- Vilken pool ska man välja?
Ett av valen man står inför när man bestämt sig för att bygga en pool är vilken man skall välja. Skall man köpa en tillfällig pool som man kan ha under några år eller skall man bygga en pool som håller livet ut som med lite linerbyte var 15’e till 20’e år håller i närmare 100 år så är rekommendationen en Thermopool NXT®.
Här kan du läsa lite mer om konstruktionen på en Thermopool NXT® .
Tillbaka till Pooletten FAQ
- Är pool en bra investering
Att investera i en pool är som att investera för livet. Avkopplingen och njutningen som en pool innebär är bara det värt investeringen. En pool höjer marknadsvärdet på ditt hus vilket är en ekonomisk vinning men den verkliga investeringen gör du för dig själv.
Tillbaka till Pooletten FAQ
- Hur mycket ökar Husvärdet med pool?
Att säga hur mycket husvärdet ökar i värde beror i stor utsträckning på vart i landet du bor. Generellt kan man säga att en investering i en pool ökar husvärdet vilket i princip alltid gör att värdeökningen på huset betalar investeringen av en ny pool.
Tillbaka till Pooletten FAQ
- Vad kostar markarbete för pool?
När du planerar för att bygga en pool är det viktigt att inkludera kostnaderna för markarbetet i din budget. Markarbetet omfattar förberedelse av platsen, schaktning och nivellering av marken samt eventuell dränering.
Kostnaderna för markarbetet kan variera beroende på flera faktorer, inklusive poolens storlek och form, platsens tillgänglighet och eventuella befintliga hinder som behöver tas bort. Det rekommenderas starkt att anlita professionella entreprenörer för att utföra detta arbete för att säkerställa korrekt installation och undvika kostsamma problem i framtiden.
Priserna för markarbetet kan variera, så det är bäst att be om kostnadsuppskattningar från flera entreprenörer för att få en tydlig uppfattning om kostnaderna i din specifika situation.
Att förutsäga vad det kostar med markarbete för pool är svårt eftersom det är så många olika faktorer som spelar in. Om man räknar bort eventuell sprängning av berg och förutsätter att man kan gräva hela hålet på en dag (vilket är normalt) så kostar det för en standardpool på 4×8 med 1,50 meters djup ca 20-25.000 kr inklusive etableringskostnader.
Eventuell bortforsling tillkommer och kostnaden för detta kan bli lika mycket till beroende på hur långt det är till deponi. Eventuell Dränering, isolering samt gjutning av bottenplatta tillkommer också.
Tillbaka till Pooletten FAQ
- Varför skall man köpa pool av POOLGIGANTEN?
Det finns några punkter man skall titta på när man skall bygga en pool och bestämma poolleverantör.
När det gäller att investera i en pool är det viktigt att välja en pålitlig och erfaren leverantör. Här är några anledningar till varför Poolgiganten kan vara det rätta valet för ditt poolprojekt:
- Egenutvecklad stabilare konstruktion av Thermoblock NXT® med förstärkt insida, dränering på utsidan mm.
- Allt som behövs finns på eget lager
- Bästa pris garanti
- Kompletta detaljerade instruktionsvideos för självbyggare
- Stort/tryggt och stabilt bolag med god ekonomi
- Alltid snabbåterkoppling/offert inom 24 timmar.
- Över 30 års erfarenhet av pooler
- Svensk kvalitet
Tillbaka till Pooletten FAQ
- Vilken pool håller längst?
Den normala livslängden på en glasfiberpool eller en stålpool är mellan 25 till 30 år men billiga varianter håller endast 4-5 år. Ser man till den pool som håller längst är en Thermopool NXT® den som har en livslängd på upp till 100 år med endast linerbyten var 15’e till 20’e år.
En nedgrävd murad pool med exempelvis LECA eller en Thermopool NXT® som är betongfylld har en hållbarhet på minst 100 år.
Thermopool NXT® är inte bara Sveriges mest sålda pool det är också den pool av alla som håller längst. Med sin medellivslängd på närmare 100 år är Thermopoolen den pool som håller längst med sin betongfyllda stomme. Tillbehör som exempelvis liner behöver bytas ut några gånger under livstiden, då blir en Thermopool som ny swimmingpool igen.
Tillbaka till Pooletten FAQ
- Hur djup pool ska man ha?
Det normala djupet på en swimmingpool är 1,5 meter med ett normalt baddjup på 1,4 meter. Skall man se till hela familjen inklusive barnen som garanterat kommer att bada mest så skulle 1,3 meter vara perfekt för dom men för grunt för vuxna. Den gyllene medelvägen för hur djup poolen skall vara är 1,5 meter.
