Fyll i en offertförfrågan!

  Dela med en vän!

  POOLMARKNADENS BÄSTA DEAL NÅGONSIN! UPP TILL 30% I RABATT!* POOLMARKNADENS BÄSTA DEAL NÅGONSIN! UPP TILL 30% I RABATT!* POOLMARKNADENS BÄSTA DEAL NÅGONSIN! UPP TILL 30% I RABATT!*

  Så här får du en vacker poolmiljö i din trädgård

  En pool är ett underbart tillskott i trädgården och med rätt planering kan även miljön runt om poolen bidra till att skapa ditt badparadis. Det finns många faktorer att överväga när du planerar utemiljön vid din pool. Hur mycket skugga eller sol vill du ha och vart? Skall du skapa en insynsskyddad plats för solbad? En grillplats för gemensamma middagar med goda vänner eller en läcker poolmiljö som man kan skryta med för grannen?

  Pool ovan mark eller nedgrävd

  Hur får man en vacker poolmiljö?

  Oavsett vilket så finns det några grundläggande saker som man alltid bör tänka på när man anlägger en pool men det finns även specifika faktorer som påverkas av vilken typ av trädgård du vill ha. Överväg hur poolen ska se ut och på vilket sätt den omgivande utemiljön ska matcha den.

  Det finns många trädgårdsstilar att välja mellan och det är viktigt att tänka igenom allt innan man sätter igång, låt dig få inspiration av poolområde från våra kundcase.

  Om man vill ha trädgårdsmiljö runt poolen

  Kanske vill du ha en trädgårdsmiljö runt poolen som lockar vilda fåglar och fjärilar, en nyttoträdgård med odlingar, en vildvuxen trädgård med naturligt förekommande växter, en blomsterträdgård, upphöjda odlingsbäddar, eller rentav en minimalistisk zenträdgård med mer stenar än växter.
  Här kommer vi gå igenom några tips och riktlinjer för hur du på bästa vis anpassar din trädgård efter din pool – och vice versa!

  Grundläggande tips för poolmiljö

  De mest praktiska växterna att ha närmast poolen är städsegröna växter som inte fäller sina blad från säsong till säsong, och som förblir gröna även under snöiga vintrar. Även om du tycker att det är okej att rensa poolen från löv då och då så gör detta att du inte behöver lägga så mycket tid på att hålla poolen ren.

  Skapa avskildhet runt din pool

  De flesta av oss föredrar när våra hem – åtminstone till största del – är väl insynsskyddade, i synnerhet när det gäller området runt en pool. Beroende på trädgårdens storlek och hur nära tomtgränsen poolen är placerad kan du behöva någon typ av avskärmning mellan poolområde och grannar.

  Vilka växter är bra för avskildhet?

  Växter med ett tätt och buskigt växtsätt är att föredra i detta fall. Täta häckar passar bra, även klängväxter som klättrar längs med en spaljé eller nätvägg kan skapa en effektiv avskärmning vid poolen. En av de viktigaste aspekterna inför växtvalet är att de skall tappa så lite löv som möjligt.

  Sol och skugga runt poolen

  En viktig faktor när du planerar utemiljön runt poolen är hur mycket sol och skugga du vill ha. Vissa föredrar att gassa i solen så länge den svenska sommarsolen tillåter, medan andra föredrar att ta det lugnt i skuggan. I vårt klimat är det sannolikt att poolen framför allt kommer användas under sommarmånaderna, vilket innebär att många kommer göra allt för få så mycket sol som möjligt när de bara kan.

  Att plantera träd vid poolen ger en del skugga, men tänk på att inte plantera dom för nära poolen då de växer över tid och då kan skapa oönskad skugga runt poolen i framtiden. Tänk samtidigt på att de flesta träd fäller sina löv och just löv och pollen vill vi minimera att de hamnar i poolen.

  Tillgänglighet runt poolen

  Att lämna ett utrymme mellan växter och poolkant gör att du slipper rensa och rengöra poolen lika ofta. Om du använder plattor för att bilda en gång runt poolen bör du ha i åtanke att denna lätt blir hal när folk går barfota med blöta fötter så en kantsten som poolsarg och en anslutande halkfri stenplatta är att föredra.

  Håll ovälkomna gäster på avstånd

  Att få besök från trollsländor och fjärilar kan vara trevligt, men bin och getingar – även om de spelar en viktig roll i naturen – är inte alltid lika trevliga att ha som besökare när man badar. Blommor är visserligen trevliga att se på, men de har förstås en tendens att locka till sig bin och andra insekter.

  Överväg därför att plantera blommor en bit bort eller i en annan del av trädgården, och plantera sådana som inte lockar till sig insekter som kan göra det svårt att njuta av poolhänget. Tänk på att även fruktträd kan locka till sig ovälkomna gäster.

  Använd Stenar

  Att placera stenar runt poolen medför mindre skötsel och underhåll. De ger inte upphov till löv som kan hamna i poolen och de utgör en vacker kontrast mot det övriga gröna i trädgården.

  En Portabel Trädgård

  I vårt kyliga klimat är det inte så vanligt att poolen används under vintern så se till att plantera härdiga och tåliga växter som klarar av kylan och som inte kräver skötsel under den tid på året som poolområdet inte används.
  Ett annat alternativ är att plantera växter i krukor och andra odlingsbehållare. På så vis kan du enkelt anpassa och flytta runt växter under säsongen. Krukväxter som inte är alltför tunga kan ställas på en annan plats under vinterhalvåret så att du kan njuta av dem även när du inte använder poolen.

  Invasiva rötter

  Att tänka långsiktigt är viktigt när man designar och anlägger trädgården vid sin pool.

  När det gäller mindre buskar och häckväxter eller blommor i rabatter brukar det inte vara någon större fara. Däremot kan större växter och träd få rejäla rötter som riskerar att påverka poolområdet med avseende på stenläggningar mm.

  Makroklimat och mikroklimat

  När man väljer vad man ska plantera vid en pool gäller det att både ha mikroklimatet (de förutsättningar som gäller precis vid poolen) och makroklimatet (din lokala odlingszon) i åtanke. Poolen kan ha en förvånansvärt stor inverkan på den omgivande miljön så ta med detta i beräkningen när ni väljer era växter.

  Prioritet ett: Att ha kul och njuta!

  Det allra främsta syftet med en pool är så klart att kunna slappna av och ha roligt, sola och bada så se till att miljön runt poolen kräver så lite skötsel och underhåll som möjligt så det blir mer tid över för bad och lek.

  Wasa Kredit – en trygg finansieringspartner

  Tillsammans med Wasa Kredit erbjuder vi dig som kund olika former av finansieringslösningar.

  Finansiering