

    Wasa Kredit – en trygg finansieringspartner

    Tillsammans med Wasa Kredit erbjuder vi dig som kund olika former av finansieringslösningar.

    Finansiering