Tillbaka till Pooletten FAQ
- Vilken typ av pool är bäst?
För att bestämma vilken pool som är bäst är det inte bara att titta på grundkonstruktionen utan även se till vilka eventuella problem som kan uppstå med olika pooltyper. Om en pool någon gång måste tömmas helt på vatten får alla pooltyper utan armerad/gjuten stomme problem.
Problemet uppstår i och med att väggar inte klarar trycket utifrån av jordmassorna utan risk finns att poolen trycks ihop vilket i värsta fall skapar en obrukbar pool om den är nedgrävd.
Tillbaka till Pooletten FAQ
- Vilken är Sveriges mest sålda pooltyp?
En av de mest robusta och hållbara poolkonstruktionerna som finns på marknaden idag är Thermopool som byggs med hjälp av thermoblock. Denna metod involverar fyllning av thermoblock med armering och betong, vilket skapar en imponerande hållbarhet och stabilitet i poolstrukturen.
Thermoblock är speciellt utformade block som är gjorda av frigolit, ett isolerande material med hög densitet. Dessa block har en inbyggd kanal där armering och betong kan fyllas för att skapa en stark och enhetlig poolvägg. Kombinationen av frigolitens isolerande egenskaper och betongens hållfasthet resulterar i en poolstruktur som är både väderbeständig och hållbar över lång tid.
Det är sant att betong är känt för sin långvariga hållbarhet. Beroende på konstruktion och underhåll kan en betongstruktur som en pool hålla i 50 till 100 år eller mer. Genom att använda denna beprövade konstruktionsmetod med thermoblock och betong kan Thermopool erbjuda en exceptionellt lång livslängd för sin pool vilket gör den till ett klokt val för dem som söker en investering i långsiktig poolnjutning.
Sammanfattningsvis är Thermopool med thermoblock och betongfyllning en banbrytande metod för att bygga hållbara och pålitliga pooler. Genom att kombinera thermoblockens isolerande förmåga med betongens hållfasthet skapas en poolkonstruktion som kan ge glädje och nytta under många årtionden framöver.
Här kan du läsa mer om vilken är Sveriges mest sålda pooltyp
En thermopool byggs med thermoblock som fylls med armering och betong. Det resulterar i en av de mest hållbara poolkonstruktioner som finns på marknaden idag. Betong håller i minst 50-100 år!Tillbaka till Pooletten FAQ
- Hur tömmer man en pool?
Det viktigaste att tänka på när man skall tömma sin pool är att allt klor/kemikalier bör ha försvunnit eller avklorera. Poolvattnet bör tömmas på egna gräsmattan, se till att det inte når grannens tomt, gatubrunnar eller dagvattensystem. Töm poolen lite i taget så det hinner sjunka undan. Pool med sandfilter behöver sällan tömmas.
Tillbaka till Pooletten FAQ
- Hur fyller man en pool?
Antingen fyller man sin pool från tankbil med vatten men kostnaden för en tank med vatten inklusive hemkörning kostar ca kostar 50 kr/m3 + bilkostnad/milkostnad/bränsletillägg m.m. men det går snabbt eller så fyller man med vattenslang själv. Att fylla sin pool med eget vatten görs bäst på kvällen när vattenförbrukningen är liten, se till att vattenslangen är över vattenytan för snabbast påfyllning och för att undvika baksug som kan ställa till det.
Tillbaka till Pooletten FAQ
- Hur tjock betongplatta till pool?
En 10 cm tjock betongplatta försedd med armering är tillräckligt för en pool. Betongåtgången ligger på ca 4 kubikmeter men varierar aningen baserat på poolens storlek. Storleken på betongplattan skall vara poolens storlek plus poolstommens tjocklek. Vissa vill låta armeringsjärn sticka upp men lättast är att borra och banka ner armeringsjärn i hålen så de hamnar rätt i Thermoblocken.
Tillbaka till Pooletten FAQ
- Hur mycket vatten rymmer en pool?
Med en pool som har ett djup på 1,5 meter (vattendjup på 1,4 meter) och mäter 4×8 meter kan vi beräkna vattenvolymen:
Vattenvolym = längd x bredd x djup Vattenvolym = 4 m x 8 m x 1,4 m = 44,8 kubikmeter
Detta innebär att poolen har en vattenvolym på cirka 44,8 kubikmeter.
Om en tankbil rymmer runt 10 till 16 kubikmeter vatten skulle det krävas flera vändor med tankbilen för att fylla poolen eftersom den rymmer nästan 45 kubikmeter. Beroende på exakt tankbilskapacitet skulle det kunna ta upp till 5-6 vändor med en 10-kubikmeter tankbil eller 3-4 vändor med en 16-kubikmeter tankbil för att fylla poolen.
Kostnaden för att fylla poolen med tankbilsvatten skulle vara beroende av den exakta prissättningen, inklusive vattenkostnad per kubikmeter samt eventuella tillägg som bilkostnad, bränsletillägg och liknande. Om vattenkostnaden är 50 kr/m³ och det finns andra kostnader involverade skulle den totala kostnaden vara därefter.
När det gäller att fylla poolen med kommunalt vatten är det klokt att vara medveten om eventuella bevattningsförbud eller restriktioner som kan vara på plats i området. Att fylla på poolen på kvällen kan vara en bra idé för att minimera påverkan på vattenresurserna och samtidigt dra nytta av lägre temperaturer och minskad avdunstning under natten.
Sammanfattningsvis är det viktigt att noggrant planera och ta hänsyn till vattenvolymen, transportkostnaderna och eventuella lokala riktlinjer när du fyller din swimmingpool med vatten från en tankbil eller från kommunalt vatten.
Tillbaka till Pooletten FAQ
- Hur lång tid tar det att bygga pool?
Tiden det tar att bygga en pool varierar men schaktning för en nedgrävd pool inklusive dränering och gjutning av bottenplatta tar cirka 1 vecka. Thermoblock för Thermopool NXT® tar några dagar att bygga inklusive montering av inbyggnadsdetaljer och fylla Thermoblocken med betong. Montering av liner och annat runt poolen gör att man får räkna med en total byggtid på cirka 2 månader.
Tillbaka till Pooletten FAQ
- Är det jobbigt att ha pool?
Nej, det är inte jobbigt att ha pool. Har man bara rätt pooltillbehör tar det cirka en halvtimma i veckan att underhålla poolen, testa vattnet och dosera klornivån. Lamelltäckning eller pooltak skyddar från nedfallande löv/grenar och skyddar djur/barn. Din poolrobot städar botten och poolväggar så sätt dig i solstolen och njut.
Tillbaka till Pooletten FAQ
- Är det mycket jobb med en pool?
Med dagens avancerade automatiska lamelltäckningar som skyddar poolen från nedfall och automatiskt öppnar poolen med mobilen till poolrobot som städar botten, automatiska klordoseringar med mera gör att det aldrig har varit enklare att ha en pool än nu. Så svaret är nej, det är inte jobbigt att ha pool.
Tillbaka till Pooletten FAQ
- Hur länge håller en pool?
För att svara på hur länge en pool håller måste men både titta på investeringen och andra faktorer. En barnpool i plast eller liknande håller i något eller några få år. De riktiga poolerna tillverkade av glasfiber, stål eller trä har en hållbarhet på mellan 25-50 år medan en Thermopool NXT® håller i upp till 100 år.
Tillbaka till Pooletten FAQ
- Hur stor yta behövs för pool?
Man behöver inte större tomt än 50 m2 för att ha en pool. Självklart behövs det ytor runt poolen som avkoppling och skall man ha ett pooltak får man räkna med cirka 3 meter extra utrymme på ena kortsidan för pooltaket. En standardpool på 4×8 meter tar en yta på dryga 38m2 utvändigt poolmått.
Tillbaka till Pooletten FAQ
- Hur kan man tömma en pool?
När man bestämt sig för att tömma sin pool av någon anledning är det viktigt att man sett till att samtliga kemikalier man tillsatt i poolen har försvunnit genom att låta poolen vara avtäckt under några dagar.
En pool som är fri från klor får man inte släppa ut poolvattnet i spillvattennätet eller dagvattennätet och måste se till att det inte hamnar på grannens tomt.
Tillbaka till Pooletten FAQ
- Vad finns det för olika pooler?
Det finns en stor mängd olika pooler, runda, hexaformade, fyrkantiga och traditionella rektangulära pooler där de populäraste storlekarna är 4×8 samt 5×10 meter stora. Poolernas material varierar från plåt, trä, glasfiber. Thermopooler har längst hållbarhet och är enkla att bygga likt lego och passar alla tomter.
Tillbaka till Pooletten FAQ
- Hur stor tomt behöver man för att bygga pool?
Den storleken på tomt som behövs för att bygga pool behöver inte vara större än 50 kvadratmeter. Utrymme för rekreation med solstolar, matplats är att föredra och har man ett pooltak kräver det 3 meter på gavelsida för att skjuta undan pooltaket. Så, det behövs inte speciellt stor tomt för att bygga pool.
Tillbaka till Pooletten FAQ
- Vad ska man tänka på när man köper pool?
Det första man skall tänka på är om man skall bygga pool själv eller om man skall anlita en poolbyggare för uppgiften. Skall man köpa en färdig pool som sänks ner i ett grävt hål så är det viktigt att välja en pool med ordentliga tätskikt. Sveriges mest sålda pool är Thermopool NTX® som du enkelt bygger själv likt lego.
Tillbaka till Pooletten FAQ
- Vilken typ av pool ska man välja?
Fundera på pool ovan mark eller nedgrävd innan man funderar på vilken typ av pool man skall välja. Flertalet pooltyper försvinner om man vill bygga pool ovan mark. Plåtpool riskerar rosta, glasfiberpool har begränsad storlek och kan oftast inte tömmas. Thermopool NTX® kan byggas under och ovan mark i alla storlekar och håller i runt 100 år.
Tillbaka till Pooletten FAQ
- Vad ingår i ett Poolpaket?
Det är varierande med vad som ingår när man köper ett poolpaket från olika leverantörer. Poolgigantens poolpaket är klart för bad och innefattar blå liner med snäpplist, bottenmatta, vikbar stege, komplett belysning, bräddavlopp, inlopp, reningsverk, kopplingspaket och städutrustning – allt som behövs för badklar pool med andra ord.
Tillbaka till Pooletten FAQ
- Hur mycket vatten skall man ha i poolen?
Hur mycket vatten man skall ha i poolen varierar med poolens storlek men vattnet i poolen skall vara så mycket att det går upp till bräddavloppet. Tänk på att en pool som håller 28 grader får en avdunstning på upp till 300 liter per dygn så man får fylla på vatten i poolen med jämna mellanrum.
Tillbaka till Pooletten FAQ
- Hur för jag bort smutsranden i poolen?
Smutsranden i poolen får man bort enklast genom att använda en speciell linertvätt tillsammans med en specialborste som kan beställas från Poolgiganten. Se till att använda rekommenderade produkter och experimentera inte själv då en liner är lite känslig mot repor.
Läs mer om hur man rengör poolen här.
Tillbaka till Pooletten FAQ
- Hur får jag bort grus från poolen?
Hur man får bort grus ur poolen är enkelt om man har en poolrobot som enkelt tar bort grus från poolens botten. Om man inte har en poolrobot får man ta hjälp av den manuella sugslang/teleskopstång som alltid följer med i ett köp av pool från Poolgiganten vilken kopplas till bräddavloppet. Backspola och skölj poolens filter för att rensa ut eventuella rester eller partiklar. Kontrollera och justera vattenkemikalier för att återställa balansen.
Tillbaka till Pooletten FAQ
- Hur får jag bort löv från poolens botten?
Löv som hamnat på poolens botten får man bort genom att först använda en håv för att få bort det mesta av löven från botten. Sen dammsugs kvarvarande löv enkelt upp av en poolrobot. Se även över PH-värdet om det varit mycket löv i poolen och överväg någon av dagens smarta pooltäckningar.
Här kan du se våra olika typer av pooltäckning
Tillbaka till Pooletten FAQ
- Varför sjunker vattennivån i poolen?
Vattennivån i poolen sjunker normalt genom avdunstning med ca 300 liter per dygn när temperaturen är 28 grader. Sjunker vattennivån i poolen mer tyder det på pooläckage vilket måste undersökas.
Bra poolskydd minskar avdunstning.
Tillbaka till Pooletten FAQ
- Hur mycket skall poolvattnet sjunka normalt?
Poolvatten sjunker normalt med ca 300 liter per dygn vid en temperatur på 28 grader i poolvattnet och ännu mer vid högre temperaturer. Skulle det sjunka mer måste man kontrollera eventuellt poolläckage.
Tillbaka till Pooletten FAQ
POOLETTEN
Välkommen till Pooletten – poolgigantens wikipedia för alla som har frågor kring pool.
Frågor och svar angående allt runt omkring pool som våra kunder ofta ställer till oss på Poolgiganten. Vi har försökt att svara på alla frågor så objektivt det går.
Hoppa till sektion:
Allmänt – Betongpool – Blue connect – Bygga pool – Bygglov – Cirkulationspump – Glasfiberpool – Klorering – Kostnader – Lamelltäckning – Liner – Nedgrävd pool – Pool ovan mark – Poolbelysning – Pooldammsugare – Poolkemi – Poolrobot – Poolsarg/kantsten – Poolskydd – Poolstege – Pooltak – Pooltrappa – Pooltyper – Poolvärme – Poolvärmepump – Poolvärmeväxlare – Poolöverdrag – Sandfilter – Saltklorinator – Skimmer – Stålpool – Thermoblock – Thermopool – Teknikrum – Tömning – Vinterstängning – Vintertäckning – Vårstart